Decizie istorica in Adunarea Natiunilor Unite. Palestina a primit statutul de stat observator la ONU

30-11-2012 07:08

Palestina

Palestina a devenit joi stat observator la Organizatia Natiunilor Unite, in urma unui vot istoric al Adunarii Generale, in pofida opozitiei Statelor Unite si Israelului.

Rezolutia care transforma "entitatea" palestiniana intr-un "stat observator nemembru" a fost adoptata cu o majoritate confortabila, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri.

Romania se numara printre tarile care s-au abtinut, alaturi de Germania, Polonia sau Marea Britanie. Impotriva au votat Statele Unite, Canada sau Israel, iar printre tarile europene importante care au sustinut cauza palestiniana sunt Franta, Spania sau Rusia.

Acest nou statut international, care le ofera palestinienilor acces la agentiile ONU si la tratatele internationale, constituie o victorie diplomatica majora. Insa el expune Autoritatea Palestiniana (AP) unor represalii financiare americane si israeliene. Inainte de vot, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca Adunarea Generala urma sa semneze "actul de nastere" al statului Palestina.

El a precizat ca este vorba despre "ultima sansa de salvare a solutiei cu doua state" (Israel si un stat palestinian) si a promis sa "incerce sa reanime negocierile" de pace cu Israelul, aflate intr-un punct mort de peste doi ani, dar fasa sa isi asume angajamente concrete. In opinia ambasadorului israelian la ONU Ron Prosor, din contra, aceasta initiativa "nu contribuie la avansarea pacii, ea o indeparteaza".

El a declarat ca ea "nu va schimba nimic pe teren", mai ales din cauza ca Autoritatea Palestiniana "nu controleaza (Fasia) Gaza" si "nu va oferi un statut de stat Autoritatii Palestiniene". El a amintit pozitia Israelului, dar si a Statelor Unite, potrivit careia negocierile directe "constituie singurul mod de a se ajunge la pace, printr-un acord intocmit de ambele parti vizate si nu prin intermdiul ONU".

Benjamin Netanyahu: Mahmoud Abbas a sustinut la ONU un "discurs defaimator si veninos"

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denuntat joi seara un discurs "defaimator si veninos" al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas, in care acesta a cerut Adunarii Generale a ONU sa acorde Palestinei statutul de stat observator la ONU, relateaza AFP.

"Lumea a privit discursul defaimator si veninos plin de propaganda falacioasa impotriva armatei israeliene si cetatenilor Israelului. Cine vrea pacea nu vorbeste asa", a declarat el, citat intr-un scurt comunicat al biroului sau.

"Decizia ONU (cu privire la noul statut al Palestinei) nu va schimba nimic pe teren. Nu va exista un stat palestinian fara aranjamente care sa garanteze securitatea cetatenilor Israelului", a adaugat premierul israelian.

"Prezentand cererea lor la ONU, palestinienii au incalcat acordurile cu Israelul, iar Israelul va actiona ca atare", a adaugat el. Netanyahu s-a referit in continuare la Acordurile de la Oslo (1993) care prevad ca o creare a unui stat palestinian este necesar sa rezulte in urma unor negocieri de pace israeliano-palestiniene si nu a unei initiative unilaterale. Presedintele Abbas a invitat Adunarea Generala a ONU sa semneze "actul de nastere" a unui stat palestinian.

SUA: Rezolutia referitoare la Palestina, un "obstacol" pentru pace

Votul care a transformat joi Palestina in stat observator la ONU ridica "obstacole" in calea pacii intre palestinieni si israelieni, a apreciat Washingtonul, relateaza AFP.

"Rezolutia nefericita si contraproductiva de astazi (joi) ridica si mai multe obstacole in calea pacii, iar din acest motiv Statele Unite au votat impotriva", a declarat ambasadoarea Statelor Unite la ONU.

Hollande: Israelienii si palestinienii sa reia negocierile directe "fara conditii"

Presedintele francez François Hollande a indemnat joi la reluarea negocierilor intre palestinieni si israelieni "fara conditii si cat mai rapid posibil", dupa votul Adunarii Generale a ONU care a acordat Palestinei statutul de stat observator nemembru, relateaza AFP.

"Dialogul direct este, in fapt, singura cale pentru gasirea unei solutii definitive la acest conflict. Franta este pregatita sa contribuie, ca prietena atat a Israelului, cat si a Palestinei", a declarat seful statului francez, citat intr-un comunicat.

Sursa: Pro TV

Tags: onu, palestina,


VIDEO PROTVPLUS.RO
Facem Level
Facem Level (Gen Session) – episodul 13 – IHATEPINK & Bobospider: Dead by Daylight dă naștere unor ucigași excentrici

22:01
Exclusiv PRO TV Plus
Interviu cu Cristian Manafu și Aquene, despre TikTok care a depășit Instagram în România

07:07
Militia Modei by Costi Dita
Miliția Modei by Costi Diță: „Și mamaie avea o pereche așa”

02:45
Românii Au Talent: Ce nu s-a văzut la TV
Smiley, despre sezonul 11 Românii au talent: "Talentele care vin pe scenă sunt unu și unu"

01:36
Exclusiv PRO TV Plus
Câștigătorii The Artist Awards 2020. Ce spun artiștii și creatorii de conținut despre premiile obținute

04:21
Exclusiv PRO TV Plus
Dragoș Petrescu, de la Imperiul Leilor, despre Crăciunul copilăriei sale: „N-am amintiri despre cadouri, ci despre atmosferă”

03:48
I like IT
I like IT - Robert Diaconeasa: cum facem fapte bune cu ajutorul rețelelor de socializare

06:32
Doctor de bine
Prof. univ. dr. Carmen Chifiriuc - În curând, fiecare dintre noi va lua decizia vaccinării. ”Mi-e frică!” - este primul gând

16:57
Made in Romania
The urban ties, povestea primului producător de accesorii handmade din România

04:26