Povestea românului din Siret, expert în arte vizuale, ajuns director de muzeu în cel mai mare centru de artă al Germaniei
Marius Babias este de 10 ani directorul unui muzeu de arte vizuale din Berlin. Trăiește și muncește într-un mediu în care valoarea omului, a creatorului și a specialistului în artă este nu doar recunoscută, ci încurajată intens.
A copilărit la Siret și a moștenit de la mama sa, bibliotecară, pasiunea pentru cărți și pentru actul artistic. Sprijină artiștii de la noi să expună în Germania și speră ca România să devină locul în care educația și cultura primează, pentru că astfel vor evolua și individul și societatea.
Berlin Mitte, „buricul” capitalei germane. Un district care include atât zona centrală, cu celebra poartă Brandenburg, dar și un uriaș cartier care este epicentrul muzeelor și galeriilor de artă din oraș.
Este, în același timp, locul de unde se spune că se dă ora exactă, în materie de artă, în toată Germania.
Directorul unuia dintre muzeele din oraș este român. Îl cheamă Marius Babias și îl recomandă o lungă carieră în domeniul muzeelor dar și în mediul universitar.
Marius Babias: „Am fost profesor universitar prin multe locuri din Germania. Am predat la facultatea de Arte”.
Muzeul pe care îl conduce se numește NBK și este unul de artă contemporană. Marius Babias este un specialist recunoscut la nivel național în Germania și este și curator expert în domeniul artelor vizuale.
Iar, de câțiva ani este și membru în Comitetul Național pentru Cultură al statului german, ca reprezentant al artelor vizuale. O instituție cu un buget de 80 de milioane de euro anual, fonduri care se alocă pentru investiții în artă și cultură.
Marius Babias: „Nivelul de evoluție al unei societăți, al unui stat, depinde de cum investește în artă, de cum apreciază și valorifică arta”.
Muzeul are mai multe pavilioane și spații din oraș. La ora 12:00 are ședință cu o parte din echipa sa. Sunt tineri împreună cu care va organiza o expoziție luna viitoare.
A sprijinit mulți artiști de la noi și din Republica Moldova să expună, la Berlin, și încurajează arta de avangardă. O exprimare care include animație, artă textilă, instalații, artă video și decorativă, dar și colaje, design grafic și chiar grafitti.
Iar, la acest capitol, Berlinul și Germania dau tonul de ani de zile pe plan european și chiar mondial.
Vrea ca România să facă pași importanți în domeniul culturii și al artelor vizuale
Marius Babias: „Să nu mai mergem atât de mult pe arta și cultura tradițională. Vorbim și despre avangardă”.
Găzduiește în această perioadă expoziția Monei Hatoum, artist celebru, prezent în galeriile mari din toată lumea și susține că notoritatea muzeului și a orașului atrage ca un magnet toți marii artiști ai lumii care țin să expună în capitala Germaniei.
La muzeul pe care îl conduce intrarea este liberă și, ca multe alte spații de cultură germane, se finanțează de la bugetul de stat și oraș, dar și din cotizațiile membrilor cetățeni germani care plătesc un abonament pentru a sprijini și aprecia cultura.
De când a venit la șefia instituției, Marius Babias a introdus un concept interesant – închirierea de lucrări de artă pentru o sumă infimă. Tablouri și alte exponate, unele ale unor artiști celebri, care sunt accesibile și pe care oricine le poate avea, temporar, pe perete acasă. Printre clienți sunt mulți studenți.
Student: „Vreau să pun ceva pe perete. Mi-am ales două tablouri. Mi se pare o idee genială”.
Directorul afirmă că e cea mai simplă metodă prin care poți educa o comunitate și îi poți inocula apetitul și respectul pentru artă.
Marius Babias: „Vin, închiriază cu doi euro, iar pentru trei luni vor avea o lucrare importantă pe perete și pot prelungi termenul dacă le place, cu încă trei luni”.
Idei inedite
Deține o Dacia și ne arată planurile de viitor ale muzeului. A încheiat un parteneriat cu șefii de la landul Berlinului și cu un investitor local, pentru a reconverti împreună un fost depou de tramvaie dezafectat.
Marius Babias explică și cum statul, prin instituțiile abilitate, are toate pârghiile să sprijine arta și artiștii prin restricții de urbanism, atunci când un dezvoltator dorește să facă un proiect rezidențial.
Trai modest
Și atât de mult a îndrăgit ideea reconvertirii acestui depou, încât a ales să locuiască chiar în fosta platformă de transport în comun. Proprietarul a amenajat o fostă clădire de birouri obținând câteva apartemente, iar Marius Babias a închiriat o locuință în care susține că a ales să locuiască spartan, cu minimul necesar.
S-a născut în noiembrie 1962, la Siret și a copilărit la Suceava. A avut de mic o aplecare deosebită pentru artă și cultură și o pasiune pentru cărți, insuflată de mama lui.
Niciodată nu a alergat după valori materiale sau după o recunoaștere printre semeni, ci a preferat, ca în calitate de curator, profesor și actualmente director de muzeu, să vorbeasă despre alții și să îi pună în valoare.
Și-ar dori o societate mai empatică și mai apropiată de frumos și de artă și la noi, unde ajunge de câteva ori pe an pentru diverse evenimente culturale.
Un român expert în arte vizuale activează în cel mai important centru de cultură al Germaniei, la Berlin. Sprijină artiști de la noi, educă și apropie generațiile tinere de artă, pentru a inocula apetitul pentru cultură și estetică.
Trăiește și muncește într-un mediu în care valoarea omului, a creatorului și specialistului în artă este nu doar recunoscută, ci încurajată intens. În care educația și cultura primează, pentru că astfel evoluează și individul și societatea.