Luc Montagnier, profesorul care a luat Nobel pentru descoperirea HIV, reia cercetarile in Romania
Dupa doua decenii de cand a analizat primele probe de sange, recoltate de la copiii infectati prin spitalele noastre, Montagnier vrea acum sa vada daca virusul a suferit mutatii si este mai agresiv.
Specialistii confirma deja ca substantele folosite de ei ca tratament sunt mai puternice decat cele din anii trecuti.
In urma cu 23 de ani, 12.000 de bebelusi au fost contaminati cu HIV in spitalele comuniste in urma unor transfuzii cu sange pe care nu l-a verificat nimeni.
"In urma transfuziilor, eu am aflat la gradinita, aveam cativa ani, ce mi s-a intamplat e nedrept, am urmat tratamen", a spus George, infectat de mic cu acest virus.
Si il urmeaza si azi. Numai asa supravietuit. Profesorul Luc Montagnier a aflat de acest accident nefericit, iar acum 20 ani a venit in Romania si a prelevat probe din sangele copiilor bolnavi.
Asa a descoperit pentru prima data ca sangele continea Mycoplasme, adica bacterii care impreuna cu HIV ar putea da mutatii, ajutand virusul sa fie si mai agresiv. Ce inseamna asta ?
Estimarile arata ca din cei 12.000 de prunci nenorociti de sistem doar 40 % au supravietuit. Dintre acestia, cativa sunt studenti la Medicina.
Teoria mutatiilor virusului sunt confirmate si de specialistii romani. De la an la an, substantele folosite au fost tot mai puternice.
Luc Montagnier a venit in Romania in cadrul proiectului Magellan al Medicinei initat de fundatia Spandugino si Alumnus Club pentru Unesco.