Cristina și Traian, doi tineri români care au reușit să urce pe cele mai înalte culmi ale arhitecturii, în Paris

×
Codul embed a fost copiat

Să visezi că te așezi deasupra lumii ca să-i construiești arhitectura viitorului este credința care a dus la Paris doi tineri, acum zece ani. Au pornit de la zero, iar, azi, proiecte importante ale arhitecturii mondiale au în fundație și numele lor.

În Paris, și-au deschis propriul birou de arhitectură și, împreună cu agenții din toată țara, se înscriu la concursuri în toată lumea, iar unele proiecte au devenit realitate.

În țara în care starurile mondiale ale arhitecturii își lasă semnăturile pe clădiri futuriste, doi tineri români, al căror birou se află în Marais, unul dintre cele mai exclusiviste cartiere din Paris, aplecați asupra unor planșe de lucru, caută soluții să redea Parisului o clădire abandonată de 20 de ani.

Strânși în jurul schițelor, angajații biroului de arhitectură SANE, nume decupat din englezescul „insane” care înseamnă „nebunie”, caută soluții pentru a da o nouă funcționalitate unui cinematograf de la periferia Capitalei, inclus în programul Reinvent Paris.

Cristina Chelărescu, arhitectă: „Primăria are un cuvânt greu de spus. Ei se uită la interesul cetățenilor”.

Citește și
1 decembrie
Bucureștenii ar putea avea parte de prima ninsoare din această iarnă de 1 decembrie. La cât vor ajunge temperaturile

Arhitecții din România, elogiați

În Paris, se construiește după reguli clare. Primăria are un cuvânt de spus în ceea ce privește arhitectura, iar proiectele sunt scoase la concurs. Investitorul vine cu echipa de arhitecți și face o propunere, iar dacă primarul simte că nu e în interesul comunității, îl respinge.

Cristina Chelărescu, arhitectă: „Dacă sunt terenuri ale Primăriei, ți se cere să faci inovație”.

Casele de arhitectură se asociază și vin cu propuneri comune ca să câștige proiectele scoase la concurs de către autoritățile publice. Traian lucra în agenția XTU, alături de care a participat la cele mai multe competiții, când a primit pe mână un proiect de transformare a unei vechi clădiri de spital în zona rezidențială. În inima Parisului, Traian a imaginat 115 locuințe, ateliere pentru artiști la subsol, o creșă și câteva căsuțe urbane.

Traian Bompa, arhitect: „Orice proiect în interiorul Parisului trece prin extrem de multe filtre și validări, dar este o satisfacție, adăugăm în orașul asta superb care va rămâne aici mult și după noi”.

Acest proiect a fost făcut în colaborare agenția uneia dintre cele mai cunoscute arhitecte din Franța, Anjok Legendre, care a desenat muzeul vinului din Bordeaux, care a luat forma vinului de curge în pahare. Tot alături de echipa ei a realizat proiectul pentru Pavilionul Franței din Milano și Muzeul Preistoriei din Coreea de Sud. Toate, lucrări de referința în arhitectura mondială.

Anouk Legendre, proprietara biroului de arhitectură XTU:
„Traian este un arhitect cu foarte multă imaginație și cu o pregătire foarte bună. Toți arhitecții din România sunt bine pregătiți”.

Traian a fost partener și într-un proiect care a devenit punct de atracție turistică în Montpellier, unde a coordonat echipa de arhitecți francezi ai casei de arhitectură parteneră. Un bloc de locuințe numit Copacul Alb, votat pe un site de arhitectură, este cea mai frumoasă clădire rezidențială din lume.

Cristina și Traian s-au mutat la Paris în 2010

La periferia Parisului, în Pantene, Cristina și Traian privesc spre clădirea cinematografului care aparține Primăriei și care e nefolosită de 20 de ani. Mai multe case de arhitectură au trimis edililor locali propuneri, iar cel ales va fi finanțat. Ei își imaginează aici săli de cursuri pentru reconversie, restaurant și o școală de cinematografie.

Cristina Chelărescu, arhitectă: „Provocarea arhitecturală e să băgăm lumină în spațiile care au nevoie de lumină. Luăm în calcul, la mijlocul clădirii, să decupăm, practic, o bucată din volum, să creeze terasa un spațiu comun și să aducă lumină”.

Cristina și Traian sunt din Râmnicu Vâlcea. S-au cunoscut în perioada liceului, când se pregăteau pentru examenul la Facultatea de Arhitectură. În 2010, au decis să se mute la Paris pentru că...

Traian Bompa: „În Paris, ești în mijlocul lumii. Ai expunere la artiști și alți arhitecți”.

S-au angajat în agenții renumite, pentru că voiau să capete experiență în construcția de proiecte mari.

Cristina e parte dintr-o echipă de arhitecți care lucrează la reabilitarea unui stadion de la periferia Parisului. Pentru că edilii locali n-au avut bani să refacă stadionul, au scos la licitație proiectul.

Locuiesc într-un mic apartament cu vedere la Place de Bastille și se simt de-ai locului. Sunt 12 ani de când muncesc aici, și-au construit carierele fără să ardă etape, iar azi își privesc succesul de la fereastra propriului birou de arhitectură. Sunt în inima Europei și muncesc alături de cei mai buni specialiști în domeniu.

Cristina Chelărescu, arhitectă: „Emigrantul primei generații. Am plecat dintr-o Românie care era într-un fel și noi eram într-un fel”.

În România, au câștigat un concurs pentru construirea unui bloc turn și lucrează la renovarea unei case ce va deveni boutique hotel în Govora. Cristina și Traian își clădesc un viitor într-o țară pentru care arhitectura e bun de interes național de mai bine de 40 de ani. Deja privesc lumea de la înălțimea proiectelor care au în fundație și numele lor, ceea ce le întărește credința că în arhitectură doar cerul este limita.

Citește și...
Mesaje și felicitări de 1 Decembrie. Poezii și cântece patriotice pentru Ziua Națională a României
Mesaje și felicitări de 1 Decembrie. Poezii și cântece patriotice pentru Ziua Națională a României

Pe 1 Decembrie, românii sărbătoresc Ziua Națională, una dintre cele mai frumoase sărbătorii ale țării noastre.

Bucureștenii ar putea avea parte de prima ninsoare din această iarnă de 1 decembrie. La cât vor ajunge temperaturile
Bucureștenii ar putea avea parte de prima ninsoare din această iarnă de 1 decembrie. La cât vor ajunge temperaturile

De 1 decembrie, bucureștenii ar putea avea parte și de prima ninsoare din această iarnă. Veștile vin de la meteorologii care au actualizat prognoza pentru minivacanța românilor ce începe de miercuri.

Minivacanță de 1 Decembrie 2022. Ce trebuie să știe cei care vor să plece pe Valea Prahovei cu trenul sau cu mașina
Minivacanță de 1 Decembrie 2022. Ce trebuie să știe cei care vor să plece pe Valea Prahovei cu trenul sau cu mașina

De altfel, de miercuri, România intră în vacanță. Angajații au liber până luni, pentru Sfântul Andrei și Ziua Națională. Cei mai mulți vor să plece la munte, la rude, sau în străinătate.

Recomandări
Victor Pițurcă, eliberat din arest. Fostul selecționer a fost plasat sub control judiciar de DNA
Victor Pițurcă, eliberat din arest. Fostul selecționer a fost plasat sub control judiciar de DNA

Victor Pițurcă a fost eliberat, marți, din Arestul Central al Poliției Capitalei, conform surselor Știrile ProTV.

Guvernul: Tichetele pentru energie vor putea fi folosite și pentru plata online a facturilor
Guvernul: Tichetele pentru energie vor putea fi folosite și pentru plata online a facturilor

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunţat, marţi, că beneficiarii ajutorului pentru încălzire vor putea efectua plăţile şi electronic.  

Tragedie în București. Trei copii mici au murit după ce a luat foc patul
Tragedie în București. Trei copii mici au murit după ce a luat foc patul

Trei copii, cu vârste cuprinse între 2 și 6 ani, au murit marți dimineața, într-un incendiu produs la o locuință din Sectorul 5.