Povestea lui Firu Opri, oncolog român la cel mai mare spital din Germania: „Prima regulă e să fii om și abia apoi medic”

×
Codul embed a fost copiat

Un chirurg oncolog român a făcut carieră în Germania, dar încă ajută pacienți români să se trateze la spitale germane, în lupta cu cancerul.

A fost profesor universitar, șef de clinică în cel mai important centru universitar de la nemți și chiar și după pensionare specialiștii de acolo au nevoie de expertiza lui.

Profesorul doctor Firu Opri e oltean, vine de la țară, de la Bârca, și spune că fiecare pacient care luptă cu cea mai cruntă maladie trebuie considerat ca un frate sau ca un părinte de către cei care preiau cazul său. E principiul după care el și-a ghidat toată activitatea și consideră că empatia și valorile sănătoase, primite în familie, l-au ajutat să aibă succes în domeniul cancerului.

E luni, la prima oră, în Berlin, iar sectorul Șteglitz are cele mai bine cotate zone rezidenţiale pentru vile din capitala Germaniei.

Citește și
Putin, despre negocierile pentru pace din Elveția: „asta este exact ceea ce am fost înclinaţi să facem”

Aici ambulanțele care trec pe străzi nu au voie să folosească sirenele, dar liniștea zonei e perturbată de sunetul unui elicopter.

În vecinătate se află cel mai mare spital universitar din Berlin, centru de excelență în medicina germană. Se numeşte Charite și este locul unde lunar au loc peste 7 mii de operații. Are 104 clinici, 250 de profesori universitari și 4 mii de medici. Iar în campusul spitalului universitar ne-a dat întâlnire profesorul doctor Firu Opri, chirurg oncolog în domeniul ginecologiei.

Prof. Dr. Firu Opri, medic specialist: „Sunt toate clinicile și facultatea de medicină aici, şi preclinicul şi clinicul. Aici a fost construcţia după modelul clinicilor americane. Orice urgență, primul elicopter care a fost în Germania aici a fost. Medicina de top? Vă dați seama că Charite-ul a produs cei mai mulți membri care au primit premiul Nobel din medicină – i-am cunoscut, categoric.”

În fața clădirii principale, imobil în care accesul este retricționat din pricina pandemiei, medicul ne spune că, deşi e la vârsta pensionării, marele centru de excelență l-a menținut în comisia universitară de oncologie. E un comitet alcătuit numai din somități, cei mai buni medici din Germania, profesori cu expertiză, care își dau cu părerea asupra cazurilor importante care se ivesc. Iar profesorul Firu Opri vine cu expertiza în ce privește chirurgia oncologică.

Prof. Dr. Firu Opri: „În cadrul TUMOR BOARD, cum se cheamă, se fac discuţii pentru orice pacient, pentru orice caz ştiinţific deosebit. E o realitate, de unul singur nu mai poţi să decizi soarta unui pacient. Prin secvențarea genomului se face diferențierea cancerului şi atunci ştii ce tratament să faci.
Trebuie să fii la curent cu absolut tot ce este în medicină, trebuie să fii dacă nu la nivelul lor chiar mai sus, pentru a fi admis în sistemul acesta. Şi din 24 de ore trebuie să fii prezent cam 24, în sensul acesta. Aici mi-am făcut carieră de la asistent, conferenţiar, profesor şi tot ce vrei.”

A predat la facultatea de medicină din Berlin peste 30 de ani și este primul medic român care a obţinut la Berlin titlul de profesor universitar fără a avea cetăţenia germană. Are 86 de ani și susține că este la curent cu studiile clinice din centrul berlinez în materie de studiu al cancerului pentru că asta l-a interesat toată viața.

Când nu e la spital, are program la propria clinică, pe 3 etaje, deschisă într-un imobil vis a vis de primăria sectorului Șteglitz. Aici încă operează și se ocupă de cazuri importante. Spune că are pacienți din toată Germania, dar și din străinătate. Primeşte lunar și paciente din România, care ajung la el după ce au fost diagnosticate cu cancer de sân şi alte tipuri de cancere ginecologice.

Povestește că la Berlin ajung să se trateze cu success pacienţi de la noi, după ce unii medici nu le mai dădeau nicio şansă, iar oamenii au mers în străinătate cu moralul la pământ. La acest capitol, profesorul Firu Opri vorbeşte despre un principiu după care și-a făcut meseria toată viața, vis a vis de relația cu bolnavii aflați în lupta cu cancerul.

Prof. Dr. Firu Opri: „Pacientul să vadă ca şi cum ar fi fratele tău şi invers. Altfel nu merge! În medicină altfel nu merge. Pentru mine asta a fost o lege. Îl ajuţi şi ştii că e om ca şi tine şi fratele şi mama ta şi tatăl tău. Fiecare caz trebuie să fie un caz special pentru tine. Şi de aşa natură să îi faci rezolvarea maximă! Bucuria cea mai mare e când ai pus un diagnostic corect şi omul este salvat! Omul de rând şi simptomele lui, astea sunt importante, nu vârsta!”

S-a născut la țară, în comună Bârca, în judeţul Dolj, într-o familie modestă cu alți 6 frați. Elev eminent, visa din copilărie să devină medic și a făcut liceul sanitar la Sibiu. Dorința i s-a aprins și mai tare când, după liceu, nu i s-a permis să meargă la facultate, ci a fost trimis să muncească 2 ani în minele din Valea Jiului, la Vulcan și Aninoasa.

Prof. Dr. Firu Opri: „Atunci mi-am dat seama că viaţa este crudă şi că dacă doreşti ceea ce vrei trebuie să tragi, să munceşti.”

Rareș Năstase: „Deci aţi cunoscut şi munca brută.”

Prof. Dr. Firu Opri: „Era şi sărăcie multă, noi fiind 7 fraţi şi toţi am plecat de acasă.”

A făcut medicina la București și acolo s-a îndrăgostit de o nemțoaică din fosta RDG, colegă studentă la medicină, iar după absolvirea facultății, în 1969, au emigrat împreună, iar el a ajuns, după 10 ani, șef de clinică oncologică și profesor universitar la Berlin. Azi spune că a dat startul medicilor în familie. Are în prezent mai mulți nepoți medici la Craoiva, București și Timișoara, dar și cei 3 copii ai săi sunt la rândul lor medici în Germania, luându-i exemplul. Revine anual la Bârca, acolo unde ține contactul cu cei din comunitate, dar este dezamăgit de calitatea medicinei primare de la noi, în special în zonele rurale. Îl mâhnește exodul medicilor și asistenţilor din ultimele 3 decenii.

Prof Dr Firu Opri: „Mă doare mult de tot faptul că România rămâne fără medici. La Bârca, unde se găseau 3 medici permanent, actualmente nu mai e niciunul. Te doare pur şi simplu când vezi că omul de rând, de la ţară, de acolo, care a tras cât a tras nu are niciun fel de ajutor medical la sfârşitul vieţii. E de necrezut. Probleme de vaccinare preventivă la copii, sunt multe care se adună. Un sistem în care omul este pierdut. De fiecare dată când merg acolo se face o listă care intră şi care nu intră să discute cu mine în probleme de medicină, se face coadă, e ceva de nedescris, mă bucură.”

Rareș Năstase: „Cât de des mergeţi în România?”

Prof Dr Firu Opri: „De 3 - 4 ori pe an.”

Prof Dr. Firu Opri: „Sănătate înseamnă sănătatea poporului, nu doar sănătatea unui grup restrâns de persoane. Problemele de prevenţie, de profilaxie, testul de cancer pentru intestin gros, care e un simplu test, nu se face. Pentru ceilalţi, care nu cunosc, nu au relaţii, ce faci? Sunt drame, sunt drame, sunt drame. E dureros, văd câte persoane îmi scriu pentru diagnostic, pentru tratament. Le fac schemele de tratament şi îmi spun că schema e bună, dar nu ajung dozele şi toate acestea. E atât de dureros încât nici nu ştii ce să le răspunzi.”

Un băiat de la țară, trimis la târnăcop, în mină, a ajuns chirurg, profesor universitar, medic de elită. Și încă face medicină de top în Germania, la vârsta la care alții s-au retras demult.

Prof. Dr. Firu Opri: „Soţia mai zice mai lasă-le dar nu am cum, nu se poate.”

A devenit model în familie și în societate. Într-un domeniu în care nu există garanții, profesorul doctor Firu Opri spune că prima regulă e să fii om și abia apoi medic.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT S-a aflat la ce echipă se transferă Florinel Coman! Salariu fabulos
NEWS ALERT S-a aflat la ce echipă se transferă Florinel Coman! Salariu fabulos
Citește și...
Medicina de familie, în pragul colapsului. Mai bine de 180 de localități din țară nu au medic de familie
Medicina de familie, în pragul colapsului. Mai bine de 180 de localități din țară nu au medic de familie

Medicina de familie se află în pragul colapsului, avertizează patronatele din domeniu.

Recomandări
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”
Istoricul Armand Goșu: “Vladimir Putin va ataca un stat NATO. V-o dau în scris. Nu mâine, nu poimâine, dar se va întâmpla”

Vladimir Putin va ataca cu siguranță un stat NATO, cel mai probabil printr-o ofensivă de tip hibrid, mizând pe disensiunile din rândul Aliaților, care ar ezita să intervină în baza articolul 5 din Tratat.

SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu dacă Iranul va ataca Israelul. Biden: Vom sprijini Israelul. Iranul nu va câștiga
SUA trimit întăriri în Orientul Mijlociu dacă Iranul va ataca Israelul. Biden: Vom sprijini Israelul. Iranul nu va câștiga

Israelul este în alertă din cauza unui posibil atac iranian, care ar putea viza ținte în următoarele ore. Potrivit publicației Wall Street Journal, iranienii vor să se răzbune pentru că le-a fost bombardată ambasada din Siria, la sfârșitul lunii trecute.

În era tehnologiei, peste 4.000 de copii din România cresc și învață fără curent electric. Racordarea costă 12 milioane euro
În era tehnologiei, peste 4.000 de copii din România cresc și învață fără curent electric. Racordarea costă 12 milioane euro

4 mii de copii din România cresc și învață fără curent electric în era tehnologiei. 5 mii de case nu sunt încă racordate la rețeaua de energie iar întunericul nopții este spulberat în mileniul 3 cu lumânări și lămpi cu gaz.