Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina

castigatori medicina Nobel 2012

PRO TV NEWS A TRANSMIS LIVE ANUNTUL PRIVIND CASTIGATORII PREMIULUI NOBEL PENTRU MEDICINA. Sir John B. Gurdon si Shinya Yamanaka sunt laureatii premiului Nobel pentru medicina pe 2012.

John B. Gurdon si Shinya Yamanaka au fost recompensati cu premiul Nobel pentru medicina pe 2012 pentru cercetarile lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa (stem), capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman.

"Descoperirile lor au fost revolutionare pentru intelegerea modului in care se dezvolta celulele si organismele", au spus reprezentantii comitetului Nobel.

Sir John Bertrand Gurdon s-a nascut pe 2 octombrie 1933 si este un biolog britanic renumit pentru descoperirile sale remarcabile in domeniul transplantului nuclear si al clonarii. Gurdon si-a petrecut cea mai mare parte a carierei in laboratoarele universitatii Cambridge, la inceput in Laboratorul de Biologie Moleculara (1971 - 1983), apoi la Departamentul de Zoologie (din 1983 si pana in prezent). Din 1989, el este membru fondator al Institutului Wellcome/CRC pentru Biologie Celulara si Cancer din cadrul Universitatii Cambridge, fiind presedinte al acestuia pana in 2001. De asemenea, in perioada 1991 - 1995, John B. Gurdon a fost membru al Consiliului de Bioetica Nuffield, iar intre 1995 si 2002, el a fost director al Magdalene College din Cambridge.

In 1958, John B. Gurdon a clonat cu succes o broasca folosind un nucleu intact extras din celulele somatice ale unei broaste raioase. Aceasta a reprezentat un pas important in dezvoltarea unor experimente din 1952, realizate de savantii Briggs si King, care viza transplantul nucleului de la blastocist (aflat in a doua faza de dezvoltare embrionara). Experimentele lui Gurdon au captat atentia comunitatii stiintifice, iar instrumentele inventate de acesta pentru transferul nuclear sunt folosite si azi.

Citește și
Gabriel Garcia Marquez
Gabriel Garcia Marquez sufera de dementa. Anuntul a fost facut de fratele scriitorului

Printre marile realizari stiintifice in domeniul medicinei care ii sunt atribuite lui Gurdon se afla folosirea oualelor si ovocitelor de Xenopus (broasca de apa cu gheare) pentru a interpreta mesajele detinute de ARN. Tehnica a fost folosita pe scara larga pentru a identifica proteinele codificate si pentru a le studia functionalitatea. Cercetarile recente ale lui John B. Gurdon s-au concentrat asupra analizei semnalului factorilor intercelulari implicati in diferentierea celulara, dar si pe elucidarea mecanismelor implicate in reprogramarea nucleului in cadrul experimentelor de transplant.

Shinya Yamanaka s-a nacut pe 2 septembrie 1962, in Higashiōsaka, Japonia, si este medic si cercetator in domeniul celulelor susa adulte. El a fost recompensat, recent, cu premiul Wolf pentru medicina, fiind, de asemenea, inclus printre primii 15 oameni de stiinta asiatici, de revista Asian Scientist, pe 15 mai 2011. In perioada 1987 - 1989, Yamanaka a fost rezident in chirurgie ortopedica la Spitalul National din Osaka. Intre 1993 - 1995, el a fost colaborator cu studii postdoctorale la Institutul pentru Boli Cardiovasculare Gladstone, afiliat Universitatii California. In 2006, el si echipa sa de colegi cercetatori au pus bazele studiului celulelor susa pluripotente induse - recoltate de la soareci adulti -, iar in 2007 el a putut genera celule susa pluripiotente din celule adulte fibroblaste.

Anul trecut, premiul Nobel pentru medicina a revenit cercetatorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) si Ralph Steinman (Canada), care au revolutionat felul in care este inteleasa functionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activarii acestuia", potrivit motivatiei comitetului Nobel.

Premiul pentru medicina marcheaza debutul sezonul Nobel, care va continua, marti, cu premiul Nobel pentru fizica. Miercuri, va fi decernat premiul Nobel pentru chimie. Castigatorul premiului Nobel pentru literatura va fi anuntat joi. Castigatorul premiului Nobel pentru pace, singurul atribuit de Norvegia, conform dorintei exprimate de fondatorul prestigioaselor distinctii, Alfred Nobel, va fi anuntat vineri. Premiul Nobel pentru economie va fi decernat luni, 15 octombrie.

Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Calugarita Maggie Gobran, militanta anti-burqa Sima Samar si americanul Gene Sharp sunt creditati cu cele mai mari sanse la premiul pentru pace. Iar Haruki Murakami este printre favoriti la cel pentru literatura.

Insa, acest sezon nu este diferit fata de cele din anii anteriori, premiile pentru literatura si pace fiind cele care atrag cel mai mult atentia. In ceea ce priveste pronosticurile si speculatiile care abunda anul acesta, "maica Teresa" a cartierelor sarace din Cairo, calugarita copta Maggie Gobran, este favorita la premiul Nobel pentru pace pe site-ul de pariuri Unibet, cu o cota de 6,5 la 1.

Circa 231 de candidati sunt in cursa pentru acest premiu - care va fi anuntat vineri -, pentru care anul acesta nu exista un favorit detasat. Seful Institutului de cercetari pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, care urmareste activitatea comitetului Nobel, publica in fiecare an o lista de posibili laureati. Anul acesta, lista ii include pe Gene Sharp, un expert american al revolutiei non-violente, ONG-ul rus de aparare a drepturilor omului Memorial si fondatoarea sa Svetlana Gannushkina, publicatia rusa independenta Ecoul din Moscova si redactorul-sef al acesteia, Aleksei Venediktov.

Militanta afgana pentru drepturile omului, fostul ministru si activista anti-burqa Sima Samar este, de asemenea, printre favoriti, ca si luptatorul pentru drepturile omului cubanez Oscar Elias Biscet. In ceea ce priveste premiul Nobel pentru literatura, pariurile merg inspre Asia. Chinezul Mo Yan si japonezul Haruki Murakami isi impart primul loc pe site-ul de pariuri Unibet. La Stockholm, mai multi experti sunt de parere ca Academia suedeza, care decerneaza premiile, ar putea alege o femeie sau un autor nord-american. Printre numele care circula se numara romanciera canadiana Alice Munro, americanul Don DeLillo si somalezul Nuruddin Farah.

"Putem sa ne gandim la un autor din America de Nord, poate un barbat, ca Don DeLillo si Philip Roth", a spus Elisabeth Grate, proprietar de editura.

Conform traditiei si spre deosebire de celelalte premii, data decernarii Nobelului pentru literatura va fi anuntata cu doar cateva zile inainte. De obicei este vorba de o zi de joi, deci, anul acesta, castigatorul ar putea fi anuntat pe 11 octombrie. In ceea ce priveste premiul Nobel pentru medicina, mediile suedeze mentioneaza numele japonezului Shinya Yamanaka si al britanicului John Gurdon - datorita cercetarilor lor in domeniul reprogramarii nucleare, o tehnica ce permite transformarea celulelor adulte in celule susa capabile sa se dezvolte in orice tip de tesut in corpul uman. Premiul pentru fizica, care va fi anuntat marti, are, anul acesta, un parcurs interesant, dupa ce, in iulie, a fost descoperita o noua particula fundamentala care ar putea fi bosonul Higgs.

Aceasta descoperire majora este considerata un "pretendent" major la premiul Nobel pentru fizica de anul acesta. Numele laureatilor premiului pentru chimie vor fi anuntate miercuri. Printre favoriti se numara suedezul Svante Pääbo, fiul lui Sune Bergström, laureatul premiului Nobel pentru medicina din 1982, care ar putea fi recompensat pentru lucraruile sale asupra ADN-ului omului de Neanderthal. Premiul pentru economie, foarte adesea atribuit unui american, va fi ultimul anuntat, luni, 15 octombrie. Laureatii vor primi cate o medalie din aur si un premiu in valoare de 8 milioane de coroane suedeze (930.940 de euro), care poate fi impartit intre cel mult trei castigatori pe fiecare categorie.

Anul acesta, din cauza crizei economice, valoarea premiului, initial stabilita la 10 milioane de coroane suedeze, a fost redusa cu 20%. Premiile Nobel sunt decernate din 1901, cu exceptia celui pentru economie, instituit in 1968 de catre Banca centrala din Suedia, cu ocazia implinirii a 300 de ani de la fondarea acestei institutii. Premiile au fost create dupa moartea inginerului suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei, conform vointei sale din testament.

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Luc Montagnier, profesorul care a luat Nobel pentru descoperirea HIV, reia cercetarile in Romania
Luc Montagnier, profesorul care a luat Nobel pentru descoperirea HIV, reia cercetarile in Romania

Dupa doua decenii de cand a analizat primele probe de sange, recoltate de la copiii infectati prin spitalele noastre, Montagnier vrea acum sa vada daca virusul a suferit mutatii si este mai agresiv.

Gabriel Garcia Marquez sufera de dementa. Anuntul a fost facut de fratele scriitorului
Gabriel Garcia Marquez sufera de dementa. Anuntul a fost facut de fratele scriitorului

Fratele scriitorului Gabriel Garcia Marquez a spus ca renumitul autor columbian, laureatul premiului Nobel pentru literatura pe anul 1982, sufera de dementa, informeaza bbc.co.uk.

Prima vizita in strainatate dupa 24 de ani: Aung San Suu Kyi, simbol al democratiei si al pacii
Prima vizita in strainatate dupa 24 de ani: Aung San Suu Kyi, simbol al democratiei si al pacii

Aung San Suu Kyi, lider politic al democratiei din Burma si laureata al premiului Nobel, va calatori pentru prima data in strainatate dupa 24 de ani.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.