A reusit unde nici statul si nici UE n-au gasit o solutie. Ideea Mariei devenita lege ce trimite copii sarmani la gradinita
"Fiecare Copil in Gradinita" e o lege adoptata in acest an, care ofera parintilor sarmani un tichet social de 50 de lei ca sa nu-si mai trimita copiii la cersit, ci la gradinita.
E ideea Mariei Gheorghiu, de la OvidiuRo, o fosta invatatoare, care a reusit acolo unde nici statul roman si nici chiar Uniunea Europeana n-au gasit o solutie: salvarea a zeci de mii de copii din mizerie si ignoranta.
Maria umbla din bordei in bordei si convinge parintii sarmani si analfabeti sa-si dea copiii la gradinita. Asociatia ei, OvidiuRo, le ofera in schimb un tichet social de 50 de lei pe luna.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ovidiu traieste in saracie lucie. La 3 ani, a vazut pentru prima oara o baie, o carte sau o jucarie, la gradinita.
Copiii condamnati din nastere la ignoranta si mizerie primesc o sansa, merg la gradinita laolalta cu ceilalti: invata sa numere, sa dea buna ziua, sa indrageasca povestile si curatenia. Descopera lucruri noi. Inteleg lumea care-i incojoara.
Maria ii invata sa faca diferenta intre mizerie si bunastare, intre educatie si ignoranta. In timp, discrepanta dintre copii de cersetori si cei instariti dispare. Vor trece generatii intregi pana cand toti vor avea aceeasi sansa in viata, dar Maria stie ca pe termen lung va transforma intreaga societate.
Maria Gheorghiu, Asociatia OvidiuRo: "Noi n-avem rabdare... credem ca exista niste baghete magice, care intr-un an rezolva probleme. Problemele astea s-au acumulat in timp si nu se vor rezolva intr-un an sau cu o generatie de copii."
Maria a simtit inca acum 15 ani ca poate schimba ceva. Atunci s-a intalnit cu mama celebrului actor Ethan Hawke, Leslie, care venise in Romania, ca voluntar "Corpul Pacii". Ideile nebunesti ale Mariei, in care nimeni nu creadea, si-au gasit pereche in vointa si talentul americancei de a strange bani. Au fondat Asociatia OvidiuRo si s-au pus pe treaba, intr-o misiune in care statul roman esuase: sa scape tara de saracie, prin educatie.
Leslie Hawke, Asociatia OvidiuRo: "Oamenii cred ca acest program e al meu. Dar eu l-am pornit cu o romanca! Se pare ca romanii vor sa acorde strainilor mai multa incredere decat isi dau lor insisi."
Au inceput la Bacau, cu femei care cerseau pe strada.
Maria Gheorghiu, Asociatia OvidiuRo: "In toata Romania gasesti copiii care cersesc. Clar lipseste ceva in mecanismele de interventie."
Le-au ajutat sa-si gaseasca serviciu si sa-si inscrie copiii la scoala, dar nu era destul. Copiii cu lacune uriase in educatie nu tineau pasul cu ceilalti.
Maria Gheorghiu, OvidiuRo: "Foarte multi copii de clasa a 3-a, de clasa a 4-a, de clasa a 5-a, de clasa a 6-a care abia stiu sa-si scrie numele..."
Blamati, pusi la colt si judecati, abandonau. Maria a regandit strategia.
Maria Gheorghiu, OvidiuRo: "Daca vrem sa reusim la scoala, va trebui sa aducem toti copiii si la gradinita. Din 600.000 de copii, o sesime din copii sunt saraci. Fiecare an de intarziere a implementarii acestui program la nivel national se traduce in 100.000 de copii care nu merg la gradinita."
Maria a inceput proiectul "Fiecare Copil in Gradinita" acum 5 ani: 2400 de copii din 11 sate merg deja la gradinita, datorita ei. Acolo, abandonul scolar dispare.
Maria Gheorghiu, Asociatia OvidiuRo: "Stiu cat de mult ii transforma acesti ani de gradinita pe copii si stiu ca fara aceasta experienta incep scoala cu foarte putine sanse de a avea succes."
La Budila, schimbarea adusa de Maria se vede cu ochiul liber.
Irimia Marsavela, primar Budila: "Dimineata, cand se merge la gradinita, sa vedeti cati copii... E o bucurie cand ii vezi. Toata lumea... Ca pe Republicii, in Brasov, asa e. Deci, toata lumea incearca sa duca copiii, ca sa invete. Pana-n 2012 nu stiu daca erau 4-5 copii dusi la gradinita si acum cred ca-s peste 160-170. Uite ca se poate face si asa, si fara guvern."
Primarul a fost si dornic si nevoit sa construiasca gradinita noua, fiindca in cea veche nu mai incapea toata lumea. Entuziasmul Mariei e contagios. Aici, primaria va construi o sectie noua, mai aproape de comunitatea saraca. Grupa mica nu va mai bate pe jos kilometri.
Pe unde trece Maria, parintii inteleg ca educatia e singura sansa pentru copiii lor.
Robert are si el propriile sale visuri. Vrea sa devina politist. Intre lectii, o mai ajuta si pe mama: cu bebelusul si cu scrisul de mana. Si la gradinita mentalitatea se schimba. Tot ideea Mariei: in fiecare saptamana, un parinte e de serviciu la clasa.
Simona Cristea, asistent social: "O ajut pe educatoare in desfasurarea activitatilor, ajut copiii sa mearga la baie, sa se spele, cand mananca. O sprijin pe educatoare in tot ce are nevoie."
Frumusetea proiectului pornit de Maria e ca odata pornit nu mai poate fi oprit. Parinte: "Si sambata si duminica vrea sa vina... Daca nu-l aduci, plange, fare urat... Inainte nu voia sa vina, dar cand a vazut cum e, acum nu mai vrea sa stea acasa."
Si cei mari evolueaza: au invatat sa puna sendvisuri, ca parintii colegilor. Unii chiar si-au gasit serviciu si nu mai primesc de la OvidiuRo tichetul social de 50 de lei. Asta nu i-a facut sa-si retraga copiii de la gradinita.
Unde n-a reusit nici statul roman, nici chiar Uniunea Europa, a reusit Maria cu colegii ei de la OvidiuRo.
Maria Gheorghiu, OvidiuRo: "Avem solutia, avem demonstratia ca functioneaza. Cum construim acest mehanism sa fie extins, entrut ca e o diferenta foarte mare intre a avea un program in 45 de comunitati si a avea un program in 3000 de comunitati, cate sunt in Romania."
A pus pe hartie un proiect de lege, prin care toti copiii saraci sa primeasca tichetul social de 50 de lei, pentru prezenta la gradinita. Isi aminteste razboiul psihologic dus impreuna cu Leslie Hawke prin cabinetele parlamentarilor si secretarilor de stat, care nu intelegeau ce vrea. Unii au intrebat-o ce castiga ea la afacerea asta.
Maria Gheorghiu, OvidiuRo: "M-a intrebat si cineva intr-o comisie... N-am spus nimic, raman fara cuvinte. Cum se poate pune macar problema ca ti-ar iesi ceva personal dintr-o poveste ca aceasta?"
Legea "Fiecare Copil in Gradinita" a fost adoptata si publicata deja in Monitorul Oficial. Imediat ce apar normele de aplicare, fiecare copil sarac va avea startul in viata asigurat.
Maria Gheorghiu, OvidiuRo: "Ma intristeaza de fiecare data cand vad un un frate sau o sora mai mare care a abandonat deja scoala, dar aduce fratele sau sora mai mica la gradinita. Ar vrea si ei sa se joace sau sa stea, le place si lor gradinita si mi se pare trist ca nu putem, ca inca n-am gasit o solutie si pentru ei."
Ce face OvidiuRo de 5 ani, a devenit program national. Statul a primit de-a gata reteta si garantia ca functioneaza. Lipsa banilor nu e o scuza. Maria s-a asigurat si de asta. E un proiect ieftin: 170 de euro de copil, pe an. Ca sa devina realitate in toata tara, depinde de cei care lucreaza in posturile cheie: de asistentii sociali, de primari, de functionari care sa trimita la timp tichetele sociale. Si apoi, e datoria noastra sa veghem ca ei sa-si faca treaba. Si daca nu o fac, sa nu ne resemnam, ci sa-I inlocuim cu oameni ca Maria, care vor si sunt in stare.
Sursa: Pro TV
Etichete: copii, gradinita, ovidiuro, Fiecare Copil in Gradinita,
Dată publicare:
01-12-2015 07:41