Urmatoarea epidemie va fi pe Facebook sau nu va fi deloc. Cum ne apara Internetul de boli

internet

De mai bine de 7 ani, atat pacientii cat si medicii spera ca Internetul ar putea sa salveze omenirea de bolile contagioase. Si asta fie ca e vorba de enervanta, dar inofensiva, gripa sau de epidemii mortale, precum SARS.

In fond, daca autoritatile ne pot urmari pe net ca sa vada daca nu cumva planuim activitati teroriste, de ce sa nu ne poata urmari si ca sa vada daca nu cumva suferim de o boala periculoasa pentru cei din jur?

Google, mai rapid decat gripa

A inceput in 2003, cand cei de la Google, care inca nu era gigantul de azi, au observat ca in anumite perioade ale anului, utilizatorii foloseau motorul lor de cautare mai ales pentru a cauta tratamente impotriva gripei sau simptomele acestei boli, iar la scurt timp, in zonele geografice de unde proveneau cautarile, izbucneau epidemii de gripa.

Explicatia era simpla: oamenii cauta mai intai pe net ca sa vada daca sunt bolnavi si cum sa se doftoriceasca si abia apoi merg la doctor. Cei de la Google au comparat mai multi ani la rand datele lor cu statisticile oficiale iar in cele din urma au scos pe piata in 2008 un produs, Flu Trends, care prezice destul de precis unde va izbucni – sau se va extinde – o epidemie de gripa. Initial predictiile se limitau la Statele Unite; azi ele includ 25 de tari, printre care si Romania, iar pentru alte 8 prezic febra dengue, o boala tropicala mortala. Daca vi se pare putin, ganditi-va ca printre aceste 33 tari sunt SUA, India, Rusia Brazilia, Indonezia – practic, aproape jumatate din populatia globului.

Citește și
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Iata cum a evoluat gripa in Romania potrivit celor de la Google:

 

Intre timp, insa, Google Flu Trends a devenit doar un produs din sutele care promit ca vor salva omenirea de epidemii folosind in cel mai diverse feluri Internetul. Sau, mai corect, informatiile postate de internauti, comportamentul online al acestora, cautarile si cumparaturile pe care le fac pe net.

In Romania avem o boala de care nu ne scapa nici Google! Malpraxis se cheama:

Harta meteo a bolnavilor

Una dintre cele mai interesante povesti este cea a lui James Sajor, un american care acum doi ani trebuia sa evite cu orice pret sa se imbolnaveasca deoarece o ingrijea pe mama sa care avea sistemul imunitar complet distrus de chemoterapie. Sajor ajunsese sa-si sune prietenii cu cateva minute inainte de a se intalni cu ei pentru a fi sigur ca nu e niciunul cat de cat racit si mergea la cumparaturi doar noaptea, in magazine non-stop, ca sa aiba contact cu cat mai putine persoane.

Asta pana cand i-a venit ideea sa foloseasca Facebook si Twitter ca sa verifice ce persoane din retaua lui sociala sunt bolnave si unde anume sunt localizate, pentru a le putea evita. Asa a ajuns Sajor sa creeze aplicatia Sckweather care ofera “harti meteo ale bolnavilor”: asa cum va uitati la meteo ca sa aflati unde ploua si sa evitati zona respectiva, la fel va puteti uita pe Sickweather ca sa aflati pe unde sunt oameni bolnavi, cel putin din reteaua voastra de cunostinte de pe net.

Chiar daca Internetul ne scapa de bolile reale, cele din filme tot vor ramane! Iata care sunt cele mai inspaimantatoare

Dar avem Google Flu si aici, in Romania…

La noi exista Macroscopul, o aplicatie creata de doi romani care indica problemele medicale de care sufera romanii pe baza cautarilor si postarilor acestora, dar si a articolelor din presa. Creatorii aplicatiei spun ca autoritatile ar putea sa o foloseasca, de pilda, pentru a sti cand trebuie sa inceapa sa se aprovizioneze cu vaccinuri antigripale. Macroscopul a fost prezentat in premiera la ILikeIT

 

Medicii stau la agatat de epidemii de Facebook

In ultima vreme, lupta online impotriva bolilor a inceput sa-i aduca si pe medici si savanti pe Internet. Inca din anii `90 existau grupuri de mail pentru specialistii in domeniu prin care se comunicau mai repede decat prin mijloacele traditionale informatii privind izbucnirea epidemiilor. Cel mai important dintre ele este GPHIN, Global Public Health Intelligence Network, care analizeaza toate articolele si materialele referitoare la boli care apar pe net si care, o recunosc chiar medicii, a jucat un rol extrem de important in stoparea epidemiei SARS in 2002.

Exista chiar si o publicatie stiintifica in domeniu, Revista de Cercetari Medicale pe Internet („Journal of Medical Internet Research”). Mult mai accesibil pentru marele public este proiectul HealthMap, creat in 2006 de un spital din Boston si care se pretinde a fi „liderul global in utilizarea surselor alternative de informatie pentru a monitoriza izbucnirea si evolutia epidemiilor”. Mai simplu, o harta a epidemiilor din preajma voastra.

Pe Yoda.ro puteti citi despre o alta metoda de depistare a epidemiilor pe Twitter:

Internetul, doftoroaia moderna

Exista insa si un revers al medaliei: oamenii au inceput sa se bazeze prea mult pe Internet si il privesc ca pe un substitut perfect pentru doctori. De pilda, in America aproape 60% dintre adulti intra pe net pentru sfaturi medicale iar peste jumatate din acestia s-au multumit cu diagnosticul online, fara sa mai consulte si un doctor in carne si oase.

Majoritatea aplicatiilor online sunt insa neverificate de doctori, care ar avea nevoie de ani de teste pentru a spune daca sunt eficiente sau nu. O alta temere e ca autoritatile vor incepe sa foloseasca aceste date si in alte scopuri. Nu e o temere tocmai nejustificata: Departamentul de Securitate Interna al SUA, care nu e tocmai faimos pentru faptul ca respecta viata privata a utilizatorilor de Internet, a inceput sa monitorizeze retelele sociale pentru a preveni eventuale atacuri biologice de genul faimoaselor scrisori cu antrax din 2001.

Pana la urma, realitatea, spun medicii, e ca Internetul nu a reusit, cel putin pana acum, sa previna nicio epidemie. Sau o fi prevenit si tocmai de asta nu stim de ea?

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea
Milionarul român care a făcut afaceri cu un dictator african. Legătura cu Elena Udrea

Campania "Africa, pământ românesc" ajunge în vestul continentului negru, în Gambia.

Românul supranumit
Românul supranumit "Împăratul resurselor din Africa de Vest", cu afaceri de miliarde de $

Campania ''Africa, pământ românesc'' continuă cu un nou episod în care vorbim despre corupție.

Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE
Ce urmează după respingerea Rovanei Plumb. Procedura este fără precedent în istoria UE

Comisia Europeană condusă de Ursula von der Leyen se confruntă cu prima sa provocare chiar înainte de a-şi începe mandatul, după ce comisarii desemnaţi de România şi Ungaria au fost respinşi de Comisia juridică a Parlamentului European.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.