Agri-cultura dezastrului. Cum a ajuns super productia de rosii a Romaniei sa putrezeasca pe camp

Dată publicare: 10-07-2013 19:27
Dată actualizare: 13-07-2013 01:21


Degeaba avem pamant gras si oameni harnici. Romania ramane tara in care agricultura se face dupa ureche.

Cand recoltele sunt infime ne uitam mirati spre cer si dam vina pe soarta iar cand avem parte de belsug, marfa putrezeste pe camp. Este si cazul super-productiei de rosii din acest an. Toti cultivatorii s-au orientat spre acelasi produs iar acum incasarile lor sunt ridicole.

Anul acesta in tot sudul tarii rosiile mari si carnoase se zbarcesc pe tarla. Anul trecut tot aici se strica varza.

"Nu avem cui sa le dam, cui sa le dam ? Nu merge vanzarea. A fost productie dar daca nu a mers pretul. Degeaba, nu am facut nimic, nu am scos nici banii pe folie", se plang producatorii.

In localitatile din jurul orasului Calafat, la fel ca in multe alte locuri din tara, nu exista nici un depozit iar fabrica de conserve care putea sa preia productia s-a inchis. Intr-un haos desavarsit si fara nici un ajutor din partea directiilor agricole, taranii n-au reusit sa-si faca asociatii performante sau o strategie de productie. Cei mai multi stau, resemnati, toata ziua cu marfa in soare.

Producator: Unde sa le vindem daca nu se vand?
Reporter: Cu cat dati?
Producator: Pai cu cat, cu 30 de bani kilogramul.

Tot in sud, la Buzau e durere. Solariile legumicultorilor din Buzau sunt pline cu rosii. O productie mare inseamna insa preturi mici. Multi legumicultori spun ca vor lasa rosiile sa se usuce pe tulpina pentru ca investita nu merita.

"Nu le mai muncesc, nu le mai plivesc. Le lasa sa putrezeasca acolo" ne marturiseste un legumicultor.

Pe de alta parte, marii procesatori nu dau semne ca ii intereseaza problema. La Tecuci, la una dintre cele mai mari fabrici de conserve de legume din tara, contractele cu furnizorii de tomate au fost incheiate inca de la sfarsitul anului trecut la un pret si pentru anumite cantitati negociate in acel moment.

Incredibil, cine credeti ca ne cumpara, totusi, rosiile? Vecinii bulgari, a caror tara era, candva, gradina Europei. Pentru ca, la fel ca si la noi, statul nu-i sprijina pe agricultori, peste Dunare productia de legume a scazut cu 70%.

Reporter: Au venit bulgarii sa cumpere de la dumneavoastra?
Producator: Da, au venit, au venit, la ei e scump si la noi e ieftin. Nu e placut. Sa le ia cu 5 mii si sa le dea cu 40 de mii la ei.

De altfel, preturile prea mici ale legumelor romanesti i-au infuriat pe taranii bulgari dupa ce multi clienti de peste Dunare au venit sa cumpere din pietele romanesti. Acestia au amenintat chiar ca vor bloca podul de la Calafat.


VIDEO PROTVPLUS.RO