Paradoxul unui simbol national. Zimbrul nu mai poate supravietui in Romania decat daca este vanat si impuscat

×
Codul embed a fost copiat

Asa cum chinezii au ursul panda, noi avem zimbrul. O specie din care mai ramasesera 50 de exemplare in toata lumea a renascut si acum populeaza 4 rezervatii din Romania. Asa ca acum avem alta problema: sunt prea multi.

Odinioara, zimbrii erau mandria padurilor noastre. Erau chiar si pe stema Moldovei inainte de Unire. Acum mai traiesc in Romania mai putin de 100, stransi in rezervatii. Prea multi, se pare, pentru o tara care prefera sa investeasca in maidanezi si nu in zimbru, cel mai mare si mai falnic animal din Europa. Nu sunt bani pentru zimbri, asa incat, in loc sa avem grija de aceasta specie, care acum cateva decenii risca sa dispara complet, facem proiecte pentru a fi impuscati.

Desigur, lucrurile nu sunt atat de simple. E vorba de impuscarea, contra unei sume semnificative de bani, a exemplarelor batrane si bolnave, inapte de reproducere. Banii obtinuti astfel s-ar duce la zimbrii tineri si sanatosi. O solutie practica, dar si nemiloasa. Cum s-a ajuns totusi sa fim nevoiti sa impuscam zimbrii ca sa il putem ajuta sa supravietuiasca?

Fiara Moldovei

Candva padurile noastre erau pline de zimbri. In urma cu 300 de ani, domnitorul Dimitrie Cantemir scria: „Pre muntii despre apus se afla o fiara, care mai ca a-si adeveri ca este a Moldovei si se numeste de locuitori Zimbru. [...] O fiara salbatica si grabnica si asemenea ca si caprioarele se poate urca pre stancele cele oable; pentru aceea cu greu se poate prinde cu alt chip, fara numai cu pusca. Si aceasta este fiara a cariea cap l'au luat stema tarei Dragos Voevod Domnul cel dintai al Moldovei.

Citește și
planul Capitalei maior Pappasoglu 1871
„I-au atacat lupii la marginea Bucurestiului”. Cum aratau ninsorile din Romania acum 140 de ani
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Insa, doar cateva decenii dupa ce Cantemir scria aceste cuvinte, zimbrii dispareau de pe teritoriul Romaniei din cauza vanatorii. In 1852, ultimul examplar era impuscat in Maramures – o alta regiune pe stema careia apare acest animal. 100 de ani mai tarziu, zimbrul a fost reintrodus, fiind adus din Polonia, ultimul loc din lume unde specia mai supravietuise, redusa la 54 de exemplare imprastiate prin gradinile zoologice.

Primele doua animale au fost aduse in 1958, intr-o rezervatie din Hateg, iar acum sunt cateva zeci in patru rezervatii din tara si in trei gradini zoologice. Iar in toata lumea, numarul de exemplare este estimat a fi undeva sub 5.000, majoritatea in Polonia si Belarus.

Proiect pentru vanarea zimbrilor?

Cam putini, veti spune, pentru o specie de animale care putea fi gasita in orice padurice de la noi. De fapt, prea multi pentru resursele Romaniei. Rezervatia de la Bucsani (jud. Dambovita) este cea mai mare din tara: aici se afla 52 de zimbri. Mult peste capacitate, estimata la doar 30 de exemplare. Asa ca s-a gasit o solutie: un proiect prin care in rezervatie s-ar putea si vana – contra cost – sumele obtinute astfel urmand a fi folosite pentru finantarea si eventual extinderea rezervatiei.

E vorba si de vanarea zimbrilor? Sustinatorii proiectului se contrazic intre ei. Seful Directiei Silvicei Dambovita, Costel Preda, recunoaste ca are prea multi zimbri la Bucsani si ca nu mai stie ce sa faca cu ei, asa ca nu exclude ideea crearii unui tarc de vanatoare pentru exemplarele care oricum sunt pe moarte. „Daca vedem ca e bolnav, de ce sa pierdem lasandu-l sa se chinuie si sa moara, mai bine sa il impuscam”. Iar proiectul care a fost propus acum – si care mai are mult pana sa devina realitate – ar putea include si posibilitatea de a vana in tarc zimbri care oricum mai au putin de trait, pentru ca din taxele platite de vanatori sa se sustina rezervatia de la Bucsani, care in clipa de fata are cheltuieli de 3 miliarde de lei vechi pe an.

Pe de alta parte, profesorul Ovidiu Ionescu, prodecanul Facultatii de Silvicultura de la Universitatea Transilvania din Brasov, spune pentru www.stirileprotv.ro ca e vorba doar de „un proiect de extindere a tarcului de la Bucsani, astfel incat sa se introduca si alte specii care sa faca obiectul vanatorii”. Tot domnia sa spune insa ca vanarea zimbrilor batrani, bolnavi si incapabili de reproducere prin vanatoare ar fi in fond o forma de eutanasiere rentabila.

De vina e Ceausescu

Proiectul nu e nou. Potrivit profesorului Ionescu, e vorba de fapt de un proiect de pe vremea lui Ceausescu, care acum se afla in arhiva Statiunii Silvice Experimentale ICAS Brasov. Acesta e motivul pentru care nici nu-l puteti gasi pe net: momentan, proiectul exista doar „pe vorbe” si niciun zimbru nu a fost vatamat in vreun fel din cauza lui. Dar autoritatile au luat in serios proiectul si urmeaza sa faca un studiu de impact. Par incantati de idee mai ales cei de la ROMSILVA, care pana acum au suportat cam toate cheltuielile legate de zimbri.

Exista totusi si alte solutii cand ai prea multi zimbri si prea putini bani? Cei de la Bucsani au incercat sa vanda zimbrii unor gradini zoologice, dar si asociatiilor pentru protectia animalelor, insa pana acum doar Zoo Resita a luat o pereche. Mai ales ca din alte tari pot fi luati gratis, prin Centrul European pentru Conservarea Zimbrilor.

Eliberati, nu impuscati

La Rezervatia “Dragos-Voda” din comuna Vanatori (jud. Neamt) exista: fonduri de la UE si de la Banca Mondial si eliberarea zimbrilor in salbaticice in cadrul unui program international de reintroducere. De ce la Bucsani nu se poate face asta? Fiindca rezervatia din Neamt are personalitate juridica, iar cea din Dambovita nu are, ci tine de Directia Silvica. Asa ca nu poate accesa fonduri europene si nu poate intra in programul de reintroducere. In plus, la Bucsani sunt prea multi masculi, astfel incat si daca ar fi eliberati in salbaticie nu ar putea sa raspandeasca specia in padurile noastre.

Nu ca rezervatia din Neamt o duce mult mai bine. Banii europeni s-au terminat odata cu anul 2013, iar acum, spune Sebastian Catanoiu, directorul Parcului Natural Vanatori – Neamt, “stam cu ochii in sus si asteptam sa vedem daca vine alta finantare”. Asa ca solutia rentabilizarii zimbrilor batrani prin vanare poate fi cruda, dar eficienta. “Tuturor ni se ridica parul in cap prima data cand auzim asa ceva, dar daca stam si ne gandim un pic, lucrurile trebui vazute clar: exista un beneficiu in vanarea unor exemplare indezirabile”, continua Sebastian Catanoiu.

Acum cativa ani si zimbrii de la Hateg ajunsesera intr-o situatie absolut deplorabila, semnalata de StirileProTV. Deveniti adevarate schelete ambulante, vanarea ar fi fost probabil cea mai miloasa solutie.

Vanatoare de zimbri, permisa in Europa

De altfel, nu am fi prima tara unde zimbrii sunt vanati, in anumite conditii. Se intampla deja in Suedia, Polonia, Bulgaria, Ucraina si Belarus, chiar daca numarul permiselor de vanatoare pentru zimbri este foarte mic, iar pretul, extrem de piperat: 30.000 euro in Polonia, intre 15 si 40.000 in Belarus, tara unde zimbrul este animalul national. Si in aceste tari ideea de a vana zimbri a starnit controverse, mai ales ca nu era vorba doar de animale batrane sau bolnave.

Statutul legal al acestei specii nu e clar stabilit”, recunosc si cei de la Centrul European pentru Conservarea Zimbrilor, “mai ales in ceea ce priveste caracterul ei de specie protajata, asa incat vanarea lor e controversata”. Dar nu interzisa, deoarece zimbrul nu mai e considerat specie periclitata, ci doar vulnerabila.

Vanatoare printre zimbri

Ecologistii spun insa vanarea zimbrilor batrani e o solutie stupida si ilegala. “Mai sunt o gramada de animale batrane, hai sa le impuscam”, spune, ironic, Codrut Feher de la Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor. “Sunt multe alte variante, se pot cauta fonduri in multe locuri, exista inclusiv bani privati pentru speciile protejate. Daca s-au inmultit prea mult, asa cum spun cei de la Bucsani, pot fi castrati chimic, de pilda. Dar daca nu incerci nimic, e simplu sa iti dea prin cap idei puerile”.

Cat despre ideea ca in rezervatia de zimbri sa fie vanate alte animale, Codrut Feher spune ca e absurda si nefezabila. “Sa umble vanatorii printre zimbri ca sa impuste iepuri? Si daca cumva un glont ratacit ajunge si la un zimbru? In plus, nu se poate sustine din punctul de vedere al legislatiei: zimbrul e protejat in atat de mare masura incata tot ce e in jurul lui e protejat. Iar in rezervatie animalele mor de moarte naturala.

Pana la urma, dincolo de aspectul moral, problema vanarii zimbrilor este una strict financiara. Avem bani sa-i tinem? ROMSILVA se pare ca nu are, deci ar trebui gasiti in alta parte. Daca nu, paradoxal, zimbrii Romaniei ar putea fi impuscati ca sa poata supravietui. Sau, asa cum spune ecologistii, ar trebui sa ne asumam ca nu suntem capabili sa avem grija de acest simbol national, sa-i lasam sa moara de batranete pe zimbrii care sunt deja la noi si apoi sa inchidem rezervatiile.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie
Romania vrea sa readuca in rafturi parizerul cu 60 % carne. Cate E-uri si carne dezosata mecanic sunt acum intr-o felie

 Va era dor de gustul parizerului de alta data? Producatorii vor folosi din nou retete vechi de zeci de ani, ca sa ne vanda mezeluri facute doar din carne si fara coloranti.

„I-au atacat lupii la marginea Bucurestiului”. Cum aratau ninsorile din Romania acum 140 de ani
„I-au atacat lupii la marginea Bucurestiului”. Cum aratau ninsorile din Romania acum 140 de ani

Cu toata tehnologia moderna si Comandamentele de iarna, in lupta cu nametii suntem uneori la fel de neajutorati ca stra-stra-bunicii nostri. O scrisoare din Bucuresti din 1875 arata ca situatia de atunci nu era nici mai rea, nici mai buna ca acum.

Rosalin, noua atractie in rezervatIa de zimbri din Tara Hategului. VIDEO
Rosalin, noua atractie in rezervatIa de zimbri din Tara Hategului. VIDEO

Rosalin este cel mai mic zimbru din rezervatia amenajata in Tara Hategului. Puiul cantareste putin peste 30 de kilograme si este un mascul care la maturitate va atinge o tona.

Recomandări
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.

Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt
Cod roșu şi portocaliu de viscol în mai multe județe. O porțiune din A1 a fost închisă. Rafale puternice de vânt

În mai multe zone din țară se circulă cu dificultate, vineri. În județele. ANM a emis cod roșu și portocaliu de viscol pe parcursul zilei în mai multe zone. Este de asemenea în vigoare și o avertizare de vânt puternic.

Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”
Supraconsumul și poluarea cu microplastice ne omoară cu zile. “Consumăm toți echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”

Supraconsumul și poluarea cu microplastice au ajuns la niveluri atât de mari încât “fiecare dintre noi consumăm echivalentul unei cărți de credit pe săptămână”.