Cum a devenit Mihai I rege la nici 6 ani si decizia care a salvat vietile a sute de mii de oameni
Istoricii vorbesc despre regele Mihai I ca despre monarhul care a scurtat razboiul cu sase luni si a crutat astfel de la moarte sute de mii de suflete.
Putin stiu ca a ramas ultimul sef de stat participant la razboi si totodata ultimul maresal in viata al Armatei noastre.
In ciuda deceniilor dureroase petrecute in exil, departe de poporul pe care l-a iubit si l-a servit, suveranul reprezinta practic istoria Romaniei secolului trecut.
Pe 25 octombrie in 1921, la Foisor, pe domeniul Castelului Peles, se nastea Mihai I. Ca orice bunic, Regele Ferdinand s-a grabit sa ii prevada un viitor stralucit.
Venit pe lume intr-o familie zguduita de scandalurile si aventurile tatalui sau - Carol al II-lea - Mihai I ajungea, la nici 6 ani, unicul mostenitor al Tronului. Si asta pentru ca parintele sau a preferat sa fie un roman de rand, ca sa isi consume iubirea interzisa cu Elena Lupescu.
Astfel, la 20 iulie 1927, dupa trecerea la ceruri a marelui Ferdinand, Mihai este inscaunat.
Iata cum relatau jurnalistii de la "Time" evenimentele de atunci.
"Cand guvernanta englezoaica a micului Mihai a alergat sa-l trezeasca si sa-i dea vestea ca regele (n.r. Ferdinand I) a murit si i s-a adresat cu "Maiestatea Voastra", ochii lui mari si seriosi s-au umplut de o uimire vaga. Trei zile mai tarziu, Mihai incerca inca sa-si dea seama ce inseamna noul titlu. "Mi s-a schimbat numele? De ce imi spuneti Maiestate?"
Prima sa domnie, de numai 3 ani, s-a incheiat in 1930. Carol al II-lea revine in tara, pentru a-si revendica dreptul la Coroana. Ramane astfel in documente ca primul monarh care ii succede la tron fiului sau.
Derobat de responsabilitati, Mihai a putut sa se bucure de copilarie si sa isi cultive pasiunea pentru automobile. Prima sa masina cu motor, primita de la mama sa, se numea "Gandacul rosu".
Dupa terminarea scolii primare la Castelul Peles, Mihai si-a continuat studiile intr-o clasa special organizata pentru el. Colegii lui au fost selectati din toate categoriile sociale, iar profesori le-au fost Nicolae Iorga si Simion Mehedinti.
Istoria avea insa sa-l prinda in vartejul ei mai repede decat spera. La 19 ani, in 1940, primeste iar povara domniei.
De data aceasta, situatia era cu adevarat dramatica. In plin razboi, Romania era ciuntita din toate partile, iar atributiile regale fusesera confiscate de maresalul Antonescu, care conducea tara ca prim-ministru.
23 August 1944 este momentul care a schimbat definitiv soarta Romaniei si a Europei, dar, in egala masura, si pe cea a Coroanei. Mihai I declara razboi Germaniei naziste, trece de partea Aliantei si permite arestarea maresalului Antonescu.
Dupa terminarea razboiului, comunistii ajung la putere. Mandrul rege este obligat de Moscova sa abdice, iar in 1948 ia calea exilului. Ca sa isi intretina familia, el trece peste faptul ca in venele lui curge sange albastru si este pe rand fermier, mecanic si pilot.