Tribul pierdut al Amazonului. Povestea civilizatiei care a pierdut total contactul cu lumea moderna

Ultima actualizare: 01-08-2013 14:21
Amazon

Se spune despre ele ca nu au avut contact cu civilizatia moderna. Chiar si astazi, multe dintre triburile care traiesc in jungla amazoniana au ramas nedescoperite.

Calatorie spre necunoscut

Intr-o dupa-amiaza innorata, la poalele muntilor Anzi, Eliana Martinez se pregatea sa infrunte jungla amazoniana intr-un aparat Cessna 172K, cu un singur motor. Alaturi de ea, pe aeroportul din Bogota, Columbia, se aflau Roberto Franco, un expert columbian in triburi indiene din Amazon, Cristobal von Rothkirch, un fotograf, si el columbian, si un pilot veteran care urma sa-i transporte in salbaticul necunoscut.

Martinez si Franco erau "inarmati" cu o harta topografica imensa a Parcului National Rio Pure – 2,47 de milioane de acri de jungla densa intersectata de rauri noroioase, populata de jaguari si, credeau ei, mai multe triburi de indieni izolati de civilizatie.

"Nu avea prea multe sperante ca vom gasi ceva. Era ca si cum am fi cautat acul in carul cu fan", isi aminteste Martinez, in varsta de 44 de ani, scrie YahooNews.

Un trib doar in teorie?

Martinez si Franco nu stiau ca au pornit in acea in zi intr-o misiune de salvare. Zeci de ani, aventurieri si vanatori au sustinut ca un "trib nedescoperit" traieste ascuns in padurea tropicala dintre raurile Caqueta si Putumayo, in inima Amazonului columbian.

Guvernul columbian a infiintat Parcul National Rio Pure in 2002, ca o masura de a-i proteja pe acesti indieni, pe care nu-i vazuse insa nimeni. Pentru ca locul exact in care traia tribul era o necunoscuta, protectia autoritatilor nu putea fi decat teoretica.

Exploratorii de aur, companiile de lemn, colonistii, traficantii de narcotice si trupele de gherila marxiste au infuntat jungla, amenintandu-le teritoriul.

Dupa doi ani de pregatiri si documentare, Martinez si Franco se aventurau spre cer sa conforme existenta acestui trib si sa stabileasca coordonatele exacte unde acesta traieste.

"Nu poti sa le protejezi teritoriul, daca nu stii unde sunt", a spus Martinez.

"Donde? Donde?" (n.r. "Unde? Unde?")

Dupa patru ore, au ajuns in partea de vest a parcului. Marcaresera pe GPS puncte cheie unde s-ar putea ascunde tribul. Descurajati, se uitau prin geamurile avionului si nu vedeau decat "verde, verde, verde".

Cercetasera deja 13 zone fara succes cand...

"Maloca!", a strigat Franco.

"Donde? Donde?", a intrebat, entuziasmata, Martinez.

Franco a aratat spre o casa lunga - maloca -, contruita din frunze de palmier si deschisa la un capat, asezata intr-un luminis al junglei. In jurul casei, mai multi pomi fructiferi, o sursa evidenta de hrana pentru trib. Salbaticia care ii inconjura pe indieni, confirma izolarea in care traieste tribul.

Pilotul a coborat avionul, in speranta ca oamenii de stiinta ii vor vedea pe indigeni. Norocul nu a fost de partea lor. Au dat doua ture cu aparatul, apoi au plecat, sa nu-i deranjeze. Intorsi in Bogota, erau mai mult decat multumiti...

Fotografii cu deznodamant neasteptat

Intorsi in capitala Columbiei, membrii echipei de cercetare s-au grabit sa studieze imaginile. Cand au marit fotografiile, au vazu ca din fata casei de frunze de palmier se uita la ei o indianca, pictata pe fata si tors si imbracata cu un vesmant traditional care ii acoperea pelvisul.

VEZI AICI FOTOGRAFIILE

A doua zi s-au intors si au mai descoperit inca patru locuinte. Franco si Martinez cred ca acestea apartin triburilor Yuri si Passe, probabil ultimele din Amazon izolate de restul lumii.

Exploatare. Scavie. Boala. NU

Descrisi de obicei eronat ca "indieni care nu au fost contactati pana acum", aceste grupuri s-au retras de fapt de pe cursul marilor rauri mai adanc in jungla, in timpul apogeului exploatarii arborilor de cauciuc, acum un secol. Au fugit din calea exploatarii, sclaviei si infectiilor pentru care corpul lor nu era pregatit.

In ultimii 100 de ani, au trait cu contiinta lumii moderne si frica de civilizatie, spun antopologii. Alegerea de a sta la distanta le-a apartinut in totalitate. Vestigii ale Epocii de Piatra in secolul 21, acesti oameni sunt amintirile in viata ale rezistentei si fragilitatii culturilor antice in fata progresului.

O piedica in calea dezvoltarii. Cum protejam indigenii

Decenii de-a randul, guvernele din tarile Amazonului au aratat putin interes fata de protejarea acestor grupuri, pe care le-au vazut deseori ca piedici in calea dezvoltarii si ultimele vestigii ale inapoierii.

In anii '60 so '70, Brazilia a incercat, fara succes, sa faca pace cu indienii, sa-i integreze in societate si sa-i convinga sa renunte la teritorii - indienii stateau in cale exploatarii comerciale. In cele din urma, in 1987, guvernul a infiintat Departamentul Indienilor Izolati, in interiorul FUNAI - Fundatia Nationala a Indienilor. Vizionarul director al departamentului, Sydney Possuelo, a creat Zona Indigenilor Javari Valley, unde strainii au acces interzis.

Alte natiuni ale Amazonului, au luat, se asemenea, masuri de protejare a indigenilor. Parcul National Peru Manu contine unul dintre cele mai diverse si bogate ecostisteme din lume, iar resedinta permanenta este interzisa in zona mai multor triburi.

Columbia a transformat 82 de milioane de acri de jungla amazoniana in parcuri nationale unde orice fel de exploatare este interzisa. In 2011, presedintele columbian Juan Manuel Santos, a semnat o lege care garanteaza "drepturile oamenilor indigeni izolati de a ramane in aceasta conditie si de a trai liberi, potrivit culturii si pamantului ancestral".

Realitatea insa este departe de legile semnate pe hartie. Presiulie facute de companiile de turism, producatorii de cherestea, traficantii de droguri sau insurgentii marxist-leninisti sunt o amenintare continua. Mai multe grupuri de indieni au fost asimilate fortat si au disparut, in ultimii ani.

In decembrie 2012, guvernul columbian a anuntat un plan ambitios de a dubla suprafata Parcului Natural Chiribiquete, din sudul Columbiei, casa a doua triburi izolate.

Cu toate acestea, Franco crede insa ca autoritatile trebuie sa intensifice eforturile de protejare si conservare a triburilor de indigeni.

"Indienii reprezinta o cultura speciala si rezistenta in fata lumii. Trebuie sa le respectam decizia de a nu fi prietenii nostri, chiar de a ne uri", spune istoricul care si-a petrecut 30 de ani studiind triburile izolate din Columbia.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
Las Fierbinți
Sezonul 19, Episodul 23

44:57
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!