VIDEO. Mii de oameni au asistat la parada militară din Alba Iulia


Ultimul update: Duminica 01 Decembrie 2019 15:38
Data publicarii: Duminica 01 Decembrie 2019 07:19
Categorie: 1 decembrie

Mii de oameni au asistat duminică, de Ziua Naţională a României, la parada militară organizată în Alba Iulia, oraşul în care, în urmă cu 101 ani, la 1 Decembrie 1918, a fost consfinţită Unirea Transilvaniei cu România.

La parada militară, desfăşurată pe Bulevardul "1 Decembrie 1918" au fost prezenţi primul ministru, Ludovic Orban, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, ministrul Economiei, Virgil Popescu, parlamentari, europarlamentari, oficialităţi judeţene şi locale.

La ceremonia militară, care a debutat cu intonarea Imnului Naţional, au defilat 1.400 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi 70 de mijloace tehnice, printre care, în premieră, în Alba Iulia, transportoare blindate Piranha.

Pe timpul defilării, cerul a fost survolat de aeronave, potrivit Agerpres. Dispozitivul de zbor a fost deschis de elicoptere IAR 330 PUMA şi IAR 330 SOCAT, una dintre aeronave purtând Drapelul României. De asemenea, au prezentat onorul de la înălţime şi avioane MIG 21 LanceR.

Defilarea a fost deschisă de comandantul ceremoniei militare, generalul de brigadă Nicolae Tonu, locţiitor al comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", care a prezentat onorul dintr-o maşină de luptă HUMVEE. Recunoscut ca un specialist al operaţiilor militare şi iniţiator de concepţie doctrinară, generalul de brigadă Nicolae Tonu a fost decorat de trei dintre preşedinţii României cu Ordinul Virtutea Militară, în grad de Cavaler, Ofiţer, respectiv Comandor, acestuia fiindu-i conferite, de asemenea, şi alte numeroase distincţii militare.

A urmat Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie "Gemina", defilarea continuând cu detaşamentul steagurilor de identificare ale unităţilor din subordinea acestei unităţi, care are în aria de responsabilitate mai bine de jumătate din teritoriul naţional.

Au prezentat onorul detaşamentele Batalionului 814 Tancuri "Mihai Vodă", Batalionului 17 Vânători de Munte "Dragoş Vodă", Regimentului 317 ISR "Vlădeasa", Regimentului 50 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureşanu", Batalionului 317 Sprijin Logistic "Voievodul Gelu", Batalionului 136 Geniu "Apulum", Batalionului 26 Cercetare Supraveghere Montană "Avram Iancu", Comandamentului Comunicaţiilor şi Informaticii.

Au urmat militarii Forţelor pentru Operaţii Speciale, cei ai Forţelor Aeriene Române - militari ai Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer "General Nicolae Dăscălescu", defilarea structurilor din Ministerul Apărării Naţionale încheindu-se cu detaşamentul Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu şi cel al Colegiului Naţional Militar "Mihai Viteazul" din Alba Iulia.

Parada a continuat cu structurile Ministerului Afacerilor Interne - detaşamentul de defilare al Jandarmeriei Române, cel al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, detaşamentul Serviciului Român de Informaţii - Brigada Antiteroristă.

La ceremonial a defilat, din partea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, şi un detaşament format din funcţionari publici ai Penitenciarului Aiud.

Parada de la Alba Iulia a cuprins şi o defilare a mijloacelor tehnice din dotarea Armatei Române - transportoare amfibii blindate, instalaţii aruncătoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriană, inclusiv autopropulsată, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, sisteme de comunicaţii şi informatică, tehnică de luptă ale forţelor pentru operaţii speciale, radare mobile.

De asemenea au defilat şi autospeciale de intervenţie aflate în dotarea structurilor MAI şi al SRI.

Parada de Ziua Naţională a României în "Oraşul Marii Uniri" a fost încheiată de detaşamentul de onoare, constituit din militari ai Batalionul 811 Infanterie "Dej", şi cu onorul dat de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

Anul trecut, la Centenarul Marii Uniri, a avut loc cea mai amplă paradă militară organizată vreodată în Alba Iulia, defilând atunci peste 1.600 de militari, precum şi în jur de 150 de mijloace tehnice.

VIDEO Parada de 1 Decembrie. Klaus Iohannis a dat mâna cu mai mulți spectatori
VIDEO. Imagini spectaculoase de la repetițiile pentru parada de 1 Decembrie din București
Repetitie pentru parada militara de 1 Decembrie, in zona Arcului de Triumf din Bucuresti
VIDEO PROTVPLUS.RO