CAMERA ASCUNSA: Cum putem afla daca la un produs s-a folosit carne congelata sau proaspata si ce diferenta este intre ele

×
Codul embed a fost copiat

Standard pentru Est, episodul 6. Stiti ce este lipiciul de carne si cat de des il consumam? Sau cum putem afla daca pentru salamul pe care l-am cumparat s-a folosit carne congelata, nu proaspata?

Campania Stirilor ProTV ,"Standard pentru Est", continua cu dezvaluiri filmate cu camera ascunsa, cu romanii angajati la marii procesatori din vestul Europei.

Ei stiu ca unii producatori internationali, pentru care lucreaza, prefera sa foloseasca materii prime diferite de cele pentru statele vestice. Procesul tehnologic este acelasi, insa, aspectul final poate fi mascat dupa cum veti vedea in acest reportaj.

In hipermarketurile francezilor poti vedea ca pe produsele alimentare sunt trecute clase de calitate, de la A la E, in functie de valoarea nutritionala. Cele cu indicativ A pe eticheta contin carne provenita din animale necrescute accelerat, nestimulate artificial, adica cele care nu au fost hranite cu tot soiul de tarate cu hormoni de crestere.

Caserolele cu cotlet de porc sau cele cu pulpe de pui costa cu unul sau chiar doi euro mai mult fata de urmatoarea clasa, B, in timp ce la clasa C gasim marfa care provine in general din afara Frantei, produse mai grase si de la animale crescute accelerat.

Citește și
1 Mai sarbatorit intre blocuri, in Capitala. Gratarele au sfarait si pe trotuare: "Muncitoresc mai putin. Mai mult grataresc"

Si mai exista o precizare importanta - daca produsul a fost sau nu congelat anterior vanzarii. Klaus Winkler spune ca diferenta e uriasa intre un animal crescut in ritm natural si altul crescut accelerat.

Klaus Winkler: "Exista porci care sunt crescuti foarte repede si aia sunt mai grasi."

Un alt barbat care lucreaza in Germania spune ca spre tarile din Est se trimite de multe ori multa carne congelata, in amestec cu cea proaspata.

Carnea congelata poate fi folosita in procesare, dar doar daca e pastrata in anumite conditii si toti producatorii se feresc sa recunoasca oficial ca apeleaza la amestecuri cu carne proaspata.

Procesatorii refuza sa permita filmarea unui astfel de proces tehnologic, dar pe internet poti gasi numeroase dovezi, in clipurile demonstrative ale dealerilor de echipamente pentru industria alimentara. Calitatea produsului final e diferita, sustin specialistii, in functie de procentul de materie prima a provenit din congelare.

Petre Alexe, profesor doctor Facultatea de Chimie Industriala: "In congelare si decongelare se petrec niste distrugeri"

Magda Mititelu este profesor la Facultatea de Farmacie din Capitala si preda chimie alimentara studentilor din anul 3.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie Carol Davila: "Cand pui carne congelata, totul are la baza sa stimuleze consumul."

Iar sub denumirea "enzime naturale" poti gasi transglutaminaza, cunoscuta in industria procesatorilor drept lipiciul de carne. Este perfect legal si se foloseste la reconstructia bucatilor de muschi de porc si vita, dar si la obtinerea cascavalului industrial, din resturi de la branzeturi.

Daniela Bordea profesor Facultatea de Ingineria Alimentelor Galati: "Exista solutii tehnologice la indemana astazi, solutii care nu erau in urma cu 20 de ani valabile. Nu tot ce se adauga nou e bun si pe termen lung sanatos".

Este o enzima bazata pe hem, componenta al sangelui si poate fi pusa in iaurturi, pentru spor de fermitate si pentru a face produsul mai cremos.

Magda Mititelu, profesor Facultatea de Farmacie: "Nu avem un produs de calitate"

Nu in utimul rand se foloseste la procesarea pestelui. Cheful George Mihali de la Paris povesteste ce a patit cand a comandat in Romania un somon mare, la caserola, obisnuit cu acelasi produs, in Franta.

Chef George Mihali, bucatar roman la Paris: "Era facut din fasii mici, clar nu mai era aceeasi calitate"

Sunt multe ingrediente care nu apar pe eticheta produsului, dar care pot face diferenta in calitatea finala a marfii.

Cat timp legislatia europeana e permisiva si nu ii obliga pe producatori sa mentioneze tot ce folosesc sau mai ales care este procesul tehnologic, va putea exista intotdeauna o diferenta intre produse cu acelasi ambalaj, din tari diferite.

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta
Diferentele uriase dintre mezelurile vandute in Romania si cele pentru Occident. Cum ne insala informatiile de pe eticheta

Standard pentru Est, episodul 5. Campania "Standard pentru Est", va arata mici trucuri din procesul tehnologic la care pot apela marii producatori internationali. Nu se vad pe eticheta, dar pot fi evidentiate in laborator.

1 Mai sarbatorit intre blocuri, in Capitala. Gratarele au sfarait si pe trotuare:
1 Mai sarbatorit intre blocuri, in Capitala. Gratarele au sfarait si pe trotuare: "Muncitoresc mai putin. Mai mult grataresc"

Ziua Muncii a fost sarbatorita in Bucuresti cu gratarele care au sfarait chiar si intre blocuri. Berbecutii la protap, micii si fleicile s-au perpelit pe muzica de pahar, data suficient de tare cat sa starneasca nostalgii si sa faca sa vibreze geamurile.

"Cea mai dezgustatoare masa servita in avion". Nimeni nu stie ce carne e folosita in "hamburgerul Koryo"

Mancarea servita de liniile aeriene este celebra pentru gustul ei fad, insa linia aeriana nord-coreeana a reusit sa intreaca toate asteptarile.

Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie
Diferenta enorma dintre un produs pe a carui eticheta scrie "carne" si altul cu "carne dezosata mecanic". Ce inseamna MDM

Standard pentru Est, episodul 4. Exista o diferenta intre un produs pe a carui eticheta e precizat simplu "carne" si altul care in compozitire are si "carne dezosata mecanic"?

Recomandări
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan
Paradoxul liberal: PSD l-ar accepta pe liberalul Crin Antonescu candidat la prezidențiale, PNL se gândește la Nicușor Dan

Liberalul Crin Antonescu este varianta cea mai vehiculată pentru poziția de candidat comun al alianței PSD-PNL-UDMR-minorități la alegerile prezidențiale. Paradoxal, însă, nominalizarea sa este întârziată pentru că PNL ar înclina și spre Nicușor Dan.

Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”
Lasconi, după consultările cu Iohannis: ”Nu are legitimitatea de a mai sta în vârful statului”. ”Suntem în război hibrid”

Elena Lasconi a declarat după consultările de la Cotroceni că Iohannis ”nu are legitimitatea morală, nici legală de a mai sta în vârful statului român”. Președinta USR i-a cerut lui Klaus Iohannis să-și dea demisia.

Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”
Klaus Iohannis, după consultările politice: ”Negocierile pentru găsirea unei ecuații guvernamentale solide, spre finalizare”

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat, duminică, la Palatul Cotroceni, consultări cu partidele parlamentare, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de prim-ministru.