Vreti sa hartuiti un judecator? Ministerul Justitiei va ofera adresa lui de mail

platforma e-learning justitie

Ati avut de curand un proces si sunteti nemultumit de verdictul instantei? Cum ar fi daca ati puteati sa ii hartuiti pe judecatori dandu-le in fiecare zi mailuri de amenintare? Acum e posibil, gratie unui proiect al Ministerului Justitiei.

Nu e o gluma. Ministerul Justitiei a lansat azi o platforma online de educatie pentru sistemul judiciar unde oricine isi poate face cont. E nevoie de doar de o adresa corecta de mail. Cu acest cont aveti acces la lista de utilizatori care contine peste 15.000 de nume si adrese de posta electronica ale persoanelor care lucreaza in sistemul judiciar din Romania. Si, ca sa va fie mai simplu si sa nu stati sa cautati, platforma de e-learning va permite sa si descarcati toata lista in calculatorul personal.

La ce v-ar folosi mailul de serviciu al unui judecator? La nimic, in mod normal. Insa, de pilda, cineva nemultumit de rezultatul unui proces ar putea folosi adresa pentru a-i da mailuri respectivului judecator ca sa-i sugereze ca poate ar trebui sa-si revizuiasca sentinta. Sau ar putea sa-l bombardeze pe mail in fiecare zi cu zeci de noi probe la dosar. Ori ar putea sa le dea adresa si rudelor sale, pentru ca si ele sa depuna marturie pe mail ca repsectivul nu merita o asemenea sentinta.

Se poate si mai rau. Romanii carora li s-a pus pata pe judecatori ar putea sa le faca acestora conturi, folosind adresele de mail, pe diverse site-uri al caror continut nu e tocmai potrivit cu demnitatea unui magistrat. Sau, daca cineva chiar uraste justitia, sa dea toata lista de adrese unuia din nenumaratele site-uri care trimit spam, adica mailuri nedorite si nesolicitate cum sunt cele cu Viagra si printi nigerieni. Si n-ar fi deloc uluitor ca vreun hacker condamnat de justitia romana sa inceapa sa trimita mesaje continand virusi la mailurile din lista. Posibilitatile sunt nenumarate, singura limita e imaginatia celor care le poarta pica magistratilor.

Citește și
cavou
Cavou drept spaga pentru un fost judecator din Ploiesti. Ce a promis in schimbul "atentiei"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Judecatorii sunt stupefiati
Magistratii carora le-am spus ca mailurile lor de serviciu sunt practic publice incepand de azi au fost stupefiati. Unii cred ca e o greseala, altii se gandesc cu teama la consecinte.

Oricine se va considera condamnat pe nedrept va avea impresia ca l-am nedreptatit va putea sa ma bombardeze cu mesaje defaimatoare sau deamenintare”, spune un magistrat din Capitala, care a insistat sa-si pastreze anonimatul. Un coleg al sau din provincie crede ca si adresele de posta electronica ale magistratilor ar trebui sa fie neinformabile, adica „la secret”, la fel ca numerele de telefon.

Program de 4 milioane de euro pentru hartuire a magistratilor
O asemenea realizare nu putea fi ieftina. Potrivit Ministerului Justitiei, proiectul a costat 18.596.153 lei (inclusiv TVA), din care peste 8 milioane din fonduri europene. El se numeste “Platforma e-learning cu specific IT pentru Ministerul Justitiei si sistemul judiciar din Romania” si a fost lansat oficial pe 21 ianuarie. Desigur, suma include si alte lucruri afara de platfoirma – elaborarea cursurilor, infrastructura hardware, instruirea a 300 de utilizatori si 10 administratori de sistem. Niciunul dintre cei instruiti in folosirea platformei se pare insa ca nu a sesizat problema cu adresele de mail ale magistratilor la care oricine poate avea acces.

Oficial, scopul este „Simplificarea accesului la resursele educationale si cresterea calitatii procesului educational prin dezvoltarea unei platforme care sa permita furnizarea unor solutii de invatamant prin mijloace electronice, disponibile on-line, care sa asigure instruirea corespunzatoare a personalului Ministerului Justitiei, instantelor judecatoresti, organizatiilor/institutiilor publice/private si cetatenilor, precum si asigurarea suportului tehnologic necesar mediatizarii seminariilor, conferintelor, dezbaterilor si intalnirilor de lucru catre o baza cat mai larga de utilizatori.” Neoficial, scopul pare mai degraba simplificarea accesului infractorilor la judecatorii care i-au condamnat.

Desi am incercat sa obtinem un raspuns atat de la Ministerul Justitiei cat si de la compania care a realizat platforma online, pana acum nu am primit nicio explicatie.

Justitia romana, vulnerabila pe net
Nu ar fi primul proiect informatic al Ministerului Justitiei cu consecinte neprevazute. In iunie anul trecut, doua judecatoare de la Tribunalul Bucuresti, Viorica Dinu si Antonela Costache, au fost arestate intr-un dosar de mita care a dezvaluit ca sistemul de repartizare aleatorie a dosarelor (ECRIS) era folosit pentru ca anumiti magistrati sa primeasca unele dosare.

Si mai demult, in 2009, ministrul de atunci al Justitiei, Catalin Predoiu, declara la o sedinta a Consiliului Superior al Magistraturii ca „exista cazuri când sistemul ECRIS a fost manipulat cu ajutorul informaticienilor pentru a se eluda repartizarea aleatorie a dosarelor”. Afirmatie cu care, potrivit unui studiu efectuat in aceeasi perioada, aproape jumatate dintre magistrati erau de acord.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Raportul MCV pentru Romania este critic:
Raportul MCV pentru Romania este critic: "Exista inca ingrijorari legate de independenta justitiei". Ce spune Ponta

Comisia Europeana a dat publicitatii un nou raport MCV pentru Romania, document care contine critici la adresa Parlamentului.

Cavou drept spaga pentru un fost judecator din Ploiesti. Ce a promis in schimbul
Cavou drept spaga pentru un fost judecator din Ploiesti. Ce a promis in schimbul "atentiei"

Un cavou, asta spun procurorii DNA ca ar fi primit drept spaga un fost judecator al Curtii de Apel Ploiesti de la un barbat inculpat intr-un proces.

Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor
Avertismentul emis de SUA catre Romania din cauza provocarilor "ingrijoratoare" la adresa justitiei

Casa Alba este ingrijorata de atacurile la adresa justitiei si ii incurajeaza pe romani sa apere statul de drept. Acesta este unul dintre mesajele cu care a venit la Bucuresti subsecretarul de stat american, Victoria Nuland.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.