Scandal de spionaj: Ungaria a recunoscut ca are agenti activi in Ucraina. Acuzatii dure si la adresa tarii noastre

Ucraina decupata cu foarfeca FOTO: SHUTTERSTOCK

In vreme ce la Bucuresti, Rusia este vazuta drept principala amenintare, la Budapesta prioritatile sunt foarte diferite, dovada scandalul diplomatic izbucnit recent intre Budapesta si Kiev.

Guvernul maghiar a recunoscut oficial ca desfasoara activitati de spionaj in vestul Ucrainei, dar a si acuzat Romania ca ii persecuta pe etnicii maghiari cu sprijinul Statelor Unite. Ce se afla in spatele acestor luari de pozitie surprinzatoare pentru o tara care face parte din NATO si UE – adica, teoretic, din tabara anti-Rusia?

-► Spionii maghiari, activi in vestul Ucrainei
-► Aliati cu americanii impotriva Ungariei
-► Kievul cere explicatii
-► Transcarpatia, Ardealul Ucrainei
-► Orban, „micul Putin”
-► Seful SRI: „Antanta otravita ruso-maghiara”

Spionii maghiari, activi in vestul Ucrainei
Pe 2 iulie, Janos Lazar (foto jos), fostul sef al grupului parlamentar al Fidesz, in prezent ministru pentru Biroul Prim-Ministrului, a vorbit in Parlament despre reorganizarea serviciilor de informatii maghiare, care au trecut in subordinea sa dupa ce mai inainte tinusera de ministerul de Externe.

Citește și
petro poroshenko
Razboiul din Ucraina se muta in VESTUL tarii. Kiev: Luptele dintre nationalisti si politie vizeaza destabilizarea tarii
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Lazar, pe care barometrul de presa din 2015 il considera al treilea om ca influenta in Ungaria, a insistat asupra amenintarii reprezentata de conflictul dintre Rusia si Ucraina. El a spus in mod explicit ca spionii maghiari din cadrul serviciului de informatii, Információs Hivatal (IH), “activeaza in Kiev, la fel ca si spionii altor tari vecine”, pentru a sustine interesele Ungariei. Lazar a vorbit despre amenintarea la adresa etnicilor maghiari din regiunea Transcarpatia (in sud-vestul Ucrainei), spunand ca IH ia masuri pentru protectia lor.

Mai mult, el a subliniat ca aceste operatiuni sunt “in completa contradictie cu dorintele guvernului Ucrainei”, care ar face tot posibilul pentru a impiedica activitatea agentilor de informatii si diplomatilor maghiari.

Aliati cu americanii impotriva Ungariei
Lazar a trecut apoi de la Ucraina la ceilalti vecini ai Ungariei – si mai ales la Romania, despre care a spus ca ii persecuta pe etnicii maghiari pentru “crime conceptuale”. In opinia sa, ministrul roman al Justitiei are o agenda anti-maghiara clara, sustinuta de Statele Unite, care “joaca un rol activ in politica interna a Romaniei”.

El a recunoscut ca relatiile dintre Budapesta si Washington s-au inrautatit in ultima perioada si a lasat sa se inteleaga ca agentii IH ar activa si in Romania, “ca sa intelegem ce se intampla acolo”. Ministerul roman de de Externe nu a vrut sa comenteze afirmatiile lui Janos Lazar, catalogandu-le drept “provocatoare” si “cu grad redus de credibilitate”.

Kievul cere explicatii
Ministrul maghiar a mai acuzat Romania ca ar boicota in mod intentionat, impreuna cu Croatia, constructia unor gazoducte care sa asigure indepedenta energetica a Ungariei, acuzatie care a mai fost formulata si de premierul Viktor Orban in februarie anul acesta. De asemenea, Lazar a spus ca Slovacia si Romania au un lobby puternic in UE deoarece serviciile de spionaj ale acestor state sunt foarte active la Bruxelles.

Afirmatiile lui Janos Lazar nu au ramas fara ecou la Kiev. Ambasadorul Ungariei a fost convocat marti, 21 iulie, la ministerul de Externe ucrainean pentru a da explicatii, scrie politics.hu. Natalia Halibarenko, numarul doi in diplomatia de la Kiev, a declarat ca este inadmisibil ca seviciile secrete maghiare sa opereze in tara sa fara a informa mai inainte serviciile ucrainene.

Transcarpatia, Ardealul Ucrainei
Ce se intampla insa in Transcarpatia, regiunea care constituie marul discordiei intre cele doua state? Aceasta a facut parte pana in 1918 din Regatul Ungariei si a mai fost ocupata temporar de fortele Budapestei in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Potrivit celui mai recent recensamant, datand din 2001, 12,1% dintre locuitorii regiunii sunt maghiari iar 2,6% romani.

In ultima perioada, Transcarpatia a fost un focar de instabilitate. Incepand din 11 iulie, aici au avut loc confruntari armate intre fortele de ordine si membrii ai gruparii ultranationaliste Sectorul de dreapta, soldate cu morti (foto jos). Situatia a devenit atat de grava incat s-a vorbit despre posibilitatea unei ofensive militare iar ambasadorul american s-a deplasat marti in zona. Neoficial, se spune insa ca tot conflictul a pornit de la contrabanda cu tigari, dat fiind ca regiunea are granite cu 3 tari UE: Ungaria, Romania si Slovacia.

Pe de alta parte, Budapesta nu a facut eforturi pentru a calma situatia din Transcarpatia. Premierul Viktor Orban a cerut dubla cetatenia si autonomie pentru etnicii maghiari din regiune si a gasit si un aliat local: Laszlo Brenzovics, liderul Asociatiei Culturale Maghiare din Transcarpatia (KMKSZ). Potrivit Economist, miscarea condusa de acesta si-a expreimat sipmatia pentru cauza separatistilor din Donetk si s-a opus recrutarii minoritarilor maghiari.

Orban, „micul Putin”
Exista insa temeri ca Ungaria nu doar ca si-ar urmari interesele prin orice mijloace in Transcarpatia, ci si ca ar face mai degraba jocul lui Vladimir Putin. Luarile de pozitie ale lui Orban din ultimii doi ani au fost constant pro-Rusia, el acuzand chiar UE ca „s-a impuscat singura in picior” atunci cand a impus sanctiuni Kremlinului. Iar in februarie 2015, presedintele rus a stat de vorba personal cu premierul Ungariei (foto jos), cel care a fost acuzat ca este pe cale sa devina un "mic Putin", pentru ca ataca libertatile civile, cenzureaza presa si isi intareste puterile.

O luna mai tarziu, oficialii rusi au inceput sa faca promisiuni legate de aprovizionarea cu gaze a Ungariei, care depinde energetic in proportie de 78% de Gazprom. De asemenea, aceasta tara plateste un pret mult mai mic pentru gaze decat alte state europene - inclusiv Romania. Citeste aici mai multe despre „alianta gazelor ieftine” dintre Rusia si Ungaria.

Seful SRI: „Antanta otravita ruso-maghiara”
Si actualul director al SRI, Eduard Hellvig, vorbea, inainte de a intra in functie, de pericolul reprezentat de actuala orientare a guvernului de la Budapesta. „Ungaria tinde sa devina un pericol pentru arhitectura europeana, un cal troian aflat tot mai mult sub influenta Moscovei”, scria in februarie Hellvig pe blog (inchis intre timp).

Parteneriatul ruso-maghiar pune in pericol nu doar parteneriatul strategic romano-maghiar, tot mai gol de continut din cauza ostilitatii nationaliste a Budapestei, ci si interesele NATO si UE in zona. De aceea, consider ca Romaniei, prinsa in clestele acestei antante otravite ruso-maghiare, ii revine rolul principal in apararea valorilor democratice si al intereselor aliate in regiune”, conchidea actualul sef al Serviciului Roman de Informatii.

Radu Pirca

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Razboi pe tigari intre gruparile paramilitare, la granita Transnistriei. Ultranationalistii si-au facut propria
Razboi pe tigari intre gruparile paramilitare, la granita Transnistriei. Ultranationalistii si-au facut propria "vama"

Instabilitatea din Ucraina se extinde in directia tarii noastre, dupa ce militantii de dreapta, descrisi de Moscova drept „fascisti” si-au facut un punct de control la granita cu Transnistria. Motivul tine insa mai mult de contrabanda decat de politica.

Razboiul din Ucraina se muta in VESTUL tarii. Kiev: Luptele dintre nationalisti si politie vizeaza destabilizarea tarii
Razboiul din Ucraina se muta in VESTUL tarii. Kiev: Luptele dintre nationalisti si politie vizeaza destabilizarea tarii

Situatia ramane tensionata in localitatea Mukacevo din Transcarpatia, limitrofa cu Ungaria, Slovacia si Romania, unde adevarate scene de gherila urbana au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute, relateaza Agerpres.

Premierul Ungariei, Viktor Orban, intampinat de presedintele Comisiei Europene cu replica:
Premierul Ungariei, Viktor Orban, intampinat de presedintele Comisiei Europene cu replica: "Salut, dictatorule!" VIDEO

“Salut, dictatorule!”, in acest fel l-a intampinat presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pe premierul Ungariei, populistul Viktor Orban, vineri, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga, potrivit unui fotoreporter al France Presse.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.