Mihai Bobonete si trupa lui, oamenii care au transformat hazul in profesie. Scene reale din Fierbinti cu adevaratul Celentano
In podul unei case din centrul vechi al Capitalei, umplut pana la refuz, toata lumea canta dupa cum o taie capul. E un show de improvizatie, o forma de comedie care prinde tot mai tare in ultimul timp la romani. Oamenii vin, rad, se simt liberi. La butoan
"De-aia ati venit aici o ora jumate: sa uitati de griji, de probleme de belele. Sa va simtiti bine. Am dreptate? Perfect. E pacat de banii pe care i-ati dat …noi deja i-am luat", glumeste Bobonete pe scena.
El este cel care a pus pe picioare stand-up comedia romaneasca. Cine nu l-a vazut pe scena l-a vazut cu siguranta in rolul carciumarului din Las Fierbinti.
A ajuns in lumea comediei acum mai bine de zece. Fara studii de specialitate. Are insa un simt critic care combinat cu mult umor a dat reteta perfecta pentru show-ul de comedie. Un artist care prinde la tinerii de azi.
Ce inseamna o noapte de improvizatie pe scena
"Romanul sta forte bine la partea asta. De ras stie sa rada. Daca e sa se priceapa la ceva forte bine…la ras", spune Bobonete.
Iar publicul rade pana rupe scaunul. Asta e semn ca treaba merge. Un spectacol care imbina elemente din teatru, muzica, balet, un show bazat pe inspiratia de moment.
In spatele distractiei sta insa multa munca, show-urile de improvizatie se tin dupa reguli clare, iar stand-up comedia presupune antrenamente si replici pregatite si testate in cercul lor de prieteni. In cel putin 4 seri pe saptamana e pe scena pana tarziu in noapte.
"A trebuit sa citesc. Eu cand citesc adorm. Sunt genul ala. Iei o carte groasa si te tine 5-6 ani, frate"
Odata ce l-ai cunsocut pe Bobonete, intri intr-o lume a jocului, in care de multe ori nu pricepi cand e personaj si cand vorbeste serios.
Pe strada bisericii din fierbinti e zarva mare. Celentano, Giani, Dorel, personaje principale in serialul Las Fierbinti sunt gata de treaba. In garderoba si Bobonete intra in personaj.
Personajul real din Fierbinti care l-a inspirat pe Celentano
E un loc in care actorii se amesteca printre localnicii de la care au ce invata. Adrian Vancica interpreteaza in serial rolul cetateanului vesnic turmentat, iar domnul Buca ii este muza.
"Am invatat multe de la el, dar el a invatat si mai multe de la mine. Daca nu eram eu, fara misto, el nu era asa. M-a vazut beat azi, m-a vazut beat maine, beat poimaine. Trebuie sa-mi plateasca drept de autor, nu?", spune "adevaratul" Celentano.
Azi se trage episodul de Craciun. Toata actiunea se invarte in jurul unui porc vietnamez. Scena se petrece in casa branzoi, personaj in film, in realitatea casa doameni Elena care priveste mirata la toata zarva din curte. In pauze Bobonete n-are stare.
Toata lumea rade. Jocul pentru ei o stare normala care continua si dupa ce se striga stop.
"Dorel", prietenul din copilarie si visul mamei sale
Pe Mihai Rait, Bobonete l-a adus pe scena. Au copilarit impreuna pe malul Dunarii, la Giurgeni. Mihai il cunoaste cel mai bine.
"Glumele lui de stand-up sunt situatii reale, dar el le impacheteaza atat de frumos incat ti se pare ca ti s-au intamplat si tie", spune Mihai.
Aici si-a descoperit talentul. Acasa, atunci cand ajunge, mama il asteapta cu ciorba pe foc. Cand l-a nascut doamna Bobonete a visat o ursitoare care i-a prezis ca odrasla o sa ajunga mare.
"Toata viata mea, va jur, am crezut ca copilul asta ajunge un mare scriitor. I-am spus si lui Doru, mai baiete, asta daca eu am visat la noi se tinea traditi asta. Le-ai spus ca suntem din zona Craiovei? Am inteles ca mai si scrii..mai scrii?
- Mai scriu…doar ca nu mi-a iesit cu poeziile", povestesc zambind Bobonete si mama sa.
Mama a fost inginer in IAS iar tatal inginer electronist.
"Cand a fost revolutia, noi aveam TV color cromatic si stiu ca era vreme frumoasa. Jucam fotbal in curte. Si la un moment dat am tot vazut ca veneau prieteni de-ai lui tata, ingineri, o vanzoleala era cu vreo 10 perechi de papuci la usa. A iesit mama si a zis sa nu plecati nicaieri din curte ca vin ungurii peste noi. Ma gandeam pe unde vin… ", povesteste Bobonete.
La capitolul glume pe mama o mosteneste. Iar tatal l-a invatat sa fie liber.
"Noi de mic ne-am propus ca el sa fie mai tupeist, mai liber, sa gandeasca cu capul lui ca o sa fie destul de ingradit de ceilalti. Cred ca asta l-a ajutat sa fie asa…liber in gandire", spune Doru Bobonete.
Inapoi la Las Fierbinti
"Stati ca am client. Welcome to Las Fierbinti Airlines, captain Bobonete speaking. Pe partea dreapta avem manastirea Putna. Pe partea stanga avem bogatiile Hategului. Capul jos, trecem pe langa le corcodus. Le corcodus face tuica. Iata pe partea asta un dansator celebru de la Romania are talent", glumeste "Bobita", alaturi de colegii sai Giani si Celentano.
De Adrian Vancica, Celentano in Las Fierbinti, il leaga o prietenie veche. Impreuna bat scenele din tara cu stand-up comedia si improvitatia. Iar de ceva vreme, romanii din trsinatate au inceput sa-i cheme si pe-acolo.
"E roman. Desi are fata asta de occidental, el e roman. E nascut sa fie lider. Cu doua inimi, 6 inimi in el.
- Mai da-mi 5 sute mii de lei. Atat am avut sa-i dau.
- El nu pare fiu de Romania, pare fiu de Univers. Si in Congo daca il lasi se descurca. Cred ca asta e sa fii fiu de Romania, sa te descurci oriunde in lumea asta", spune Celentano.
Sunt impreuna mai tot tot timpul. "Suntem plecati cate 5 zile din 7 de acasa si avem si cate 2 copii. Asta nu inseamna ca nu ne place ceea ce facem. Ne place foarte mult, ca altfel ne-am opri", spune Bobonete.
Ce inseamna "acasa" pentru Bobonete
Acasa ajunge rar. Iar atunci cand o face are parte tot scena si improvizatie, cu Octav si Maria.
"- Ne-am pus pe treaba. Am facut 2 copii", spune sotia lui Mihai.
"- Multi inainte!", ii ureaza Alex Dima.
"- La ce, la copii? Dar bravo, ma! Stai putin mai Alex, mai vorbim cand o sa ai si tu doi. Pai daca il faci si pe al treilea inseamna ca asta cu gandeste liber e gresita. E gresita aici la noi. La anul, cu 3 copii, ce vrei, mai Dima? Asta cu gandeste liber. Du-te mai nene, lasa-ma mai saracie. Ia uite-l pe asta. Adu copanele alea sa mai suga copilul asta un os ca ia uite-l pe asta. Alta unde e? Prin curte, mananca frunze", reactioneaza imediat Bobonete.
Isi invata copiii sa fie liberi. Si sinceri, ca atunci cand au ceva pe suflet sa spuna.
"Cred ca asta e cel mai important lucru pe care vrem sa il transmitem copiilor. Sa aiba incredere in ei ca pot. Si asa sa vrem sa ii crestem. Mi se pare ca daca ai lucrurile astea, poti sa faci orice", spune sotia lui Mihai.
Pe Catalina o stie de aproape 20 de ani. Multe din glumele spuse pe scena o au pe ea drept personaj. "Ma distrez si eu, parca nu-mi vine sa rup polonicul".
Romanul face haz de necaz de cand se stie. De asta au profitat Mihai Bobonete si trupa lui. Au transformat hazul in profesie si ii fac pe oameni sa uita de probleme. In show urile lor liberatatea este la putere, o buna metoda de destresare.
Ei au reusit sa aduca in fata scenei oameni care n-au calcat niciodata printr-un teatru. Acesta este de altfel marele lor merit ca il duc pe omul simplu in zona artei. Traduc cu umor intamplari din viata lor sau fictive in care oamenii se regasesc. Si rad. Iar la final pleaca de aici cu fetele senine, mai veseli si cu chef de viata.
Sursa: Pro TV
Etichete: las fierbinti, mihai bobonete, celentano, improvizatie, stand up,
Dată publicare:
28-11-2014 13:42