Sistemul sanitar fara doctori. Medicii care au ramas sa stinga lumina
Aproape 2.800 de medici romani au cerut anul trecut eliberarea certificatelor care le permit sa lucreze in spitale din strainatate, iar 98% din ei au plecat. Numarul total al medicilor plecati in strainatate de cand am intrat in UE este de peste 8.000.
Romania Libera: „Este foarte mult pentru o tara cu cei mai putini medici la mia de locuitori. Avem 1,9 medici la o mie de locuitori, fata de 4,5, media in Uniunea Europeana. In Bulgaria sunt 2,1 medici la mia de locuitori", afirma Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.
Acesta mai spune ca majoritatea celor care pleaca sunt medici specialisti cu varsta intre 30 si 45 de ani. Exista insa si medici ce fac parte din aceasta categorie de varsta si care prefera sa-si faca meseria in tara. Am stat de vorba cu patru dintre ei pentru a le afla motivele.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Adevarul: Bercea Mondial se „ascundea“ printre oamenii legii Recursul formulat de avocatul lui Sandu Anghel (43 de ani), zis Bercea Mondial, fata de masura arestarii preventive va fi judecat in aceasta dimineata, la Curtea de Apel Craiova. Informatiile obtinute de anchetatori in dosarul lui Bercea Mondial arata ca, in timp ce interlopul era dat in consemn la frontiera, acesta se plimba chiar pe sub nasul politistilor care il cautau. Liderul rrom din Draganesti-Olt este acuzat ca, joi seara, intr-un bar din localitate, si-a injunghiat un nepot, pe Ionut Anghel (17 ani), zis Mercedes. Printre probele pe baza carora procurorii au obtinut duminica, la Tribunalul Olt, arestarea interlopului se numara si o serie de interceptari telefonice.
Gandul: Tu stii ce ajunge in farfuria ta? Animalele INGRASATE FORTAT. De la modelul american la cel romanesc Imaginile din filme, cu porci care se tavalesc in namol, vaci care contempla pajisti intinse si cocosi cocotati pe garduri si acoperisuri nu au nicio legatura cu realitatea din fermele de astazi. Curcanii crescuti astazi in SUA sunt produsul unui program de ingrasare fortata: cresc cu viteze ametitoare, in interiorul unor cladiri, fara sa vada lumina soarelui, iar cele mai multe dintre exemplarele masculine ajung la greutati atat de mari incat abia mai pot sta in picioare. Nici vorba sa se poata reproduce, inseminarea artificiala fiind cea care asigura perpetuarea speciei in cazul lor. In majoritatea fermelor din Statele Unite ale Americii se practica modelul de hranire intensiva a animalelor cu hrana concentrata care face ca vacile, porcii si puii sa ajunga la dimensiuni impresionante in timp record. Iar modelul este adoptat si in alte tari. In plus, puii sunt inghesuiti in baterii, iar porcii sunt tinuti in depozite fara ferestre.
Jurnalul National: Cozi la Fisc pentru Declaratia unica Mai sunt doua zile pana expira termenul-limita de depunere a Declaratiei 112 si doar 40% dintre firme au reusit sa trimita Fiscului formularul. Sefii ANAF se asteapta la cozi, mai ales ca cea mai mare parte a intreprinzatorilor, circa 85%, au preferat sa depuna la ghiseu si nu online. Presedintele ANAF, Sorin Blejnar (foto), a aratat ca pana marti dimineata erau depuse 181.674 de declaratii privind plata contributiilor si a impozitului pe venit, din care doar 29.468 au fost depuse prin internet. Reprezentantii ANAF atentioneaza ca aceasta declaratie trebuie depusa si de firmele care nu mai au angajati, dar care nu au anuntat acest lucru la sectia financiara unde sunt arondate. Si intreprinderile care au activitatea suspendata la Registrul Comertului, dar care nu au solicitat la Fisc regimul de declarare derogativ, conform Ordinului ANAF 1221/2009, trebuie sa depuna Declaratia 112.
Evenimentul Zilei: Imbogatiti pe seama autostrazii Arad-Timisoara Construirea uneia dintre cele mai importante artere rutiere din Romania, Autostrada Arad-Timisoara, este blocata de o avalansa de procese intentate de propietarii de terenuri care, potrivit expertilor, cer sume exorbitante pentru suprafetele ce urmeaza sa fie expropriate. Cel mai bun exemplu este cel al lui Adrian Luca, un afacerist din Timis, care pretinde de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) peste 400 de euro pe metrul patrat pentru mai multe parcele situate in apropierea Centurii Aradului. Asta, in conditiile in care expertii sustin ca suprafetele din acea zona valoreaza cel mult 30 de euro metrul patrat.
Ziarul Financiar: Cine sunt primii 10 tineri care ar putea primi 10.000 de euro de la stat pentru a-si infiinta o afacere Neculai Pantelimon (foto), 24 de ani, este administratorul primei firme inregistrate la Registrul Comertului in baza legii prin care Guvernul acorda 10.000 de euro pentru tinerii intreprinzatori. Absolvent al Facultatii de Drept si Sociologie din cadrul Universitatii Transilvania din Brasov, Pantelimon a creat un plan de afaceri pentru realizarea unui sistem de software care sa fie disponibil online firmelor care vor sa isi promoveze produsele si ofertele periodice, sa isi uploadeze prezentari ale firmei, sa participe la traininguri online din domeniul afacerilor, sa socializeze cu alti antreprenori din tara.