Cel mai apreciat tip de cafea risca sa dispara definitiv in scurt timp. Ce masuri pot fi luate
Oamenii de stiinta ii avertizeaza pe bautorii de cafea sa caute o alta solutie pentru placerea lor zilnica. Asta pentru ca in urmatorii 70 de ani, mare parte din productia de cafea risca sa dispara defintiv.
Schimbarile climaterice, defrisarile si folosirea in exces a insecticidelor vor duce in curand la disparitia plantei care produce cafeaua Arabica.
Studiul privind acest risc a fost realizat de Royal Botanic Gardens, precizeaza Daily Mail.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Cafeaua Arabica este cea mai apreciata din lume, fiind consumata de aproximativ 70% dintre bautorii de cafea. Planta isi are originea in Etiopia si creste in padurile tropicale de munte.
Acum aceste plante sunt foarte vulnerabile, din cauza aparitiei plantatiilor, care au luate nastere din inmultirea a doar cateva exemplare.
Pana acum copacii bolnavi din plantatii erau inlocuiti cu exemplare salbatice sanatoase, insa acum acestea din urma risca sa dispara.
In prezent, cafeaua este cel mai comercializat produs de consum, dupa ulei, cu exporturi anuale de 10 miliarde de lire sterline.
Pretul este la cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani, din cauza cererii foarte mari si a productiei scazute. Specialistii avertizeaza ca daca padurile de cafea salbatica Arabica nu vor fi salvate, pretul va continua sa creasca.
Pomii slabatici ar putea sa dispara complet peste 70 de ani, iar asta la duce si la distrugerea plantatiilor controlate, pentru ca nu vor mai exista exemplare sanatoase care sa fie introduse in lupta cu parazitii.
“Cafeaua este parte a vietii noastre moderne, dincolo de venitul pe care il genereaza”, declara Aaron Davis, autorul studiului.
In prezent, cafeaua slabatica Arabica este produsa in peste 70 de tari care au clima tropicala, iar in aceasta industrie lucreaza peste 26 de milioane de oameni. Cele mai mari recolte se obtin in Sudan si Etiopia.
Expertii spune ca solutia pentru salvarea acestei plante este conservarea caracteristicilor ei genetice, insa pentru asta este nevoie de fonduri si de o buna organizare.
Mai multe studii recente au aratat efectul benefic al unui consum moderat de cafea. Aceasta batura stimuleaza activitatea sistemului nervos central si imbunatateste performantele cognitive.