Semnificatiile zilei de 10 MAI, Ziua Regalitatii. INFOGRAFIC cu Casa Regala

Regele Carol

10 mai are pentru istorici o semnificatie tripla, semnificatie care vine de la cele trei mari evenimente din istoria poporului roman care s-au intamplat in aceasta zi.

La 10 Mai 1866, Carol I devine domnitor al Romaniei. 11 ani mai tarziu, statul roman isi oficializa independenta, iar la 10 Mai 1881 Romania devenea regat.

Acestea sunt si motivele pentru care pe data de 10 mai romanii au sarbatorit ziua nationala a Romaniei din 1867 pana in 1947, cand a fost inlaturata monarhia, iar regimul comunist a venit la putere, dupa cum noteaza istoricii.

INFOGRAFIC INTERACTIV

In infograficul de mai jos puteti vedea arborele genealogic al Casei Regale a Romaniei. Tineti mouse-ul pe fiecare imagine in parte si descoperiti povestea fiecarui membru al Familiei Regale.

Citește și
Principele Nicolae
Principele Nicolae si-a lansat cartea "Drumul spre casa". Cum a trecut de la un om normal in Anglia la reprezentant regal
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

10 Mai 1866 - Venirea lui Carol in Romania

Imediat ce „Monstruoasa Coalitie" il obliga pe Alexandru Ioan Cuza sa semneze actul de abdicare, in februarie 1866, iar negocierile Locotenentei Domnesti cu Printul Filip al Belgiei dau gres, ca urmare a refuzului acestuia din urma, un principe strain a fost propus si ales, in urma unui plebiscit. Este vorba despre Karl (Carol) Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern - Sigmaringen. Tanarul Carol accepta si, in aprilie 1866, vine in Romania, noteaza istoricul Paul Lindenberg, in lucrarea sa "Regele Carol I al Romaniei", Editura Humanitas, Bucuresti, 2003 /traducere a operei omonime, F. D. Verlagbuchhandlung, Berlin 1906.

Dupa o calatorie incognito, cu trenul, pe ruta Düsseldorf - Bonn - Freiburg - Viena - Budapesta, Carol ajunge la Drobeta Turnu Severin. Urmeaza un drum de cateva zile (cunoscut drept „Drumul lui Carol"), in care viitorul domn si, mai apoi, rege, a trecut prin Horezu, Ramnicu Valcea, Curtea de Arges, Campulung si Targoviste, pentru ca, pe 10 mai 1866, sa intre in Bucuresti, scrie istoricul mentionat mai sus.

Proclamat "domnitor al tuturor romanilor", Principele Carol I si-a rostit juramantul in fata Parlamentului, in limba franceza: "Jur sa pazesc legile Romaniei, sa-i apar drepturile si integritatea teritoriala", scrie Boris Craciun, in cartea "Regii si Reginele Romaniei", Editura Portile Orientului, Iasi.

In acest context data de 10 mai intra in istorie. Timp de opt decenii, pana 1947, 10 Mai a fost Ziua Nationala a Romaniei.

Descriere foto GETTY IMAGES: Regele Carol si Printul Nicolae la parada organizata cu ocazia sarbatorii de 10 Mai, in Capitala

Odata cu proclamarea Regatului, in 1881, 10 mai a devenit Ziua Regelui sau Ziua Regalitatii, prilej de sarbatoare, chiar si in zilele noastre, pentru Casa Regala si pentru toti sustinatorii monarhiei.

Scriitorul Horia Furtuna descria sarbatoarea din data de 10 mai, din Bucurestiul Vechiului Regat, la conferinta radiofonica din 1941.

"In dimineata zilei de 10 Mai, bubuitul tunurilor din Dealul Spirii reamintea Capitalei sarbatoarea. Pe strazile si bulevardele pe unde avea sa treaca cortegiul, casele si pravaliile erau impodobite cu drapele. La ferestre erau flori. Pe stalpii inconjurati de verdeata falfaia tricolorul, iar portretele Regelui Carol I si ale Reginei Elisabeta erau afisate pe la vitrinele pravaliilor (...) Pe inserat, se aruncau cele din urma flori, iar soselele ramaneau ninse de petale" - Horia Furtuna, Conferinta Radiofonica 1941 - "10 Mai de altadata". (text preluat dupa Romania Actualitati).

Festivitatile continuau cu un alt eveniment care a devenit un simbol al Bucurestilor: "Bataia cu flori de la sosea".

La acest eveniment lumea se strangea pe Calea Victoriei pentru a admira trasurile impodobite cu flori care treceau spre Soseaua Kiseleff. Toate birjele inchiriate erau impodobite de flori, de la spitele rotilor pana la hamurile cailor, de la bici, la capul si coada cailor, cu aceleasi flori, care cu liliac, albastrele, trandafiri, crini, iar cosurile mari din trasura erau pline de buchetele mici, care urmau sa fie folosite in "batalie", reiese din documentele istorice ale vremii, reproduse dupa transmisiile radio de la 1941.

10 mai 1881, serbarea incoronarii

La 15 ani de la urcarea pe tron a Principelui Carol I, ziua de 10 mai a fost aleasa pentru sarbatorirea, în mod simbolic, a proclamarii Regatului.

Legea care a consfiintit incoronarea lui Carol I ca Rege al Romaniei fusese promulgata cu doua luni inainte. Pe data de 14 martie 1881, Romania a intrat, de jure, in randul monarhiilor batranului continent.

La 13 martie 1881, in Adunarea Deputatilor, condusa de C.A. Rosetti, au avut loc dezbateri aprinse. Titu Maiorescu a acuzat guvernul liberal si pe partizanii sai ca "nutresc in fundul inimii idealuri republicane si ca niciodata nu vor putea fi un partid de ordine si de sprijin al dinastiei". Pentru a dovedi ca acuzatia este cat se poate de falsa, liberalii au propus proclamarea imediata a Regatului, iar Carol I a acceptat, nota Vlad Georgescu, in "Istoria romanilor. De la origini pana in zilele noastre".

"Romania ia titlul de Regat. Domnitorul ei, Carol I, ia pentru sine si mostenitorii sai titlul de Rege al Romaniei", se stipula in articolul I al Legii nr. 710, act normativ adoptat in unanimitate de ambele Camere si promulgat a doua zi, in cadrul unei ceremonii desfasurate la Palat.

Conform insemnarilor lui Carol I, el i-a propus lui I.C. Bratianu ca serbarea incoronarii sa aiba loc pe 10 mai, in cadrul marii festivitati anuale prin care se celebra urcarea sa pe tron.

Familiile domnitoare europene se aflau in doliu ca urmare a asasinarii lui Alexandru al II-lea, la inceputul lunii martie 1881.

Descriere foto GETTY IMAGES: Familia Regala in timplu slujbei religioase cu ocazia zilei de 10 Mai.

Funeraliile tarului urmau sa aiba loc in ziua urmatoare proclamarii Regatului Romaniei. Astfel, alegerea lui Carol a fost justificata, deoarece eticheta nu permitea o sarbatoare regala, in asemenea conditii, scriu istoricii.

10 mai 1946 - cum au sarbatorit romanii ultima zi a monarhiei.

Anul acesta se implinesc 68 de ani de la ultima sarbatorire oficiala a acestei zile, ca Ziua Nationala a Romaniei, pe 10 mai 1946.

Pe data de 6 martie 1945, la presiunea sovieticilor, Mihai a acceptat un guvern prosovietic dominat de Partidul Comunist Roman, prim-ministru fiind numit Petru Groza. Sub regimul comunist, Mihai a functionat ca simplu sef de stat fara autoritate, scrie Vlad Georgescu, in "Istoria romanilor. De la origini pana in zilele noastre", Editia a III-a, Humanitas.

Intre august 1945 si ianuarie 1946, Mihai a incercat fara succes - prin ceea ce s-a numit „greva regala” - sa se opuna guvernului comunist al lui Petru Groza, refuzand sa-i semneze decretele.

In acest context, intr-o perioada in care relatiile dintre regele Mihai I si guvernul Petru Groza erau extrem de incordate, a fost sarbatorita pentru ultima data ziua de 10 mai.

Pe 10 mai 1946, la orele diminetii, s-au tras 21 de salve de tun, care ii anuntau pe bucuresteni de inceperea sarbatorii. La Patriarhie s-a oficiat un Te Deum, in prezenta regelui. Pe cladirile institutiilor de stat au fost arborate drapelele romanesti, dar si cele sovietice, americane si franceze.

Spre orele pranzului a avut loc ceremonia dezvelirii monumentului pentru slavirea memoriei eroilor armatei U.R.S.S.

Descriere foto GETTY IMAGES: Regele Carol al II-lea alaturi de fiul sau Mihai.

Regele a fost cel care a dezvelit monumentul. A urmat apoi parada militara, iar spre seara a fost data o serata.

Aceasta a fost atmosfera in care poporul roman si regele sau au sarbatorit pentru ultima data ziua de 10 mai, in Capitala. In 1947, ultimul an in care Romania mai era monarhie, Regele Mihai I a refuzat ca data de 10 mai sa fie sarbatorita public.

Regele Mihai avea sa povesteasca ani mai tarziu, mai exact in 2007, intr-un interviu pentru New York Times, despre situatia tensionata existenta in Romania in perioada 1946-1947.

Potrivit acestuia, prim-ministrul comunist Petru Groza l-ar fi amenintat cu un pistol si cu santajul ca urma sa execute 1.000 de detinuti studenti daca nu abdica.

In interviul respectiv, Mihai rememoreaza evenimentele: "A fost santaj. Mi-au spus "Daca nu semnezi imediat, suntem obligati - de ce obligati, nu stiu - sa ucidem peste 1.000 de studenti pe care-i aveau in puscarie".

Dupa 30 decembrie 1947, cand s-a proclamat R.P. Romana, din punct de vedere oficial, 10 mai nu a mai reprezentat nimic. Cu toate astea insa, 10 mai a ramas in constiinta multor romani ca o zi plina de semnificatii, care a determinat ca Romania sa intre in randul tarilor civilizate ale Europei.

 SURSA FOTO: GETTY IMAGES

Autori: Rocsana Mihăloni, Vlad Moldoveanu

Articol recomandat de sport.ro
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
„Drăgușin a luat-o pe un drum greșit!” Genoa a povestit TOT: suma reală a mutării și oferta „mult mai mare” refuzată
Citește și...
Ziua regalitatii in Romania. Regalisti convinsi din intreaga tara s-au adunat in fata statuii lui Carol I
Ziua regalitatii in Romania. Regalisti convinsi din intreaga tara s-au adunat in fata statuii lui Carol I

10 mai este ziua regalitatii in Romania. Se implinesc 148 de ani de la venirea Regelui Carol Intai in Romania, 137 de ani de la proclamarea independentei si 87 de la incoronarea regelui Mihai Intai.

Principele Nicolae si-a lansat cartea
Principele Nicolae si-a lansat cartea "Drumul spre casa". Cum a trecut de la un om normal in Anglia la reprezentant regal

"Imi place foarte mult Maramuresul, imi plac romanii si simt ca aici este casa mea." O spune cu mult entuziasm nepotul majestatii sale Regele Mihai.

Regele Mihai, primul monarh al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii
Regele Mihai, primul monarh al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii

Regele Mihai al Romaniei a devenit, joi, primul monarh din afara Regatului Unit al carui blazon este expus in capela privata a reginei Marii Britanii.

Cum a devenit Mihai I rege la nici 6 ani si decizia care a salvat vietile a sute de mii de oameni
Cum a devenit Mihai I rege la nici 6 ani si decizia care a salvat vietile a sute de mii de oameni

Istoricii vorbesc despre regele Mihai I ca despre monarhul care a scurtat razboiul cu sase luni si a crutat astfel de la moarte sute de mii de suflete.

Recomandări
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității
Ion Iliescu, pus oficial sub acuzare în dosarul Mineriadei. Este inculpat pentru săvârșirea de infracțiuni contra umanității

Parchetul General a anunţat oficial, vineri, punerea sub acuzare a fostului preşedinte Ion Iliescu pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei din iunie 1990.

Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar
Reuniune a aliaților Ucrainei în format „Ramstein”. Occidentul sare în ajutorul Kievului după un deficit de ajutor militar

SUA vor găzdui vineri o reuniune virtuală a donatorilor de ajutor internaţional pentru Ucraina, aşa-numitul Grup de contact în format Ramstein, după ce Congresul american a aprobat un pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă
Sorina Pintea, condamnată la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită. Decizia nu este definitivă

Sorina Pintea, fostul ministru social-democrat al Sănătății, a fost condamnată, vineri, la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. Decizia instanței nu este definitivă.