Google sarbatoreste 165 de ani de la nasterea lui Bram Stoker, autorul romanului "Dracula"

Dată publicare: 08-11-2012 09:48
Dată actualizare: 11-11-2012 07:14


Google Dracula

Google sarbatoreste, joi, 165 de ani de la nasterea scriitorului irlandez Bram Stoker, autorul romanului "Dracula", printr-un logo care-l prezinta pe celebrul vampir alaturi de alte personaje specifice. 

Noul logo al Google, realizat in alb - negru, este inspirat din coperta primei editii a volumului "Dracula", publicata in 1897, potrivit relatarilor din presa internationala.

In noul logo, doar literele Google sunt de culoare rosie, tocmai pentru a sugera mai bine sangele, specific povestilor cu vampiri. In noul logo, contele Dracula are coltii amenintatori si poarta o mantie neagra specifica. In ilustratie apare si castelul lui Dracula - castelul Bran -, in spatele caruia se zareste o semiluna, in timp ce un liliac (un alt personaj specific povestilor cu vampiri) zboara pe cerul innegurat.

Scriitorul irlandez Bram Stoker (1847 - 1912) l-a folosit pe Vlad Tepes ca sursa de inspiratie pentru romanul sau "Dracula", publicat in 1897. Tot Bram Stoker a avut ideea sa asocieze aceasta legenda europeana cu un animal sud-american - liliacul hematofag numit si "Vampir" (Desmodus rotundus).

Nascut la Dublin, in 1847, Stoker a studiat la Trinity College, in timp ce muncea ca functionar la castelul din Dublin si era critic de teatru la un ziar, potrivit guardian.co.uk. S-a mutat la Londra in 1878, impreuna cu sotia lui, Florence Balcombe, si a devenit administrator al Irving Company la Lyceum Theatre din capitala Marii Britanii.

Prima carte a lui Stoker, scrisa pe vremea cand locuia la Dublin, a fost o piesa intitulata "The Duties of Clerks of Petty Sessions in Ireland", fiind urmata de romane, piese de teatru, povestiri, articole si doua volume de memorii. Primul sau roman - "Dracula" - a fost publicat in 1897, dupa ce Stoker si-a petrecut sapte ani cercetand folclorul european si povestile mitologice cu vampiri.

Bram Stoker a decedat la Londra, in 1912, in urma unor accidente vasculare cerebrale. La o suta de ani de la moartea sa, mitul lui Dracula continua sa fascineze oamenii si sa stea la baza unor filme, piese de teatru si carti. Pe de alta parte, mitul lui Dracula au facut celebra Transilvania in lume. Astfel, de foarte multe ori cu prilejul sarbatorii de Halloween, Castelul de la Bran si Cetatea medievala a Sighisoarei sunt incluse in topurile celor mai populare destinatii turistice pentru iubitorii de vampiri.

Totodata, mitul lui Dracula a stat la baza a numeroase filme si seriale de televiziune. In 1992, Francis Ford Coppola a regizat filmul "Dracula", in care au jucat Winona Ryder, Anthony Hopkins si Gary Oldman. Si celebrul actor american Brad Pitt a interpretat in 1994 rolul unui vampir, in filmul "Interviu cu un vampir: Cronicile Vampirilor", in care a jucat alaturi de Tom Cruise.

Google isi schimba logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO