„I-au atacat lupii la marginea Bucurestiului”. Cum aratau ninsorile din Romania acum 140 de ani
Cu toata tehnologia moderna si Comandamentele de iarna, in lupta cu nametii suntem uneori la fel de neajutorati ca stra-stra-bunicii nostri. O scrisoare din Bucuresti din 1875 arata ca situatia de atunci nu era nici mai rea, nici mai buna ca acum.
Cai ferate inzapezite, drumuri blocate, localitati izolate, viscol cumplit, stare de alerta: in 2014, Romania se confrunta cu ninsori cum nu s-au mai vazut de aproape un secol si jumatate. Si deseori situatiile sunt destul de asemenatoare cu cele de la ninsorile din 1875, cu mica exceptie ca pe atunci cei care se aventurau pe drumuri in ciuda avertizarilor riscau nu doar amenzi, ci sa fie mancati de lupi.
Un document din acea epoca descoperit de www.stirileprotv.ro in Biblioteca Nationala a Australiei ne arata o imagine extrem de familiara celor care se uita la stiri in aceste clipe, chiar daca dateaza de acum aproape 140 de ani.
Scrisoarea a fost trimisa de Joseph William Sheldon, un tanar inginer feroviar englez care lucra in Romania, tatalui sau, stabilit in Australia. Ea a fost publicata in numarul din 14 mai 1875 al ziarului australian “The Sidney Morning Herald” sub titlul “Furtuna de zapada in Romania”.
Bucuresti, 28 februarie 1875
“Dragul meu tata, iti scriu aceasta scrisoare dar nu stiu cat ii va lua pana sa ajunga la tine. Toate trenurile din Romania sunt oprite in camp din cauza nametilor de zapada. In curte zapada e inalta de 15 picioare (n. red.: 4.57 metri) si in unele locuri poti merge fara probleme pe acoperis. Livada e acoperita de zapada, se mai vad doar varfurile crengilor. Valahii spun ca n-au mai vazut asa zapada vreodata. Cum toate sursele de apa sunt acoperite de nameti, topim zapada ca sa bem apa atat noi, cat si animalele. Frigul e ingrozitor – intr-o zi au fost sub 14 grade Fahrenheit (n. red.: -10 grade Celsius). Autoritatile au pregatit deja barci, deoarece se asteapta la inundatii atunci cand va veni dezghetul. Saptamana trecuta lupii au venit aproape la usa noastra. Trei oameni au fost mancati de lupi pe soseaua de langa oras – doi erau studenti la Scoala de Agricultura (n. red.: pe atunci in zona actualului cartier Pantelimon) si se intoarceau de la teatru, a treia era o femei care aducea lapte dintr-un sat. De asemenea, un taran si cei doi boi ai sai au fost mancati de lupi pe langa fabrica de tutun (n. red.: actuala Regie) acum doua zile. Doi lupi au dat tarcoale casei noaptea trecuta, dar nu am reusit sa ii impusc.
Intre Bucuresti si Pitesti 8.000 de oameni lucreaza la curatarea caii ferate, dar fara niciun succes, fiindca plugurile de zapada nu pot razbate prin asemenea nameti. Posta nu a mai ajuns la noi de 17 zile si am inceput sa ne gandim daca nu am putea folosi baloane sau porumbei voiajori pentru a trimite corespondenta. Ultima data cand un tren a plecat din Bucuresti a mers doar 6 mile (n. red.: 9.65 km) si s-a inzapezit. Guvernul a trimis sanii pentru a-i aduce pe pasageri inapoi, dar pana acum nu s-a intors niciuna si nu s-a mai auzit nimic de ele.
Mii de oameni din Ilfov au ramas de sambata in bezna si frig, ca in secolul al XIX-lea
Nu iti poti imagina cum e aici. Speram totusi sa vedem pamantul in 2-3 saptamani daca se inalzeste. Langa casa, nametii nu sunt chiar atat de inalti, ajung doar la jumatatea ferestrelor. Cele 130 de vaci ale noastre sunt bine, dar au nevoie de miscare, fiindca stau blocate in grajd. [...]
1 Martie. Noua hala a pietei, langa primarie (n.red.: pe atunci primaria era vizavi de Hanul Manuc, pe malul celalalt al Dambovitei), a cazut azi-noapte sub greutatea zapezii de pe acoperit. Sambata noapte un baietel a fost mancat de lupi in gradina colonelului Ghergheti (n.red.: probabil colonelul Gherghel care locuia pe strada Clementei, actuala C.A. Rosetti). Nimeni nu stie cand vor merge trenurile iar. Mai multe case din cartierul Vacaresti s-au daramat din cauza zapezii. Zapada continua sa cada iar viscolul e cumplit.
3 Martie. E mai rau ca niciodata, dar viscolul a mai scazut in intensitate. Mi s-a spus ca posta va incerca sa plece cu sania in aceasta seara asa ca iti trimit scrisoarea.
J. W. Sheldon”
Povestea are totusi happy-end. Sheldon a supravietuit ninsorilor din 1875 si, fiindca dupa experienta din Romania se obisnuise deja cu nametii, s-a mutat in Canada pentru restul vietii sale.
Sursa: Pro TV
Etichete: cod portocaliu, stare de alerta, iarna, zapada, nameti, drumuri blocate,
Dată publicare:
27-01-2014 12:20