Descoperire istorica langa Paris. “Multi arheologi au visat toata viata lor sa gaseasca asa ceva"

Dată publicare: 08-11-2012 09:13
Dată actualizare: 11-11-2012 07:14


fosila mamut, Paris

Arheologii au facut o importanta descoperire langa Paris, la Changis-sur-Marne, pe malul raului Marne. Ei au gasit scheletul unui mamut lanos, care a trait in urma cu 20.000 de ani.

Animalul fusese vanat si mancat de oamenii de Neanderthal, dupa cum sugereaza doua lame de cutit gasite langa schelet.

Potrivit specialistilor, exemplarul acesta, botezat Helmut, avea aproximativ 30 de ani cand a murit, prin urmare era un adult destul de tanar.

Oasele lui au fost observate prima data in luna iulie, in timpul unor sapaturi arheologice la un sit galo-roman, relateaza Daily Mail.

Alte fosile de mamut au fost gasite in Franta in anul 1859, in Lyon. Cele mai importante descoperiri de acest fel au avut loc in Siberia, unde solul inghetat a conservat bine animalele.

Mamutul Helmut va fi dus la muzeul de istorie naturala din Paris, unde va putea fi vazut de cei interesati.

Aceasta descoperire este considerata cea mai importanta, pentru ca oamenii de stiinta au obtinut astfel informatii inedite despre stramosii nostri.

“Multi arheologi au visat toata viata lor la o asemenea descoperire, dar n-au avut noroc”, declara Greg Bayle, seful echipei de arheologi.

In urma cu 20.000 de ani, zona de langa Paris era o vasta campie fertila, iar pe raul Marne plateau ghetari.

Arheologii vor trebui sa achite proprietarului terenului unde a fost gasit mamutul jumatate din suma pe care o valoreaza exemplarul.

Potrivit specialistilor, mamutii au disparut din cauza mai multor factori care s-au combinat intr-un mod nefericit: schimbarea climei, o epidemie si vanarea lor de catre oameni.

Sursa: Daily Mail


VIDEO PROTVPLUS.RO