Satul unde oamenii planteaza flori in grenade. In Palestina, viata se naste din proiectile ucigase

28-05-2014 21:02


gradina de grenade din palestina

Conflictul din Palestina continua sa nasca tragedii. Intr-un mic sat din Fasia de Vest, o gradina de flori a crescut din suferinta unei mame care si-a pierdut ambii copii in acest conflict.

Bilin e un mic sat la 12 kilometri de Ramallah, capitala statului palestinian. In Bilin traiesc in jur de 1.800 de oameni – mai multi sau mai putini, in functie de cum evolueaza ostilitatile intre israelieni si palestinieni. Si tot aici se afla cea mai ciudata gradina de flori din lume: o gradina unde plantele cresc in grenade.

israel palestina zid
Gradina a fost plantat in jurul mormantului lui Bassem Abu Rahmah, un tanar care a fost ucis in 2009, in timpul unui protest. Bassem si consatenii sai cereau demolarea zidului construit de israelieni de-a lungul Fasiei de Vest (foto stanga). Zid care i-a lasat pe oamenii din Bilin fara cea mai mare parte din terenul agricol.

In cursul unui protest, Bassem, in varsta de 29 de ani a fost lovit in piept de o grenada cu gaze lacrimogene. A murit la spital cateva ore mai tarziu. Sora sa, Jawaher, a murit in urmatorul an, dupa ce s-a sufocat cu gaze tot la un protest. Povestea lor a devenit subiectul unui documentar nominalizat la Oscar in 2012, “5 Broken Cameras”.

Mama celor doi, Subhiya Abu Rahmah, merge in fiecare zi la mormantul lui Bassem. Duce cu ea o sticla cu apa pentru a uda florile plantate in grenade. Sunt chiar grenadele cu gaz folosite de soldatii israelieni impotriva protestatarilor din Bilin, pe care oamenii din sat le-au strans si acum le folosesc drept ghivece, intr-o forma de protest tacut.

Gradina cu grenade din Bilin acopera 150 metri patrati. Satenii spun ca au vrut sa transmita un mesaj de speranta. “Viata poate izvori si din moarte”, spune unul dintre liderii comunitatii. Pentru Subhyia abu Rahmah, grenadele cu gaz lacrimogen care i-au rapit doi copii sunt, paradoxal, o sursa de pace sufleteasca. “Cand vin aici, sint ca Bassem e cu mine. Iubea florile”.

Sursa: AP

VIDEO PROTVPLUS.RO