Pila Karpen, inventia geniala a unui roman pentru care oamenii de stiinta cauta inca explicatii

Nicolae Karpen

Un comic american spunea la un moment dat ca bateriile sunt cele mai dramatice obiecte. Pentru ca unele lucruri inceteaza sa mai functioneze, dar bateriile mor. 

Ei bine, probabil ca si tu te-ai gandit ultima oara cand o baterie si-a dat duhul in telecomanda ta, de ce nu a inventat nimeni o baterie nemuritoare.

Ei bine, de peste 60 de ani, o baterie inventata de un roman refuza sa "moara". Numele celui care i-a dat "viata" este Nicolae Vasilescu-Karpen. Nascut in 1870 la Craiova, Karpen si-a cladit un nume ca inginer si fizician. Si-a dat doctoratul la Paris si a fost profesor al Universitatii din Lille.

Nicolae Karpen insa va ramane recunoscut insa pentru pila sa. Nu, nu genul de pila pentru care sunt multi romani recunoscuti astazi. Ci pentru o inventie absolut fantastica pentru care unii cauta raspunsuri si in zilele noastre.

Pila lui Karpen functioneaza, spun unii oameni de stiinta care au studiat-o, folosind exclusiv caldura mediului ambiant. Si de peste 60 de ani, inregistreaza aceeasi valoare - de 1 Volt. Pila electrica se afla la Muzeul National Tehnic “Dimitrie Leonida” unde nu este insa expusa pentru ca nu exista suficienti bani incat sa fie asigurat un sistem de securitate.

CUM FUNCTIONEAZA?

Vasilescu-Karpen a realizat doua pile electrice legate in serie, care alimentau un minimotor galvanometric. Acesta la randul sau, misca o paleta conectata la un comutator. La fiecare jumatate de rotatie, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumatate de rotatie il inchidea. Timpul de rotatie era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul era deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica.

Francezii au vrut sa o pastreze

Pila lui Karpen a fost expusa in diferite conferinte stiintifice in Paris si Bologna, unde specialistii au incercat sa-i gaseasca diferite explicatii. Nu au ajuns insa la o concluzie clara pentru a explica de ce aceasta pila a depasit cu mult perioada de viata ce ar fi trebuit sa nu depaseasca 10 ani.

"Francezii au fost foarte interesati de acest obiect in anii 70 si au incercat sa-l pastreze. O data cu trecerea timpului, faptul ca aceasta baterie nu a incetat sa produca energie a devenit clar. S-a lansat chiar mitul ca ar fi o masinarie perpetuum-mobile" spunea Nicolae Diaconescu, directorul Muzeului National Tehnic intr-un interviu acordat in 2006.

Exista si sustinatori care spun ca Vasilescu-Karpen nu a construit un perpetuum mobile, ci doar o pila care foloseste ca sursa de energie temperatura mediului ambiant. Pila lui Karpen ramane destul de controversata.

Alexandru Mironov relata in revista Stiinta si Tehnica ca dispozitivul avea “un electrod de aur, un altul de aur platinat, inchisi in doi cilindri de sticla, muiati in acid sulfuric pur si un mic motoras electric (de fapt, un fel de osciloscop) care imi arata ca pila functioneaza. Functiona atunci, deja, de 31-32 de ani, si, cu cilindrii de sticla umpluti cu H2SO4, va functiona in vecii vecilor. Iata ce mister avem noi langa parcul Libertatii, lasat mostenire de un oltean extraordinar, inginerul-fizician Nicolae Vasilescu-Karpen”.

Sursa: descopera.org / gizmodo.com / ziarul Ziua
 

 

Articol recomandat de sport.ro
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
10 milioane de euro pentru Simona Halep! Tun financiar dat de fostul număr 1 WTA
Citește și...
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si
H. Coanda, romanul care a inventat farfuria zburatoare si "trenul de mare viteza"

Fascinat inca din copilarie de ideea de a zbura, Henri Coanda a fost un elev mediocru, insa un inventator de geniu. Cel care a creat avionul cu reactie a avut insa si multe alte brevete, la fel de fascinante si cat se poate de actuale.

Recomandări
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului
Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că SUA au furnizat Israelului „muniţii importante” pentru continuarea războiului din Gaza, transmite duminică dpa.

Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale
Care sunt cele mai mari 10 pensii din România. Câte sunt pensii speciale

Cea mai mare pensie din România are o valoare brută de 95.423 de lei, potrivit datelor obţinute de News.ro. Valoarea netă a pensiei este de 84.000 de lei, aproximativ 16.800 de euro lunar.

România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”
România, acceptată de Austria în Schengen doar prin aer: ”Umiliți”. Cioloș: ”Nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila”

Acceptarea parțială de către Austria a României în Schengen reprezintă un început bun, ”dar nu avem de ce să fim fericiți că acceptăm mila” austriecilor, consideră fostul premier Dacian Cioloș, în timp ce Eugen Tomac consideră că am fost umiliți.