Aritmetica vicepremierului Dragnea: majoritate cu 44%. Calculul Stirile ProTV care arata cum ar putea USD sa guverneze

×
Codul embed a fost copiat

Noua alianta USD ar putea guverna fara liberali, deoarece are majoritate in Parlament.Asa a socototit vicepremierul Liviu Dragnea. Calculul facut de Stirile ProTV arata insa ca aritmetic e imposibil. Politic e posibil, insa.

Intrebat daca noua alianta electorala USD ar putea guverna fara liberali, vicepremierul si presedintele executiv al PSD Liviu Dragnea a raspuns „DA”."Nu vrem sa excludem PNL, dar la intrebarea aceasta, daca va raspund strict aritmetic, raspunsul este Da", a declarat Dragnea, potrivit Mediafax. Strict aritmetic si luand in considerare doar parlamentarii partidelor, nu si cei care se declara "afiliati", calculul sau este insa gresit.

Uniunea Social-Democrata, alianta formata din PSD, UNPR si PC, nu are majoritate in niciuna dintre camere. Calculul nostru arata ca USD ar avea 44% din senatori si 48% din deputati. Mai precis, 76 de senatori si 189 de deputati. Deci, „strict aritmetic”, cum spune vicepremierul, nou infiintata alianta PSD-UNPR-PC nu poate asigura guvernarea, asa cum sustine Liviu Dragnea. Mai precis, nu poate fara un al patrulea aliat.

Pentru a-si asigura cei 2% care le mai trebuie la Senat, USD ar avea nevoie sa ia voturi de la independenti - care sunt in mare parte "afiliati" la PSD sau PC. La deputati majoritatea e mai simplu de obtinut, in acest caz USD putand utiliza voturile minoritatilor alta decat cea maghiara, care au 4% din mandate. La Camera mai sunt insa si alte optiuni – PP-DD mai are aici 24 de deputati, plus ca mai exista si 13 independenti – oricare din aceste variante le-ar asigura liderilor USD majoritatea. Si, desigur, mai ramane si traditionala varianta a aliantei cu UDMR, care ar reintra la guvernare dupa o pauza de un an si un pic.

Citește și
Liviu Dragnea, Victor Ponta
Dragnea vrea sa o rezolve barbateste cu Basescu: "Sa cheme lumea in strada, poate chemam si noi si transam lucrurile acolo"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Calculul e confirmat si de liberalul Klaus Iohannis, care spune ca fara PNL ar fi o guvernare „foarte chinuita”. "In ecuatie, in calculele domnului Dragnea, intra si UDMR, altfel nu iese calculul. La modul teoretic se pot crea tot felul de scenarii", a spus Iohannis, citat de Mediafax. Insa calculul nu iese nici asa decat la deputati; la camera superioara, USD impreuna cu UDMR au doar 84 de senatori iar pentru majoritate ar fi nevoie de 86. Pe de alta parte, impreuna cu UDMR si excluzand afiliatii USD are la ambele camere 288 de mandate, adica peste jumatate plus unu din numarul de parlamentari. Ceea ce inseamna ca il poate schimba de la sefia Senatului pe Crin Antonescu, asa cum a amenintat recent Ilie Sirbu.

Rolul decisiv il au „afiliatii" la PSD, Florinel Butnaru, Marius Coste, Dan Ionita, Marin Nicolae si Leonard Cadar. Acesti senatori PP-DD si PDL au plecat din partidele care i-a adus in Parlament acum cateva luni dar nu au trecut cu arme si bagaje la PSD, ci au ramas independenti. LA fel si Tudor Barbu de la PP-DD, care este afiliat PC. Momentan ei voteaza destul de disciplinat, insa in clipa in care votul lor va deveni decisiv ar putea incepe sa il conditioneze, profitand de statutul de „afiliati”.

Marul discordiei in USL. Cine sunt nominalizatii PNL pentru Guvern

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Iohannis ii da replica lui Dragnea:
Iohannis ii da replica lui Dragnea: "O guvernare USD ar fi foarte chinuita. Greu la deal cu boii mici"

Prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, a tinut sa comenteze declaratia lui Liviu Dragnea, care a spus ca USD ar putea asigura guvernarea fara PNL.

Dragnea vrea sa o rezolve barbateste cu Basescu:
Dragnea vrea sa o rezolve barbateste cu Basescu: "Sa cheme lumea in strada, poate chemam si noi si transam lucrurile acolo"

Presedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, i-a dat replica presedintelui Traian Basescu, dupa ce seful statului a spus ca i-ar putea chema pe romani in strada, din cauza cresterei accizei la carburanti.

Posibilitatea ruperii USL este tot mai mare, dupa ce Crin Antonescu a blocat negocierile privind noua structura a Guvernului
Posibilitatea ruperii USL este tot mai mare, dupa ce Crin Antonescu a blocat negocierile privind noua structura a Guvernului

Neintelegerile din USL continua. Victor Ponta si Crin Antonescu, nu au rezolvat nici miercuri problema numirii lui Klaus Iohannis in Guvern.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.