Parada de 1 Decembrie din București. FOTO şi VIDEO cu principalele momente

×
Codul embed a fost copiat

Parada de 1 Decembrie 2018. Desfăşurarea evenimentelor. Mii de militari români, dar şi din ţările aliate, au participat sâmbătă 1 Decembrie la parada de Ziua Naţională a României. 

În premieră, forţele aeriene au deschis parada la Arcul de Triumf.

Apoi, peste 4.000 de militari au defilat cu 200 de mijloace tehnice: tancuri, TAB-uri şi noile modele de transportoare blindate Piranha 5. A urmat un moment dedicat unui secol de la Marea Unire, cu militari îmbrăcaţi în uniforme din Primul şi al Doilea Război Mondial, apoi au defilat trupe din 20 de ţări.

Zeci de mii de oameni au îndurat frigul ca să vadă aceste momente.

Din tribune, parada a fost urmărită de foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, de membrii ai Guvernului şi Parlamentului, şi de Klaus Iohannis. Preşedintele a fost prezent şi la parada de la Alba Iulia. Aici, peste 100.000 de oameni au participat la defilarea militarilor.

Citește și
Tanc Romanesc
Un militar a murit în timpul pregătirilor pentru parada de 1 Decembrie
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

IMAGINI DE LA ARCUL DE TRIUMF:

Programul complet al evenimentelor de 1 Decembrie în Bucureşti şi la Alba Iulia

Desfăşurarea evenimentelor:

UPDATE 11:30 Parada s-a încheiat cu muzicile militare reunite. La final, generalul Adrian Tonea, comandatul paradei, s-a înclinat în faţa oficialilor prezenţi.

UPDATE 11:28 După cavalerişti, urmează Brigada 30 Gardă "Mihai Viteazul", cea mai veche unitate a Armatei Române.

UPDATE 11:25 Jandarmeria a avut o prezenţă mai redusă ca de obicei la parada de 1 Decembrie 2018.

UPDATE 11:20 Studenţii Academiei de Poliţie şi-au pictat tricolorul pe obraz.

UPDATE 11:15: În premieră, la paradă participă un detaşament al unui liceu militar. Urmează rezerviştii militari.

UPDATE 11:10 A început defilarea detaşamentelor Armatei Române.

UPDATE 11:05 Militarii britanici au trecut pe sub Arcul de Triumf.

 

UPDATE 11:00 Pe sub Arcul de Triumf trec militari din alte ţări, printre care albanezi, cehi, estonieni, bulgari, greci, turci şi canadieni.

UPDATE 10:46. Tehnica Ministerului de Interne participă acum la paradă.


UPDATE 10:38 Un sistem Patriot al armatei americane trece pe sub Arcul de Triumf. Din 2019, şi ţara noastră va dispune de astfel de sisteme de apărare.

UPDATE 10:35 Tancurile şi sistemele de rachete ale Armatei Române defilează pe sub Arcul de Triumf

UPDATE 10:30 Pe sub Arcul de Triumf trec vehicule de luptă ale armatei poloneze.

UPDATE 10:22 Defilarea continuă cu tehnica de luptă. Vehiculele Humvee au venit cu dotări noi anul acesta. Corespondentul Ştirilor ProTV Paul Angelescu se află şi el într-un transportor blindat Piranha 3C. La paradă vor apărea şi noile vehicule blindate Piranha 5, care sunt mult mai mari. Unele dintre ele au încă numere din Elveţia, de unde au fost aduse direct.

 UPDATE 10:15 După elicoptere, urmează avioanele. Pe lângă cele româneşti evoluează şi avioanele canadiene care asigură protecţia spaţiului aerian al României. Noile avioane F-16 nu au participat la paradă, din motive necunoscute încă.

UPDATE 10:10 Parada a început cu evoluţia elicopterelor. George Buhnici transmite în direct dintr-un din cele 13 aparate de zbor ale MApN care vor evolua azi, împreună cu cele 3 aparate ale MAI.

UPDATE 10:00 Ceremonia a început cu depunerea de coroane de flori la Arcul de Triumf de către preşedintele Iohannis. Se ţine un moment de reculegere. 

VIDEO: Preşedintele Iohannis, la parada de 1 decembrie. Momentul onorului militar și al intonării imnului

 

UPDATE 9:45 Ceremonia va începe în câteva minute, cu depunerea unei coroane de flori. Pe lângă preşedintele Iohannis şi premierul Dăncilă, dintre oficiali au venit atât preşedinţii celor două camere, Călin Popescu-Tăriceanu şi Liviu Dragnea, membrii Guvernului, dar şi Florin Iordache, Valer Dorneanu şi Victor Ciorbea. De asemenea, sunt prezenţi şi foştii preşedinţi Traian Băsescu şi Emil Constantinescu.

UPDATE 8:00 Are loc o ceremonie militară şi religioasă de depunere de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I. Vor fi executate 21 de salve de artilerie.

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Protecţie şi Pază şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, cu peste 200 de mijloace tehnice şi circa 50 de aeronave, între care şi aproximativ 500 de militari din mai multe ţări aliate sau partenere, participă sâmbătă, începând cu ora 10,00, la Parada Militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf.

Potrivit MApN, detaşamentele de militari străini vor fi din Albania, Bulgaria, Canada, Cehia, Croaţia, Estonia, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Republica Moldova, Slovacia, SUA, Turcia şi Ucraina.

La parada militară de Ziua Naţională a României va participa şi Royal Marines Band, orchestra reprezentativă a Marinei britanice, care susţine în ţara noastră mai multe concerte în cadrul colaborării militare româno-britanice în Anul Centenarului.

Zboruri amânate pe Aeroportul Otopeni

Decolările și aterizările pe Aeroportul Henri Coandă sunt amânate, sâmbătă, pe durata desfășurării exericițiilor aviatice de Ziua Națională, între 09.45 și 10.45.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ce pregătiri s-au făcut pentru parada de 1 Decembrie
Ce pregătiri s-au făcut pentru parada de 1 Decembrie

În Bucureşti, mii de militari au bătut astăzi pas de defilare în poligonul Ghencea, pentru ca de Ziua Naţională parada să arate impecabil.

Un militar a murit în timpul pregătirilor pentru parada de 1 Decembrie
Un militar a murit în timpul pregătirilor pentru parada de 1 Decembrie

Un militar şi-a pierdut viaţa, vineri, în gara din Alba Iulia, după ce s-a electrocutat în timpul descărcării unor vehicule militare pentru parada din 1 Decembrie, potrivit unor surse judiciare.

4.000 de militari vor defila la parada de pe 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf
4.000 de militari vor defila la parada de pe 1 Decembrie, de la Arcul de Triumf

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti, 200 de mijloace tehnice, circa 50 de aeronave, precum și aproximativ 500 de militari din ţări aliate sau partenere, vor participa la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, relatează N

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.