Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii

Nicolae Karpen

Un comic american spunea la un moment dat ca bateriile sunt cele mai dramatice obiecte. Pentru ca unele lucruri inceteaza sa mai functioneze, dar bateriile mor. 

Ei bine, probabil ca si tu te-ai gandit ultima oara cand o baterie si-a dat duhul in telecomanda ta, de ce nu a inventat nimeni o baterie nemuritoare.

Ei bine, de peste 60 de ani, o baterie inventata de un roman refuza sa "moara". Numele celui care i-a dat "viata" este Nicolae Vasilescu-Karpen. Nascut in 1870 la Craiova, Karpen si-a cladit un nume ca inginer si fizician. Si-a dat doctoratul la Paris si a fost profesor al Universitatii din Lille.

Nicolae Karpen insa va ramane recunoscut insa pentru pila sa. Nu, nu genul de pila pentru care sunt multi romani recunoscuti astazi. Ci pentru o inventie absolut fantastica pentru care unii cauta raspunsuri si in zilele noastre.

Pila lui Karpen functioneaza, spun unii oameni de stiinta care au studiat-o, folosind exclusiv caldura mediului ambiant. Si de peste 60 de ani, inregistreaza aceeasi valoare - de 1 Volt. Pila electrica se afla la Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida” unde nu este insa expusa pentru ca nu exista suficienti bani incat sa fie asigurat un sistem de securitate.

CUM FUNCTIONEAZA?

Vasilescu-Karpen a realizat doua pile electrice legate in serie, care alimentau un minimotor galvanometric. Acesta la randul sau, misca o paleta conectata la un comutator. La fiecare jumatate de rotatie, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumatate de rotatie il inchidea. Timpul de rotatie era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul era deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica.

Francezii au vrut sa o pastreze

Pila lui Karpen a fost expusa in diferite conferinte stiintifice in Paris si Bologna, unde specialistii au incercat sa-i gaseasca diferite explicatii. Nu au ajuns insa la o concluzie clara pentru a explica de ce aceasta pila a depasit cu mult perioada de viata ce ar fi trebuit sa nu depaseasca 10 ani.

"Francezii au fost foarte interesati de acest obiect in anii 70 si au incercat sa-l pastreze. O data cu trecerea timpului, faptul ca aceasta baterie nu a incetat sa produca energie a devenit clar. S-a lansat chiar mitul ca ar fi o masinarie perpetuum-mobile" spunea Nicolae Diaconescu, directorul Muzeului National Tehnic intr-un interviu acordat in 2006.

Exista si sustinatori care spun ca Vasilescu-Karpen nu a construit un perpetuum mobile, ci doar o pila care foloseste ca sursa de energie temperatura mediului ambiant. Pila lui Karpen ramane destul de controversata.

Alexandru Mironov relata in revista Stiinta si Tehnica ca dispozitivul avea “un electrod de aur, un altul de aur platinat, inchisi in doi cilindri de sticla, muiati in acid sulfuric pur si un mic motoras electric (de fapt, un fel de osciloscop) care imi arata ca pila functioneaza. Functiona atunci, deja, de 31-32 de ani, si, cu cilindrii de sticla umpluti cu H2SO4, va functiona in vecii vecilor. Iata ce mister avem noi langa parcul Libertatii, lasat mostenire de un oltean extraordinar, inginerul-fizician Nicolae Vasilescu-Karpen”.

Sursa: descopera.org / gizmodo.com / ziarul Ziua
 

 

Citește și...
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii
România a împrumutat deja două miliarde de euro și patru miliarde de dolari în prima lună din 2023. Ce spun analiștii

Deși suntem abia în luna februarie, statul român a împrumutat o treime din banii de care are nevoie pentru tot anul 2023: două miliarde de euro și patru miliarde de dolari, de pe piețele externe.

Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius
Vremea rea va cuprinde toată România. Temperaturile minime vor ajunge chiar și la minus 20 de grade Celsius

Se anunță o săptămână cu vreme rea și nopți geroase în toată țara. Un val de frig va acoperi toate regiunile și va aduce minime de până la minus 20 de grade Celsius.

Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice
Bucureștiul ar putea rămâne fără regulamentul care oprește dezvoltatorii să construiască haotic în zonele istorice

Bucureștiul ar putea rămâne fără singurul regulament care oprește investitorii imobiliari să construiască haotic în zonele istorice.