Cum a ajuns somerul roman digital. Romania are Card Profesional European, SEMM, FiiInformat si portalul ADSPO

card

Un card care sa-i scuteasca pe someri de drumuri lunare la Fortele de Munca si de alergatura dupa un serviciu. Suna de vis, nu? Asa ceva exista deja in Romania, dar din motive absurde, nu functioneaza.

Se numeste Card Profesional European si momentan suntem primii din Europa care au asa ceva. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) ne-a facut o demonstratie de utilizare a lui si chiar face toate lucrurile de mai sus: tine loc si de carnet de somer, si de CV, si de site de recrutare. Merge pana si la medicul de familie. Tot sistemul pentru emiterea si utilizarea lui acestui card exista deja, asa ca ar putea intra in uz chiar de maine.

Asa incat, de ce nu il folosim? De data asta nu e de vina birocratia – dimpotriva, functionarii publici sunt cei care l-au facut posibil – si nici lipsa banilor – e facut din fonduri europene - ci politica. De atatea crize politice, parlamentarii nu si-au gasit timp cateva minute ca sa isi dea votul pentru a face acest sistem legal.

Esti somer, dai cu cardul
Poate ati mai auzit de Cardul Profesional European, dat fiind ca incepand din august aceasta a fost impartit catorva zeci de mii de someri, pentru a fi testat. Imediat au aparut si zvonurile: ca fiecare angajator va fi obligat sa cumpere un dispozitiv special pentru a citi astfel de carduri, ca iar ne microcipeaza europenii, ca de fapt cardul e inutil si e o risipa de bani. Nu a ajutat prea mult nici faptul ca deja existau si alte aplicatii si sisteme online pentru someri, care aparent faceau exact acelasi lucru. Asa ca www.StirileProTV.ro au vrut sa afle precis ce este cu Cardul Profesional European si au vorbit cu firma de software care l-a realizat si cu Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, care gestioneaza cardurile si site-ul pe care pot fi folosite.

Citește și
Absolventi de liceu fara loc de munca
Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”


Cardul profesional european inlocuieste CV-ul clasic. Cum isi gasesc angajatorii mai usor salariatii pe www.incont.ro

In loc sa va povestim ce am discutat, cel mai simplu ar fi sa va trimitem pe site-ul card-profesional.ro, ca sa vedeti cum functioneaza. Practic nu se poate: datele online ale Fortelor de Munca se muta in aceste zile la STS, deci sistemul e momentan offline. Nu ca ar conta foarte tare pentru someri: pana in clipa in care Parlamentul voteaza o lege in acest sens, cardul e la fel de legal precum cardurile pe care le primiti la farmacie. Si asta cu toate ca sistemul e functional din toate punctele de vedere: exista soft-ul, exista dispozitivele de emitere a cardurilor, exista si carduri in alb pentru toti somerii, care asteapta doar o lege ca sa poata fi imprimate. Chiar si Uniunea Europeana il vrea, sistemul fiind finantat pana acum dintr-un proiect pe bani europeni pornind de la o Directiva UE din 2005 pe care, pana acum, Romania a fost singura tara care a luat-o in serios si a implementat-o.

Tarile din lume cu somaj 0. Infografic interactiv. Vezi cum sta Romania la acest capitol

Cum functioneaza cardul pentru someri
Cat timp site-ul pentru Cardul Profesional European nu merge, va trebui sa ne credeti pe cuvant ca face tot ceea ce va spunem. Mecanismul e urmatorul: proaspatul somer merge la Fortele de Munca cu dosarul de somaj si pe baza acestuia i se dau cardul si user/parola pentru site. Iar de aici inainte, somerul ar trebui sa nu mai treaca pe la ANOFM, ci sa stea in fata calculatorului si sa foloseasca site-ul exact ca pe un site de recrutare. Un site de recrutare pe care, teoretic, se vor gasi absolut toate job-urile din Romania. Angajatorii au legal obligatia sa declare locurile de munca vacante la ANOFM iar daca sistemul va fi introdus ei ar putea, in loc sa treaca pe la ghiseu, sa isi faca cont pe site si sa le posteze direct acolo. Iar pe baza datelor din sistem, somerii primesc zilnic si informatii privind job-urile care au aparut in zona unde locuiesc si care li s-ar potrivi.

Alt avantaj pentru firme: pe site somerilor le e mai greu sa minta privind locurile de munca anterioare. Asta pentru ca, desi ei isi pot adauga la CV cate job-uri si diplome vor, acestea apar in sistem drept “nevalidate” pana cand nu aduc si acte doveditoare la Fortele de Munca, dupa care functionarul de acolo valideaza modificarea din CV. Cand somerul vine la interviu, ii da angajatorului cardul, angajatorul se logheaza pe site de pe orice calculator si vede CV-ul cetateanului din fata lui. Iar daca la finalul interviului decide sa nu-l angajeze, introduce aceasta informatie in sistem si astfel somerul poate dovedi la ANOFM ca si-a cautat loc de munca, asa cum cere legea.

Cum sa iti faci un CV remarcabil. Cele mai tari idei

Asta inseamna ca in principiu, somerul ar trebui sa poata merge la interviuri de angajare, la Fortele de Munca, la cursuri de formare profesionala, la Primarie si chiar la medicul de familie doar cu Cardul Profesional European, fara clasicul dosar cu sina si fara sa mai aiba nevoie sa isi printeze CV-uri. Firmele si institutiile mai sus-mentionate isi pot face conturi pe site iar pe baza acestora, pot verifica datele persoanei din fata lor: de pilda, medicul de familie poate sa verifice daca omul din fata lui e somer, adica e asigurat de stat. In teorie, sistemul ar putea in curand sa mearga chiar si la angajarea peste hotare, odata ce va fi legat la EURES, un sistem similar extinsa la scara intregii Uniunii Europene. Cardul ar mai tine si locul si defunctei Carti de Munca, care momentan nu a fost inlocuita de nimic.

Cati someri, atatea aplicatii online
Suna perfect: in loc sa umble pe la ghisee cu dosare si CV, romanii in cautarea unui loc de munca ar putea sa stea pe net. De fapt, suna atat de minunat incat la ora actuala avem nu doar Cardul Profesional European, ci si alte sisteme care isi propun acelasi lucru. Exista, de pilda, Sistemul Electronic de Mediere a Muncii, exista proiectul FiiInformat, exista portalul ADSPO, dar si reteaua europeana EURES. Toate avand ca scop folosirea Internetului pentru ca somerii sa-si gaseasca mai usor un loc de munca. Riscam sa avem mai multe site-uri pentru someri decat someri.

Motivul ni-l explica Adrian Dragomir, director adjunct la ANOFM: “Atat Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca cat si cele judetene au putut face proiecte europene independent una de alta”. Si daca au putut, au facut. Proiectele au trecut si au ajuns sa fie realizate, asa incat somerii din Romania au la dispozitie, pe langa site-urile private de job-uri, si vreo 4 site-uri oficiale. Ceea ce nici nu ar fi rau, cu conditia ca aceste site-uri sa fie cu adevarat utile pentru someri. Momentan insa toate sunt doar proiecte-pilot, chiar daca dintre ele Cardul Profesional European se detaseaza ca fiind cel mai simplu de folosit si in acelasi timp cu cele mai multe functionalitati. In plus, e si compatibil cu directivele UE si e sustinut la centru.

Unde se gasesc cele mai mari salarii din Romania. Infografic interactiv

Proiect la proiecte
Ce se poate face ca sa avem macar un site oficial si functional pentru someri? Pe de o parte, Ministerul Muncii ar trebui sa promoveze Cardul Profesional European in Parlament, pentru a intra in lege, dat fiind ca infrastructura exista. Cei de la ANOFM ne-au asigurat ca e pe agenda ministrului Maria Campeanu. Pe de alta parte, daca se decide ca cea mai buna varianta este Cardul Profesional European trebuie facut ceva si cu celelalte sisteme. “Suntem nevoiti sa facem acum un proiect de centralizare a celorlalte proiecte”, spune Adrian Dragomir de la ANOFM. Problema e ca nu sunt foarte compatibile intre ele: soft-urile pentru bazele de date sunt diferite, modul de introducere a informatiilor e diferit, pana si accesul pe site – unul din proiecte foloseste chiar date biometrice si acces pe baza de amprente.

Afla totul despre actele de identitate biometrice

Momentan, dintre toate aceste sisteme Cardul Profesional European a ajuns la cele mai multe persoane: peste 37.000 de someri din Romania, adica 7% dintre cei inregistrati oficial. In unele judete cererea a fost mare: de pilda, in judetul Buzau s-au cerut peste 8.000 de carduri iar in Suceava, 2.400. In schimb, in Cluj, unde exista deja sistemul ADSPO, a ajuns un singur Card European, cel de test. E clar ca sistemele online pentru someri isi mai fac si concurenta intre ele.

In schimb aceste sisteme mai au mult pana sa ajunga si la firme si specialistii in HR. Specialistii in resurse umane pe care i-am contactat nu stiau nimic despre Cardul Profesional European iar in sistem s-au incris pana acum doar 10 angajatori. Pe de alta parte, nici nu prea poate fi popularizat, deoarece, pana cand nu exista o lege in acest sens, e doar un proiect-pilot printre multe altele.

Am putea fi si noi primii din UE
Cu toate ca politicienii ignora chestiunea, Romania are sansa de a deveni prima tara din UE care introduce un astfel de sistem online destinat somerilor. Iar in cazul in care Cardul Profesional European va fi legiferat, el are sanse mari sa fie extins la nivelul intregii Uniunii Europene.

 

Asemenea sisteme sunt inca la nivel de discutii in alte tari europene sau exista doar pentru anumite profesii, de pilda avocati sau medici. Abia anul trecut UE a inceput sa ia in vedere serios introducerea unui Card Profesional European in toate tarile membre pana la inceputul lui 2016. Si aici exista sceptici: de pilda, Colegiul Medicilor din Marea Britanie se opune introducerii lui si spune ca acest card “e o solutie care inca isi cauta problema”. In Romania, insa, problema exista: peste jumatate de milion de someri care sunt nevoiti sa mearga lunar la vizat un carnetel tiparit pe hartie si care au dificultati in a-si gasi un loc de munca legal pe o piata cu informatie insuficienta.

Romania sta offline. Cum am ajuns ultimii in Europa la e-guvernare

In concluzie, daca Romania va reusi sa introduca repede Cardul Profesional European, sistemul de la noi va fi modelul pe care il vor folosi toate celelalte tari din UE. Daca nu ne grabim, insa, va trebui sa preluam un model european si sa schimbam iarasi sistemul. Iar intre timp, sa ne chinuim tot cu carnete de somer si dosare cu sina.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Ministrul Muncii, despre demisie, la Stirile ProTV: Presiunile la care sunt supusa vor afecta starea de sanatate a sotului
Ministrul Muncii, despre demisie, la Stirile ProTV: Presiunile la care sunt supusa vor afecta starea de sanatate a sotului

Agentia Nationala de Integritate vrea sa verifice daca ministrul Muncii, Mariana Campeanu, a influentat decizia de acordare a pensiei de invaliditate sotului ei. Aceasta spune ca nu se simte vinovata si inca se gandeste daca sa demisioneze sau nu.

Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani
Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani

Sunt aproape 60.000 de tineri someri si de 6 ori mai putine slujbe oferite prin agentiile de ocupare a fortei de munca. Iar peste cateva saptamani, absolventii de liceu vor ramane si fara ajutorul de somaj, pe care statul il da timp de o jumatate de an.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.