”Halatele albe” din Arad aleg Germania sau Italia pentru bani, conditii bune de munca si respect
Deficitul de cadre medicale din sistemul sanitar aradean creste de la o zi la alta. Pe langa blocarea posturilor, spitalele se confrunta cu plecarea medicilor si asistentilor spre tari mai civilizate.
De la inceputul anului, 171 de cadre medicale si-au exprimat intentia de a pleca sa lucreze in strainatate, solicitand in acest sens eliberarea certificatului de conformitate in vederea recunoasterii profesiei in Uniunea Europeana. Majoritatea sunt medici, respectiv 99.
Alegeri 2024
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
11:57
Ce salariu are președintele României. Unde se situează Klaus Iohannis față de alți șefi de stat din Europa
11:43
Alegeri prezidențiale 2024, programe electorale. Candidații promit „lapte și miere”, deși puterea președintelui este limitată
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Multi dintre cei care au au obtinut certificatul au plecat deja in Occident, dar cifra exacta a acestora nu este cunoscuta. ”Nu cunoastem cifra celor care au plecat din tara pentru ca unii si-au suspendat contractele de munca de aici si ar putea reveni, timp in care pot lucra in strainatate in baza unor contracte pe perioada determinata. Multi insa dintre cei care au obtinut certificatul au plecat”, a declarat Laura Nicolescu, purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica Arad.
Germania, Italia si Anglia sunt tarile in care au plecat cele mai mult ”halate albe” din Arad. Vestile trimise in tara sunt ispititoare si pentru cadrele ramase. ”Am vorbit cu multi dintre colegii nostri care au plecat si cu totii au spus ca sunt multumiti atat de salarii, cat mai ales de conditiile de munca. Acolo nu exista lipsuri la medicamente sau materiale sanitare. Oamenii mai spun ca sunt tratati cu respect de catre angajatori”, a declarat Delia Bonca, liderul Sanitas Arad.
Plecarea cadrelor medicale afecteaza sistemul sanitar local, care se confrunta si asa cu un deficit mare de personal. Asta pentru ca pe masura ce oamenii au parasit sistemul in ultimii ani, autoritatile au blocat posturile pentru a reduce cheltuielile.
De exemplu, schemele de personal ale spitalelor din judet sunt ocupate doar in proporţie de 60 la suta fata de normative. Deficitul este de 2.000 de cadre medicale, marea majoritate a posturilor blocate fiind ale asistentilor.