Liber la EUTANASIAT. Camera Deputatilor a adoptat Legea cainilor comunitari. COMENTEAZA

×
Codul embed a fost copiat

Dupa multe saptamani de amanare din cauza opozitiei, Camera Deputatilor a adoptat cu 168 de voturi "pentru", 111 voturi "impotriva" si 14 abtineri, Legea privind cainii comunitari.

Legea a fost adoptata cu doar doua voturi in plus fata de numarul necesar. Si de aceasta data, viceliderul grupului PSD, Aura Vasile, a propus retrimiterea proiectului la comisie, insa propunerea a fost respinsa prin vot de catre plen.

Aproximativ o suta de persoane reprezentand organizatii de protectie a animalelor au stat la lojele destinate invitatilor, cei mai multi fiind coordonati de Marius Marinescu. Mai multe persoane care au asistat la votul final din Camera Deputatilor au izbucnit in plans in momentul in care legea a fost adoptata si au strigat: "Ucigasilor!" sau "Rusine sa va fie!".

Camera Deputatilor este forul decizional in privinta acestui act normativ.

Cum rezolvam problema maidanezilor? Ii bagam in adaposturi sau ii eutanasiem?

Citește și
caini
Prefectul Capitalei vrea ca maidanezii sa fie eutanasiati. COMENTEAZA
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Fiecare dintre noi vom raspunde la aceste intrebari, la solicitarea primariilor. Astfel, eutanasierea maidanezilor va fi decisa de administratia locala, dar numai dupa consultarea cetatenilor fiecarei localitati in parte.

Edilii oraselor sunt obligati sa-i intrebe pe oameni prin sondaje de opinie, referendum sau adunari pe cartiere cum vor sa rezolve problema cainilor comunitari. Asa ca la intrebari de genul "Ii luam de pe strazi si ii ducem in adapost sau ii eutanasiam dupa 30 de zile daca nu sunt adoptati?", ar trebui sa raspunda fiecare dintre noi.

Organizatiile care apara drepturile animalelor nu sunt de acord cu modificarile. Parerea oamenilor sunt impartite. Cat priveste Bucurestiul, primarul general exclude eutanasierea patrupedelor. Ramane de vazut cum gandesc si primarii din tara. Costurile pentru adaposturi sunt insa foarte mari. Numai la nivelul Capitalei, adapostirea a 40.000 de caini ar trece de 42 de milioane de euro, anual.

In prima jumatate a acestui an, peste 6.700 de persoane muscate de caini s-au prezentat la Centrul Antirabic de la "Matei Bals" din Bucuresti - pana in 30 iunie. Majoritatea au fost adulti, potrivit statisticilor centralizate la nivelul unitatii sanitare.

Ce prevede LEGEA

Potrivit prevederilor adoptate de deputati, consiliile locale vor avea obligatia de a infiinta, in functie de necesitati, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan si vor trebui sa amenajeze si sa suplimenteze din fonduri proprii in functie de necesitati adaposturile publice pentru caini. Cainii vor fi tinuti in adaposturile infiintate de consilii timp de 30 de zile, cu exceptia celor revendicati de proprietari.

In situatia in care, dupa expirarea termenului de cazare, cainii nu au fost revendicati sau adoptati, acestia pot fi pastrati in adaposturi, returnati in teritoriu, eutanasiati sau se poate gasi o solutie combinata, conform hotararii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, dupa consultarea populatiei din raza unitatii administrativ-teritoriale respective, se precizeza in proiect. Proprietarul va suporta contravaloarea cheltuielilor de intretinere in cuantumul stabilit prin hotarare de consiliul local.

In cazul cainilor nerevendicati, se prevede posibilitatea adoptarii acestora in termen de sapte zile de catre persoane fizice, juridice sau de centrele de adoptie infiintate de organizatiile si fundatiile pentru protectia animalelor.

Adoptarea cainilor din adaposturi trebuie sa se faca in anumite conditii, cum ar fi prezentarea dovezii spatiului cu conditii corespunzatoare de crestere si adapostire, a resurselor materiale necesare pentru intretinere, a acordului asociatiei de proprietari sau vecinilor in cazul adoptarii a mai mult de doi caini, precum si achitarea unei taxe stabilita de consiliul local, inregistrarea imediat dupa adoptie a cainelui in Registrul de evidenta a cainilor cu stapan.

Proprietarii vor avea obligatia identificarii cainilor prin microcipare sau alt mijloc. Cainii cu varsta de pana la cinci luni vor ramane in adaposturi pana la revendicare sau adoptie, dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 12 luni.

Proiectul de lege mai prevede ca, dupa examinarea de catre medicul veterinar, cainii fara stapan grav bolnavi, incurabili, irecuperabili sau agresivi si carora nu le pot fi identificati apartinatorii se eutanasiaza in termen de trei zile lucratoare.

Revendicarea, adoptarea si returnarea cainilor in teritoriu se vor putea face numai dupa ce acestia au fost consultati de medicul veterinar de libera practica, deparazitati, vaccinati antirabic, sterilizati si identificati prin microcipare sau alt mijloc de identificare stabilit de Autoritatea Nationala Sanitara, Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.

CUM COMENTATI DECIZIA ADOPTATA DE PARLAMENT? Credeti ca problema cainilor vagabonzi va fi rezolvata in acest fel?

IMAGINI SOCANTE. Sute de caini ucisi la Botosani si pusi in saci de plastic

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Soarta maidanezilor, tot mai sumbra. Leptospiroza, noul motiv pentru care ar putea fi eutanasiati
Soarta maidanezilor, tot mai sumbra. Leptospiroza, noul motiv pentru care ar putea fi eutanasiati

Semnal de alarma in Bucuresti. Mai mult de o treime dintre maidanezii testati au leptospiroza, o boala infectioasa care se poate transmite la om.

Prefectul Capitalei vrea ca maidanezii sa fie eutanasiati. COMENTEAZA
Prefectul Capitalei vrea ca maidanezii sa fie eutanasiati. COMENTEAZA

Maidanezii sunt pe cale sa reaprinda o veche disputa intre cei care ii hranesc si ii tolereaza langa blocuri si cei care vor sa fie starpiti. Prefectul arata marul discordiei si anunta ca incearca sa schimbe legislatia pentru eutanasierea patrupedelor.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.