Romania a pierdut 1 miliard de euro din cauza celor 300.000 de tineri care nu si-au gasit un loc de munca in ultimii 3 ani


Ultimul update: Marti 04 Februarie 2014 06:55
Data publicarii: Sambata 01 Februarie 2014 19:37
Categorie: Stiri Sociale

Sunt aproape 60.000 de tineri someri si de 6 ori mai putine slujbe oferite prin agentiile de ocupare a fortei de munca. Iar peste cateva saptamani, absolventii de liceu vor ramane si fara ajutorul de somaj, pe care statul il da timp de o jumatate de an.

In lipsa unei meserii si, in unele cazuri, a unei diplome de bacalaureat, sansele sa-si gaseasca un loc de munca sunt reduse.

In timp ce autoritatile nu au o strategie clara prin care sa-i integreze pe piata muncii, sarcina grea de a-i intretine le revine parintilor.

Catalin a reusit sa-si ia si diploma de bacalaureat anul trecut insa nu vrea sa-si continue studiile. Isi cauta o slujba. Pana atunci, il intretin parintii. Mai primeste si de la stat 250 de lei pe luna, ajutor de somaj.

"Am zis ca e o prostie sa fac facultate 3-4 ani, sa cheltui o gramada de bani acolo, cand pot sa fac un curs: 5-6 luni si sa termin pe salariu. Greu nu e pentru ca ma ajuta parintii si ma descurc", spune Catalin.

Totusi, nici el nu sta degeaba. Catalin s-a inscris la cursuri de ospatar, unde a ramas uimit cate lucruri trebuie sa invete ca sa fie un ospatar bun.

Si Claudia incearca sa invete o meserie cu care sa-si poata castiga painea. A facut un curs de lucratori comercial.

"Bacul nu l-am dat. Mi-a fost teama ca nu-l iau. Am incercat sa caut ceva de munca si n-am gasit", spune Claudia.

Isi doreste sa fie vanzatoare...crede ca este o meserie usoara.

Doamna Elena, care face aceasta meserie de mai bine de 16 ani, ne arata ca si un lucrator comercial are multe responsabilitati.

"Comenzi, vin diferiti furnizori la care facem comenzile, aprovizionare, servire, mai facem curatenie la locul de munca. Cate ore stati in picioare pe zi? 8 ore", explicat vanzatoarea.

In perioada iunie-decembrie anul trecut, aproape 60.000 de absolventi de liceu si-au depus dosarul la agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

Dintre acestia, aproximativ 35.000 primesc o indemnizatie de somaj de 250 de lei pe luna. Cei mai multi dintre ei vor ramane si fara acesti bani in februarie, cand expira perioada de 6 luni in care au dreptul la acest ajutor de la stat.

Daca raman inscrisi in evidentele agentiilor de somaj, acesti tineri vor putea urma cursuri de formare profesionala si vor primi oferte de locuri de munca.

"Sunt oferite 8.444 de locuri de munca in domeniul industriei confectiilor, asamblari de masini, soferi de camioane si masini de mare tonaj, asistenti vanzari in magazine, casieri", a spus Liliana Bogdan, purtatorul de cuvant al ANOFM.

Prea putine slujbe insa, comparativ cu numarul mare de someri. Si asa se ajunge ca in fiecare an, banii pe care statul ii investeste in educatia acestor tineri sa fie aruncati pe fereastra.

Porivit Ziarului Financiar, am pierdut 1 miliard de euro cu cei peste 300.000 de tineri din anii trecuti care nu au reusit sa se integreze pe piata muncii, din cauza lipsei de strategie a autoritatilor.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO