"Ministerul Apararii" din Transnistria acuza Romania ca i-a violat spatiul aerian si pune trupele in alerta. Reactia MAE


Ultimul update: Luni 02 Mai 2016 09:15
Data publicarii: Vineri 29 Aprilie 2016 09:58
Categorie: Stiri externe
avion

Desi nu este recunoscuta international ca stat, Transnistria sustine ca are un spatiu aerian - ba, mai mult, ca acesta ar fi fost si incalcat de un avion decolat de la Iasi.

UPDATE Autoritatile romane, prin Ambasada de la Chisinau, mentin un contact permanent cu Guvernul Republicii Moldova, dupa ce autoritatile separatiste transnistrene au anuntat ca au plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta din cauza incalcarii spatiului aerian de catre un avion romanesc, informeaza MAE.

"MAE confirma ca Ambasada Romaniei in Republica Moldova a primit in data de 20 aprilie 2016 o scrisoare din partea negociatorului regiunii transnistrene in formatul '5+2', referitoare la 'deplasarea unui aparat de zbor romanesc in Zona de Securitate din Republica Moldova'. Aparatul de zbor mentionat apartine unei companii private din Romania, care a castigat o licitatie internationala pentru a efectua cartografierea si a realiza modelul digital al reliefului Republicii Moldova", precizeaza vineri Ministerul Afacerilor Externe, in legatura cu situatia survolarii teritoriului Republicii Moldova de catre aeronave romanesti.

Potrivit MAE, Biroul de Reintegrare de la Chisinau a transmis din timp toate informatiile relevante referitoare la aceste activitati de cartografiere catre Comisia Unificata de Control, organism care are atributii in a observa si gestiona situatia din Zona de Securitate din Republica Moldova.

Tiraspolul si-a plasat unitatile de aparare antiaeriana in stare de lupta, la ordinul liderului separatist transnistrean Evgheni Sevciuk, a indicat miercuri serviciul de presa al asa-numitului Minister al Apararii transnistrean, citat de agentia tiraspoleana de presa Novostipmr si Interfax.ru in paginile lor electronice.

'Ca urmare a incalcarilor continue ale spatiului aerian al Republicii Moldovenesti Nistrene (RMN) de catre un aparat de zbor al unui stat strain si in scopul opririi zborurilor neautorizate, unitatile antiaeriene ale RMN au fost plasate in stare completa de lupta si pe pozitii de tragere pentru consolidarea masurilor si mijloacelor de aparare', subliniaza serviciul de presa al ministerului mentionat, citat de Novostipmr.

Citeste si: Un oficial de la Kremlin afirma ca Romania si Ucraina pregatesc un CONFLICT MILITAR in Transnistria. "Nu e o teorie a conspiratiei"

Tiraspolul sustine ca a luat aceasta decizie in urma unor presupuse zboruri neautorizate in perioada 4-27 aprilie in spatiul aerian al Transnistriei, care ar fi fost efectuate de un avion de tip Diamond DA-42 Twin Star, inmatriculat in Romania, dupa cum scriu respectivele agentii de presa.

Intr-o reuniune prezidata de Evgheni Sevciuk, Oleg Beliakov, copresedintele Comisiei Unificate de Control (CUC) din partea Tiraspolului, a spus ca aceste zboruri au fost efectuate la initiativa Chisinaului si au avut ca punct de pornire orasul Iasi. In cursul acestor zboruri a fost realizata o fotografiere aeriana a teritoriului transnistrean, inclusiv a obiectivelor militare, conform Interfax.

'Avionul a zburat la o altitudine suficient de joasa deasupra oraselor Rabnita, Dubasari, Grigoriopol si raionul Slobozia. Putem presupune ca fotografierea aeriana, care a avut loc in zona de securitate, a avut un dublu scop: atat civil, cat si militar', a adaugat Beliakov.

Partea transnistreana a initiat convocarea unei reuniuni de urgenta a CUC, in cadrul careia a avut loc un schimb de opinii intre parti, a mai spus Beliakov. 'In cele din urma (...) Moldova a continuat in mod unilateral sa efectueze zboruri neautorizate in spatiul aerian al zonei de securitate, inclusiv deasupra Transnistriei', i-a raportat Beliakov lui Sevciuk, potrivit Interfax.

CUC reprezinta un organism trilateral de mentinere a pacii si o structura de comandament militar comuna formata din reprezentanti ai Republicii Moldova, Transnistriei si Rusiei.

Agentia Novostipmr a relatat inca din 20 aprilie despre un presupus avion apartinand Romaniei care ar fi intrat in spatiul aerian al regiunii separatiste Transnistria pentru cartografiere aeriana. Potrivit sursei citate, 'Ministerul de Externe' de la Tiraspol a trimis o scrisoare ambasadorului roman la Chisinau, Marius Lazurca (la final de mandat), in legatura cu presupuse fapte de incalcare a spatiului aerian al Transnistriei de catre un aparat de zbor apartinand Romaniei. Ulterior, portalul rusesc Regnum a indicat ca Tiraspolul a pus in tema Moscova in legatura cu aceasta chestiune.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO