In ce conditii au ajuns sa traiasca doi soti care au fugit in Sicilia de saracia din Romania. "Ce facem cu copiii nostri?"

×
Codul embed a fost copiat

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI PART. 3. Este povestea a doi soti care au parasit in urma cu 5 ani satul natal din judetul Botosani, convinsi ca vor avea o viata mai buna daca lucreaza in agricultura italiana.

Astazi, locuiesc extrem de modest intr-un adapost printre sere din mila unui patron. Numai barbatul munceste in timp ce femeia creste un copilas de 3 luni pe care in curand il va trimite acasa. La fel au facut si cu o fetita.

Dupa marocani si tunisieni, romanii sunt a treia minoritate in Sicilia. Comuna Vittoria ar putea trece cu usurinta drept enclava romaneasca. Prin sere se vorbeste cu accent de Botosani.

Intr-una dintre ferme am gasit-o pe aceasta femeie . Vine din Calugareni, la limita judetelor Iasi si Botosani.

"- Cate femei sunt aici in ferma?
- Sunt multe. Chiar la deal aici am, dar e plecata la munca, in partea cealalta asa e o ferma unde sunt numai romani, pe aici ce stiu eu. Sunt foarte multi romani. Sunt."

Citește și
Sicilia, cover
Sute de romance au ajuns sclave sexuale in serele siciliene. Tanara violata de patron si apoi obligata sa renunte la copil

Sotul e plecat la munca in alta ferma, vine acasa doar seara. Ea are grija de copilul de doar 3 luni. A nascut si nu mai poate lucra in sera. Se descurca greu doar din castigul sotului si nu isi permit sa stea cu chirie in localitate.

"- Astea sunt conditii doamna?
Nu sunt conditii, bineinteles ca nu sunt conditii dar ce sa facem? In oras trebuie prea multi bani.
- Adica?
- Iti cere 250 pe luna plus cheltuieli plus dai in avans.
- Si aici?
- Aici nu imi cere nimic."

Spune ca au gasit bunavointa unui patron care ii lasa sa stea gratis in campanie si sotii nici macar nu lucreaza pentru el. Iar cand barbatul femeii e plecat, patronul o viziteaza zilnic. Unii ar zice ca e o situatie clasica in care femeia romanca devine vulnerabila in povestea exploatarii sexuale. E contextul in care proprietarii de ferme, italieni de la tara cu putina educatie, considera ca sunt indreptatiti sa faca avansuri romancelor ramase singure pe plantatie. Nu e si cazul de fata sustine patronul care gazduieste aceasta familie.

"I-am facut un favor, pur si simplu, sa stea aici pana se duce cu copilul in Romania."
- Si e usor sa gasesti muncitori romani?
- E usor, pentru ca in toate fermele sunt romani. Femeile sunt mai cautate, pentru ca sunt mai muncitoare, si vin din Romania obisnuite sa stea asa. "

Sotul femeii castiga 30 de euro pe zi, adica in jur de 600 de euro pe luna, si nu-si permit prea multe. Adapostul in care stau e o camera fara nicio fereastra, iar pe acoperis au pus un celofan de la sere, ca sa nu ii ploua. Pe la imbinarile peretilor au pus cartoane. Sunt conditii grele in care sa cresti un copil, chiar si intr-o zona mai calda, cum e Sicilia.

Sotii ii fac si ii trimit la bunici in Romania. Il vor duce si pe acesta cand mai creste, pentru ca si ea trebuie sa se intoarca la munca.

Generatii intregi de copii cresc fara parinti in satele Romaniei. Mii de familii sunt despartite de visul unui loc de munca in strainatate. Un miraj din care pare ca parintii plecati nu pot sa mai iasa.

"Ce facem oameni buni, parinti, bunici, ce facem cu copiii nostri? Ce zidim, cum le cladim viitorul?"

Femei violate, barbati constransi cu arma, tinere fortate de imprejurari si de patroni sa faca avort, romani rupti de familiile lor- toti sunt prinsi in capcana si iluzia ca un castig mai mare, le aduce bunastare. In Sicilia gandul de a trai mai bine, s-a transformat pentru multi in …a trai de la o zi la alta.

"Macar aici traiesti de pe o zi pe alta. In Romania…Nici asta nu poti? Cu ce? De exemplu in Calugareni, nu e o fabrica nimic, trebuie sa faci naveta la Botosani. "

Romanii sunt apreciati pentru ca muncesc mult, dar sunt platiti putin. Si accepta sa lucreze la negru. Daca-I intrebi despre asta pe patronii italieni, toti se plang ca le este greu sa faca angajari legale.

"Cam 30% din ferme sunt aproape de colaps.
- Si statul nu ajuta? Ce stat avem noi in Italia?
- E si aici ca in Romania. "
- Si fonduri europene?
- Dar ce fonduri europene, aici suntem in fundul Siciliei, suntem vecini cu Africa aici.
- Dar nu sunt fonduri europene?
- Si daca sunt, nu se dau, le dau doar la fermele care fac smecherii. La fermele unde se munceste cu adevarat nu dau nimic."

In Sicilia multe femei recurg rapid la avort. Constranse chiar de sotii lor, care le lasa gravide dar vor sa le vada muncind, ca sa aduca bani in familie. Ion Ichim din Vittoria povesteste ca a convins doi prieteni sa isi lase sotiile sa nasca. Spune ca Dumnezeu i-a dat lui a treia incercare, cand a aflat ca sotia sa, cu care are deja 3 copii, i-a spus ca la randul ei, este insarcinata cu mezinul Georgel.

Locuiesc inr-un apartament cu 2 camere la periferia Vittoriei, intr-o casa construita in graba de un Italian si unde mai sunt si alti chiriasi albanezi.

"220 de euro.
- 220 fara utilitati?
- Astea le platim separat.
- Si asta e la patronul unde lucrati?
- Nu, asta e la patronul care are casa respectiva. "

Ion Ichim castiga in medie 750 de euro pe luna, dar spune ca are si perioade in care venitul sau lunar a ajunge la o mie de euro. Au casa la tara, in Romania, dar nu si-au permis decat o renovare mica. Prea putini romani care trudesc in agricultura siciliana si-au amenajat in Romania locuinta la care visau atunci cand au plecat in Italia.

Si-au parasit tara, cu gandul ca o sa le fie mai bine. Pare ca s-au ratacit in labirintul serelor si au uitat de plan. La finalul zilei, nu au iesit castigatori : nu traiesc mai bine, mai liberi si mai lipsiti de griji decat in tara lor.

"Multi vin in Italia cred ca vin cainii cu colaci in coada. Dar nu e asa”.

Stres, munca grea, conditii precare, parinti despartiti de copii. La asta se rezuma povestea romanilor din Sicilia. E un paradox in astfel de zone agricole. In locuri care produc legume si fructe de sute de milioane de euro anual, romanii traiesc la limita subzistentei si pare ca nu vor iesi prea curand din aceasta situatie.  

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Schingiuiti, batuti si impuscati de patronii italieni. Romanii care muncesc cu arma la cap in Sicilia:
Schingiuiti, batuti si impuscati de patronii italieni. Romanii care muncesc cu arma la cap in Sicilia: "Nu vorbeste nimeni!"

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI PART. 2. "Sa mori de pistol aici e un lucru normal!", ne-a povestit un muncitor roman care s-a trezit cu arma la cap, atunci cand a vrut sa isi paraseasca patronul pentru care lucra in Sicilia.

Sute de romance au ajuns sclave sexuale in serele siciliene. Tanara violata de patron si apoi obligata sa renunte la copil
Sute de romance au ajuns sclave sexuale in serele siciliene. Tanara violata de patron si apoi obligata sa renunte la copil

SCLAVI PE PAMANTUL MAFIEI, partea 1. A plecat de acasa impreuna cu barbatul ei, insa a sfarsit prin a fi violata si batuta. A ramas gravida, si-a parasit copilul in spital a doua zi dupa nastere, pentru ca a primit amenintari cu pistolul la tampla.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.