Gheorghe Hagi, omul prin care începe renașterea fotbalului românesc. Povestea academiei sale

×
Codul embed a fost copiat

Fotbalul românesc renaște prin forța unui lider cunoscut în toate colțurile lumii. Gheorghe Hagi a creat în urmă cu 10 ani o academie care îi poartă numele și care crește copii talentați, pe care se clădește Naționala României.

A investit la Ovidiu nu doar milioane de euro, ci și timp și cunoștințele adunate în toți anii în care ne-a făcut mândri pe teren. Așa că acum, în fotbal, țara noastră are viitor.

Într-un fotbal românesc steril, zbuciumat, fără performanțe, absent de la marile competiții, Hagi a ales să construiască.

Gheorghe Hagi: „Există o singură strategie, România e bogată, e puternică. Cum să nu găseşti 15 copii care se lupte cu spaniolii sau cu nemţii?"

Citește și
Gica Hagi si Simona Halep
Mesajul lui Gheorghe Hagi pentru Simona Halep, după victoria de la Wimbledon
Putin are un plan de împărțire a Ucrainei care implică și România și i-l va propune lui Trump

Performanțe uriașe în doar câțiva ani

 

În zece ani, Hagi a dat înapoi României mai mult ca oricare altul cu posibilitățile sale. Un club sănătos, cel mai profitabil din Liga 1, în ultimii cinci ani, recunoscut de forțele din Europa. O campioană formată aproape numai din copii, dar și una dintre cele mai frumoase echipe ale ultimului deceniu, Viitorul Constanța.

A plecat de la zero și a transformat un câmp de lângă micuța localitate Ovidiu într-un munte de ambiție. Pentru asta a aruncat în joc 10 milioane de euro.

Şi-a pus idealurile și banii într-un experiment unic în România: Academia Gheorghe Hagi.

Și, poate mai important, a demonstrat că se poate, dacă ai curaj. De pe margine e ușor să constanți. Ironic, el, cel care prevestise decăderea Naționalei în 1998, și-a suflecat mânecile și a pus primii stâlpi la temelia noii echipe a României.

Gheorghe Hagi: „Atâta timp cât clubul nostru a furnizat pentru naţională 11 jucători, 10 participanți din 22, eu zic că e un procent bun. Ziua de mâine e asigurată dacă nu o să-i pierdem şi o să fim dezamăgiţi."

Academia ce îi poartă numele s-a deschis în 2009. Întreaga filosofie a fost împrumutată de la celebra academie a olandezilor de la Ajax Amsterdam. Hagi le-a oferit copiilor condiţii de cinci stele la schimb cu talentul şi pasiunea.

Gheorghe Hagi: „Înainte erau condiţii foarte bune, dar nu era libertate. A venit libertatea şi nu ne-am dezvoltat, ne-am sărăcit, suntem mai săraci şi se acceptp lucrul acesta. Eu nu pot să îl accept. Dar copiii noştri? Dar ceilalţi, cărora le pregătim un mediu bun să ne batem cu cei de afară?"

Sute de copii au urmat cu sfinţenie traseul creionat de academie. După selecţia iniţială, intra într-un program foarte strict.

Emanuel Martinovic: „De 4 luni de zile nu am fost acasă. Îmi este dor, dar sunt aici să fac ceea ce îmi place, să joc fotbal şi mai uit."

Sunt cazaţi la un hotel închiriat tot de Hagi şi încep ziua la 7 dimineaţa. Prima lecţie le este foarte la îndemână. Pereţii sunt plini de mesaje motivaţionale ale lui Gică Hagi. Prima parte a zilei e rezervată şcolii. Nimeni n-are voie să lipsească.

Fabrica de talente de la Ovidiu

 

Academia are un parteneriat cu Liceul Ion Podaru din Ovidiu, unde, la intrare, o vitrină cu trofee te invită să înţelegi că dincolo de talent e nevoie de şcoală.

Mirela Tacciu, director adjunct Liceul Ion Podaru: „Ei sunt foarte exigenţi, îi monitorizează şi îi condiţionează prin comportament."

Hagi, întrebat de cine a fost ghidat în copilărie: „Atunci era școala, erau lucruri care s-au pierdut după revoluţie. Formarea se face dacă te duci la şcoală. La început ai profesori, apoi ai mentori."

Iar Hagi şi-a asumat imediat un asemenea rol, de mentor. S-a îngrijit în detaliu de probleme copiilor și juniorilor din România, ignorate de mare parte a cluburilor: psihologia copilului care face sport de performanţă sau nutriția sa. Antrenamentele sunt foarte riguroase.

În prezent academia are 9 terenuri, unele dotate cu noctură, dar şi săli moderne de forţă.

Gheorghe Hagi: „Copilul să nu simtă nimic diferit față de Madrid şi Barcelona. În primii cinci ani am invitat să joace cu ei, să vadă că nu e nimic în plus. Doar dacă eşti bun poţi să îi baţi."

Lângă Hagi a venit şi George Ogăraru, fost jucător la Ajax Amsterdam, care se ocupa la seniori de scouting şi realții internaţionale. În ceea ce priveşte selecţia copiilor, principiile sunt luate de la olandezi.

Funcţionează modelul Hagi? Cele întâmplate în ultimii zece ani spun că da. O parte dintre puştii recrutaţi la începutul acestui proiect sunt azi scheletul pe care se construiesc naţionalele României. Şi, de ce nu, speranţa noastră pentru următoarele competiţii majore.

Uzina Viitorul e cu motoarele turate la maximum. Banii vin nu doar din transferuri, ci şi din parteneriatele de imagine. Şi aici numele Hagi stă lângă branduri uriaşe.

În ultimii ani, Viitorul a vândut jucători de mai bine de 30 de milioane de euro. Răzvan Marin joacă acum la Ajax, Ianis Hagi este la Genk, club belgian cunoscut pentru capacitatea de a propulsa tinere talente în ligile de elită.  De asemenea, Florinel Coman la FCSB şi Tudor Băluţa la Brighton nu au lipsit de la ultimele meciuri ale naţionalei mari.

Ianis Hagi, pe urmele tatălui

 

Ianis a ştiut de mic că va face fotbal. Când i-am vizitat la Istanbul în 2004, pe vremea când Gheorghe Hagi antrena Galatasaray, actualul decar al naţionalei avea cinci ani.

În copilărie, Ianis Hagi visa să o ia pe urmele tatălui său și să îmbrace tricoul cu numărul 10 al echipei naționale. 15 ani mai târziu, spusele s-au adeverit.

Ianis Hagi: „Îmi place emoţia pe care mi-o dă tricoul cu numărul 10 şi cred că s-a văzut de fiecare dată că mă simt foarte bine, mai ales în momentele mai grele."

Gherghe Hagi: „Eu am o formulă de-a mea, o s-o vedeţi în carte. Prima oară trebuie să ştii să-ţi fixezi un obiectiv, pentru că ştii unde pedalezi. Al doilea lucru, să fii ambițios zi de zi, să fii mai bun. Nu te mulţumi cu cei ai făcut ieri. Al patrulea e munca, atunci devii cel mai bun, când ai un număr de ore."

Aceleaşi principii le aplică şi la academie. Conduce de pe margine echipa de seniori şi lucrează foarte mult pe partea de mentalitate. Hagi vrea să crească învingători şi nu se ascunde după cuvinte.

La antrenamente Hagi e de cele mai multe ori printre ei.

Personalitatea lui se simte în fiecare decizie de moment de pe teren, un şut, o pasă, o centrare. Iar copiii şi cei cu care lucrează sunt norocoşi. Puterea exemplului şi precizia vin mereu cu explicaţii. E un mentor fără doar şi poate.

Gheorghe Hagi: „Spiritul, principiile le-am învăţat de la familie. Tata şi mama au fost formarea mea. Comportamentul lor, pentru că părintele trebuie să-ţi fie idol, au fost idoli şi sper că sunt şi pentru copiii mei. Eu sunt bun ca mama în afara terenului şi puternic ca tata în teren."

Părinţii lui, oameni simpli din Săcele, l-au crescut frumos, deşi vremurile erau grele. Îşi aminteşte că juca fotbal desculţ.

Gheorghe Hagi, o legendă a fotbalului românesc

 

Iar Hagi s-a dedicat fotbalului. A fost declarat cel mai bun jucător roman. A înscris 35 de goluri la naţională, a câştigat Cupa Campionilor, ne-a dus până în sferturile campionatului mondial de fotbal din 1994. Pentru că atunci când intra în teren, el era faţă în faţă cu victoria.

Iar victoria Viitorului îl face cel mai fericit. Este clubul cu cea mai spectaculoasă ascensiune. În numai 10 ani are un titlu, o cupă a României şi o supercupă. Dar şi campionate cucerite pe bandă rulantă la toate categoriile de jucători.

Printre felicitări, jucătorii şi-au amintit ce le spune Hagi în vestiar înainte şi mai ales după meci.

Anvergura de lider a lui Hagi se identifică în multe dintre deciziile pe care le-a luat la Viitorul. L-a adus pe Gică Popescu la club. Și a avut, ani buni, printre antrenori, chiar la grupe de copii, nume importante din istoria recentă a fotbalului românesc.

Gică Popescu: „Hagi s-a născut lider şi a dovedit peste tot că e o persoanlitate. De multe ori e şi încăpăţânat. Este persoana cu care m-am certat de cele mai multe ori. Şi ne-am impăcat de cele mai multe ori."

Iar Gheorghe Hagi a fost generos cu fotbalul românesc. A clădit Viitorul, demonstrând că şi un lucru banal poate pentru mulţi, o echipă de fotbal, poate fi considerată o promisiune făcută ţării noastre.

Hagi a pornit de la zero o poveste în care puţini au crezut la început. Cu încăpăţânarea lui pozitivă, e convins azi că puştii români pot oricând să facă faţă concurenţei din străinătate.

Academia e mai mult decât un proiect, e strategie, viziune şi toată pasiunea unui om care s-a dăruit cu totul fotbalului românesc.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Reacția lui Gică Hagi după conflictul dintre Denis Alibec și Mircea Lucescu! Mesajul către jucătorul său
Citește și...
Mijlocașul lui Hagi care se pregătește de provocarea carierei în Barcelona
Mijlocașul lui Hagi care se pregătește de provocarea carierei în Barcelona

Mijlocașul lui Hagi care se pregătește de provocarea carierei în Barcelona

Mesajul lui Gheorghe Hagi pentru Simona Halep, după victoria de la Wimbledon
Mesajul lui Gheorghe Hagi pentru Simona Halep, după victoria de la Wimbledon

Fostul internațional Gheorghe Hagi a felicitat-o sâmbătă pe Simona Halep, după victoria din finala Wimbledon. Jucătoarea română a învins-o pe jucătoarea americană Serena Williams cu 6-2, 6-2.

Gheorghe Hagi, despre naționala U21: ”Această generație ne-a depășit pe noi”
Gheorghe Hagi, despre naționala U21: ”Această generație ne-a depășit pe noi”

Fostul internaţional Gheorghe Hagi a declarat, joi seară, că jucătorii din naţionala de tineret trebuie felicitaţi şi încurajaţi pentru ceea ce au reuşit la Campionatul European.

Recomandări
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta
Prima zăpadă abundentă a provocat haos în România. TIR-uri blocate pe DN1. Nici utilajele de deszăpezire n-au putut înainta

Prima ninsoare serioasă din acest sezon a provocat haos pe drumurile din țară și pe calea ferată. Cele mai mari probleme au fost pe Drumul Național 1, unde, joi înainte de răsărit, un TIR a intrat într-un parapet la Bușteni, blocând complet circulația.

BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui

BEC pentru alegerea preşedintelui României a decis înlăturarea materialelor de propagandă electorală din mediul online care îl ilustrează pe candidatul independent Călin Georgescu şi nu conţin codul de identificare al mandatarului financiar.

Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”
Ministrul Digitalizării: „Nu se pune problema desfiinţării de oficii poştale. Îi sugerez dlui director să cântărească bine”

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a afirmat că nu se pune problema desfiinţării unor oficii poştale, aşa cum anunţase directorul Poştei Române.