Doi primari din Capitala au anuntat ca vor steriliza maidanezii, unul alege eutanasierea
Apar primele reactii timide, dupa ce marti a trecut de Parlament "legea cainilor comunitari". Deocamdata, in Bucuresti, doar doi primari au dat de inteles ca merg pe varianta sterilizarii, iar un al treilea pe cea a eutanasierii.
In rest, tacere, la fel si in tara, unde autoritatile inca se gandesc in ce fel sa consulte populatia.
Asa cum era de asteptat, cele mai multe reactii vin din Capitala, unde sunt foarte multe animale fara stapan. Sa incepem cu sectorul 1. Primarul Andrei Chiliman vrea sa lase cainii in viata.
"Ne-am organizat si propriul adapost, care are in jur de 550 de locuri. Pana in prezent, s-au rulat peste 4.000 de caini", sustine edilul.
Asta inseamna ca in permanenta, 3.500 de maidanezi raman pe strada, dar nu mai pot face pui. Pe aceeasi varianta se va merge si in sectorul 2.
O abordare diferita, in sectorul 6: "Eutanasiati, nu trebuie sa ne speriem de acest cuvant. Mi-l asum cu toata responsabilitatea, pentru ca stiu ca vor fi oameni care ma vor blama, dar sunt si care ma sustin", a declarat primarul Cristian Poteras.
Chiar si asa, el este obligat prin lege sa faca oricum un adapost.
Celelalte sectoare asteapta inca mutarea lui Sorin Oprescu. Dar primarul general spune ca nu va face nimic fara girul consiliului general.
Pe de alta parte, oamenii care vor sa ii salveze pe catei cauta solutii disperate. Unii au construit tarcuri, asa cum este si cel de sub Podul Grant. Aici sunt adapostiti peste 30 maidanezi. Inititiva ii deranjeaza pe cei care vor sa ii vada eutanasiati.
Cea mai virulenta reactie vine deocamdata de la reprezentantii Politiei Animalelor. Acestia considera ca legea adoptata ieri da unda verde barbariei, asa cum s-a intamplat la Botosani. Acolo, autoritatile au omorit 230 de animale, pe motiv ca ar fi avut jigodie.
Conform noii legi, primarii sunt obligati sa adune, sa sterilizeze, iar apoi sa ingrijeasca maidanezii timp de 30 de zile. Daca in acest timp, nimeni nu ii adopta, edilii pot hotari soarta cainilor. Fie ii elibereaza in teritoriu, fie ii eutanasiaza.
Evident, eutanasierea nu se poate face fara acordul comunitatii. Edilii care aleg varianta radicala vor cheltui 30 de euro cu sterilzarea si inca 10 euro cu eutanasierea. Cei care opteaza pentru lasarea lor in viata vor plati in plus pentru vaccinuri si hrana.