În timp ce medicii pleacă din țară, Christian Ciubotărescu trăiește izolat pentru a-i trata pe românii uitați de lume


Ultimul update: Sambata 01 Decembrie 2018 19:51
Data publicarii: Sambata 01 Decembrie 2018 13:10
Categorie: 1 decembrie

În inima Apusenilor un doctor bate munţii la picior în lung şi lat ca să ajungă la pacienţii lui pierduţi prin cătunele agăţate de munte. Vorbeşte blând şi cu respect cu oricine îi calcă pragul, iar oamenii locului îl iubesc.

Într-o vreme în care ne pleacă medicii pe capete în Occident în căutarea unui trai mai bun, doctorul Christian Ciubotărescu a ales să rămână aici, într-un loc izolat. A fost atras de oameni şi de peşterile din zonă şi de 25 de ani se lupta să ţină sănătos un colţ de Rai.

Un loc ascuns din inima Apusenilor. Pe drumul care şerpuieşte printre pajişti proaspăt curăţate, încărcat cu bagaje şi lătrat de câini, un domn păşeşte apăsat spre cătunele agăţate de munte.

Comuna Garda de Sus are 17 sate aruncate pe munţi, pe o rază de 40 de kilometri. Cu barbă albă, Christian Ciubotarescu pare un Moş Crăciun care bate la porţile moţilor ca să le aducă alinare.

De 25 de ani este medic de familie pentru oamenii acestor locuri. Drumurile sunt proste, aşa că doctorul ia la pas zilnic munţii pentru a-şi vizita pacienţii.

Vorbeşte blând, cu respect şi răbdare, iar oamenii locului l-au pus la suflet.

"Imi place să pot să-i ajuta. Nu ştiu, e un sentiment pe care nu-l pot descrie. Unora le place la păcănele. Pentru mine senzaţia asta e obţinută prin faptul că poţi să ajuţi. Poţi să ajuţi pe cineva, să se simtă mai bine", spune medicul.

Cristian Ciubotarescu s-a născut în Bucureşti, a terminat Facultatea de Medicină imediat după Revoluţie cu zece, a lucrat o vreme la camera de garda din Spitalul Floreasca, dar pentru că e pasionat de speologie şi-a mutat viaţa în Apuseni. Asta în condiţiile în care mai toţi colegii lui au ales să plece în Occident.

A ajuns aici pe vremea când locul era total rupt de lume.

Garda de sus e o comună săracă, în cele 17 sate mai trăiesc doar 1500 de suflete. Abia acum, după mulţi ani a reuşit să stranga bani pentru a repara cabinetul medical aflat sub primărie.

Trăieşte singur pentru că încă nu şi-a găsit o consoartă care să accepte să trăiască aici, la ţară. Între sate, cât se poate merge cu maşina.

Unde drumul se intrupe, localnicii îl aşteaptă cu căruţă. Privind la aceste locuri, de o frumuseţe aparte înţelegi ce-a găsit aici medicul Ciubotarescu. El a fost atras însă de minunile ascunse în străfundurile munţilor.

Coiba Mare este una dintre cele mai speculoase peşteri de la noi. Are cel mai mare portal şi cea mai mare adâncime scufundată. Aproape o sută de metri. În zonă sunt peste 300 de peşteri pe care medicul Ciubotarescu le-a cercetat. Ar vrea ca noi romanii să fim mai conştienţi şi mândri de acest tezaur pe  care munţii noştri îl ascunde.

Când iese din peşteri se întoarce în casele oamenilor care locuiesc peste ele. Aici în Apuseni medicul Christian Ciubotarescu a găsit un colţ de rai, cu adevărate comori în adâncuri şi oameni faini la suprafaţă, o bucată de Românie frumoasă. A rămas aici şi îşi dă toată silinţa s-o păstreze sănătosă.

Ivan Patzaichin, omul simplu din Deltă care nu și-a uitat originile: „Mă simțeam dator față de săteni pentru ce am realizat”
Ivan Patzaichin, omul simplu din Deltă care nu și-a uitat originile: „Mă simțeam dator față de săteni pentru ce am realizat”
Parada de 1 Decembrie din București. FOTO şi VIDEO cu principalele momente
Parada de 1 Decembrie din București. FOTO şi VIDEO cu principalele momente
VIDEO PROTVPLUS.RO
Sate infratite de centenar
Gestul făcut de mai mulți moldoveni, de Ziua Națională: „Să nu mai fie hotare între Moldova şi România”
Oraşul unde oamenii au mers pe jos un kilometru după parada de 1 Decembrie pentru fasole cu cârnaţi gratis
Reacţia turiştilor străini care au asistat la parada de 1 Decembrie din Alba Iulia
Ținutele purtate de fostul principe Nicolae și soția sa, la parada din Alba Iulia. FOTO
Un jandarm şi-a cerut iubita în căsătorie la finalul paradei dedicate Zilei Naţionale
Mesajul Papei Francisc pentru români cu ocazia Zilei Naționale: "La mulți ani binecuvântați"
klaus iohannis la alba iulia
Klaus Iohannis a participat la ceremoniile de la Alba Iulia. Discursul președintelui. VIDEO
Incident în timpul paradei din Rm. Vâlcea. Un militar a avut nevoie de îngrijiri medicale
S-a născut "copilul Centenarului" la Timișoara. Ce nume va purta fetița venită pe lume de Ziua Națională
Motivul pentru care ploieștenii au ratat parada militară de 1 Decembrie
Reacţia unei fetiţe, întrebată dacă e mândră că e româncă. „Înseamnă foarte mult”
În timp ce medicii pleacă din țară, Christian Ciubotărescu trăiește izolat pentru a-i trata pe românii uitați de lume