Prima regula din Educatie: nu vorbesti despre Educatie. Prevederile ridicole din Codul Etic al invatamantului
Invatatoarea spagara, profesoara care pune elevii sa se dea cu capul de perete, directoarea de la Bolintineanu: pentru toate exista o solutie, crede Ministerul Educatiei. Se cheama Cod de Etica si e medicamentul pentru toate bolile invatamantului romanesc
Pe scurt, este vorba de un cod de reguli care reglementaza ce e imoral sa faca profesorii, dar si cum pot fi sanctionati. "Codul de Etica pentru invatamantul preuniversitar" exista deja, sub forma unui proiect care sta de mai bine de un an pe site-ul Ministerului fara sa atraga prea mult atentia. In ultimele saptamani, confruntati cu un val de scandaluri, dar si cu presiuni din partea premierului Ponta, oficialii de la Educatie au anuntat ca va fi gata pana la 15 iunie sau chiar mai devreme. Iar in momentul in care ar intra in vigoare ar trebui sa rezolve toate problemele invatamantului romanesc. Desi, daca ne luam dupa forma actuala a Codului de Etica, mai degraba ar putea sa nu rezolve niciuna din problemele invatamantului romanesc.
Si asta din doua motive: unul e ca prevederile din Codului de Etica parca ar fi gandite ca sa fie ineficiente iar sanctiunile prevazute in Cod, absolut ridicole. Iar al doilea motiv e ca acest Cod nici macar nu e o lege, ca sa te poti duce cu el in mana la tribunal, ci mai degraba un fel de declaratie de principii despre ce e urat sa faca profesorii si invatatorii.
Codul care incurajeaza tacerea
Multe din aceste principii sunt discutabile si contrazic pretentiile oficialilor cum ca acest Cod ar elimina cazurile de coruptie. De fapt, prevederile Codului mai degraba incurajeaza perpetuarea coruptiei in sistem. De pilda, prin art. 9litera g) se specifica: „orice cadru didactic trebuie sa evite, prin afirmatii, aprecieri sau actiuni, sa afecteze imaginea profesionala si/sau sociala a oricarui alt membru al corpului profesoral, cu exceptia situatiilor prevazute si formalizate de actele normative in vigoare ( evaluarile anuale, comisia de disciplina etc.)”. Practic, profesorii nu au voie sa dezvaluie public spagile luate de colegii lor sau alte acte reprobabile ale acestora. In filmele cu mafioti exista un termen pentru asta: „omerta”. La noi se cheama „norme de conduita colegiala”.
Meditatorul neprins, profesor cinstit
E drept si ca, in relatia cu elevii, Codul de Etica impune "Interzicerea oricaror activitati care genereaza coruptie”, respectiv "fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc., solicitarea de catre personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri in vederea obtinerii de catre elevi a unor rezultate scolare incorecte, traficul de influenta si favoritismul in procesul de evaluare, colectarea de fonduri de la elevi sau de la parintii acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate in organizarea si desfasurarea unor activitati de evaluare (examene si evaluari nationale, olimpiade, alte concursuri scolare etc.)” si "interzicerea meditatiilor cu proprii elevi, contra unor avantaje materiale”.
Pe hartie suna bine, doar ca precizarea legata de "avantajele materiale" face practic inutila interdictia, deoarece majoritatea profesorilor nu recunosc ca fac meditatii pe bani. Fiindca daca ar recunoaste, ar trebui sa plateasca impozit. La scara intregii tari, numarul profesorilor care declara la Fisc ca fac meditatii "contra unor avantaje materiale" e infim – 10 in Vrancea, 22 in Gorj, in jur de 100 in Capitala. Asa ca e un cerc vicios: pot fi sanctionati doar cei care sunt cinstiti si recunosc.
Profesori judecati de profesori
Mai mult, din Codul de Etica lipseste cel mai important lucru: sanctiunile. Codul prevede posibilitatea incalcarii neintentionate a prevederilor sale, caz in care persoana „va fi consiliata cu privire la intelegerea situatiei de incalcare”. Asta desi chiar si un student la Drept in anul I stie ca necunoasterea legii nu exonereaza de raspundere.
Daca, totusi, se dovedeste ca incalcarea comisa de un profesor a fost intentionata, comisia judeteana de etica poate lua masuri. Ce e comisia judeteana de etica? O institutie care exista inca din 2012 si e formata din 4 profesori, 2 reprezentanti ai parintilor, 2 ai ONG-urilor din domeniul educatiei si un jurist de la inspectoratul scolar judetean. Decizilie se iau cu majoritate de voturi – si cum profesorii impreuna cu juristul inspectoratului au 5 din 9 voturi, e clar cine controleaza comisiile. Eficienta comisiilor de etica se vede clar si din faptul ca desi tocmai implinesc 2 ani de existenta, nu ati auzit de ele in niciunul din scandalurile care au lovit recent invatamantul romanesc
"Atentionarea colegiala", o pedeapsa nemiloasa
Si asta nu neaparat din vina comisiilor, cat mai degraba a faptului ca pedepsele pe care ele le pot aplica sunt ridicole. Aceste sanctiuni sunt, in ordinea gravitatii faptei, „concilierea amiabila cu partea reclamanta”, „atentionarea colegiala”, „includerea intr-un progaram de remediere comportamentala” si, in cazul abaterilor foarte grave, „analiza cazului in vederea sanctionarii disciplinare”. Dar, conform Legii Educatiei, sanctionarea disciplinara se face de catre comisii formate din profesori, practic colegii de cancelarie ai invinuitului, deci ne-am intors de unde am pornit.
Totusi, in cazul incalcarii legii penale, Codul face o exceptie si permite comisiei de etica sa notifice Procuratura. Dar asta numai daca si serviciul juridic al inspectoratului este de acord.
Ca sa intelegeti ce inseamna asta: daca un profesor da un elev cu capul de perete, asa cum s-a intamplat la Scoala Centrala din Bucuresti, conform prevederilor Codului de Etica, politia nu poate fi sesizata decat de comisia de etica dupa avizul juristului de la inspectorat. Un alt profesor nu poate suna la 112 de capul lui ca sa-si reclame colegul, fiindca ar incalca „normele de conduita colegiala” din Codul de Etica. Toata povara reclamarii faptelor penale pica deci pe umerii parintilor.
Codul care la tribunal ar fi bun doar la toaleta
Si chiar daca Codul ar fi bun, mai ramane o problema: el nu este lege. A fost gandit pentru a suplini partial Statutul Cadrelor Didactice, care a fost abrogat in 2011, fiind inclus, intr-o forma simplificata, in noua Lege a Educatiei. Codul de Etica tine partial locul Titlului VI din defunctul Statut, care se referea la “Raspunderea disciplinara si materiala a personalului didactic”. Doar ca Statutul era lege votata de Parlament (legea 128/1997) pe cand Codul nu, deci in fata unei instante judecatoresti nu are valoare.
Nu-i de mirare ca nimeni nu are mare incredere in acest Cod. Fostul ministru Daniel Funeriu, sub conducerea caruia a fost elaborat, ar fi vrut ca si Codul de Etica sa intre in Legea Educatiei si l-a supus dezbaterii publice, dar spune ca s-a schimbat guvernarea inainte sa poata fi adoptat in forma cu imbunatatiri.
Exact, care dezbatere publica? Abia de cateva luni publicul a aflat de existenta Codului. Asta se intreaba si sindicatele, care spun ca au trimis propuneri, dar pe site Codul apare tot in forma initiala inca din 2012. “Nu stiu daca numai Codul de Etica poate rezolva problema”, spune Simion Hancescu, presedintele Federatiei Libere a Sindicatelor din Invatamant. “Intr-un cod etic sunt doar principii, dar ar trebui sa vedem si care sunt drepturile cadrelor didactice”.
“Un proiect slabut”
Si oficialii actuali din Minister par dezamagiti de Cod. „Se lucreaza la tehnica legislativa, la formulari, pentru ca unele formulari pot suna foarte bine din punct de vedere literar, dar pot fi interpretate din punct de vedere juridic” a recunoscut pentru Gandul Stefania Duminica, secretar de stat pentru invatamantul preuniversitar. “Ceea ce este acum in dezbatere este un proiect de lucru de la care pornim. Si invitam pe toata lumea sa vina sa facem un cod etic foarte bun. Parerea mea personala este ca este un proiect slabut”, spune si Gabriel Ispas, secretar general adjunct in Ministerul Educatiei.
Si chiar daca Codul ar fi bun, in fond el nu rezolva problema fundamentala. Sistemul nu este corupt din cauza ca profesorii sunt imorali si au nevoie de reguli, ci din cauza ca sunt saraci si au nevoie de bani. Un studiu recent arata ca profesorii romani sunt cei mai prost platiti din lume raportat la PIB pe cap de locuitor. Ni se pare ciudat ca unii dintre ei abuzeaza de functia lor pentru a-si suplimenta veniturile?