Romania, tara cu cei mai tristi batrani. De Ziua Fericirii, facem bilantul: cat de multumiti suntem de vietile noastre

batrani nefericiti

Am putea fi tara din UE cu cei mai nefericiti batrani, daca n-ar mai exista si Bulgaria. In Romania, viata peste 64 de ani e aproape un iad, potrivit studiilor facute de organizatiile internationale.

De Ziua Internationala a Fericirii, statisticile arata ca romanii sunt printre cei mai satisfacuti oameni din Europa cu vietile lor. Insa nu toti: pentru cei peste 64 de ani, calitatea vietii in Romanie e mai degraba mizerabila. Cifrele o dovedesc cu varf si indesat.

In fiecare an in jurul datei de 20 martie, Ziua Internationala a Fericirii, apar statisticile care arata cat de multumiti sunt cetatenii din diferite tari ale lumii cu viata lor. Statistici in care apar, desigur, si romanii. Potrivit celor mai recente date Eurostat (biroul de statistica al UE), stam rezonabil de bine la capitolul satisfactie a vietii, cu un scor de 6.7, peste tarile baltice, cehi, slovaci, greci, unguri si bulgari. Ba chiar stam mai bine decat inainte de criza, cand scorul era de 6.5. Deci, de Ziua Fericirii ar trebui sa fim fericiti.

Doar ca, in realitate, cifrele din aceste studii arata bine doar pana cand ne uitam la ele in profunzime. Suntem multumiti de viata noastra, dar nu prea avem de ce, daca luam in considerare indicatorii care vorbesc despre calitatea vietii.

Citește și
sanatate
Noul pachet de sanatate intra in vigoare din acest an. Ce analize vom face la medicul de familie
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Saraci, nescoliti si cu plamanii plini de particule
Venitul mediu al unui roman este, potrivit calculelor UE, cel mai mic din toata Uniunea. Mai scazut si decat in Bulgaria si de 5 ori mai mic decat al unui francez sau german. Si asta pentru ca UE, spre deosebire de Guvern, foloseste o formula de calcul care ia in considerare numarul mare de persoane cu venituri mici. Iar din acest punct de vedere, se pare ca avem mai multi saraci decat oricine altcineva din UE. Lucru intarit de faptul ca peste jumatate dintre romani declara ca nu au cum sa faca fata cheltuielilor neprevazute.

Nici la speranta de viata nu stam mai bine: 74.5 ani, doar un pic peste Bulgaria (74.4). Spaniolii, in schimb, traiesc in medie cu 8 ani mai mult decat noi. Educatia nu e nici ea punctul nostru forte: 17.4% dintre tinerii intre 18 si 24 de ani au abandonat scoala inainte de liceu. Adica 1 din 6 tineri din Romania nu a trecut de clasa a VIII-a. Nici macar nu avem “Gradina din Carpati” cu care ne laudam peste hotare: in materie de expunere la particule fine in suspensie, celebrele PM 10, suntem pe locul II in Europa.

Deci saraci, bolnavi, needucati si poluati: totusi, de ce suntem multumiti de vietile noastre? Pentru ca stam totusi bine la cativa indicatori din statisticile UE, cum ar fi somajul pe termen lung, diferentele de salariu intre femei si barbati sau numarul crimelor.

Romania isi batjocoreste batranii
Oricat de rau ar arata, aceasta e de fapt jumatatea plina a paharului. Jumatatea goala este viata romanilor de la 65 de ani in sus. In vreme ce pentru majoritatea cetatenilor UE aceasta e cea mai frumoasa perioada a vietii, pentru noi e cea mai urata. Nota la satisfactia vietii data de romanii peste 64 de ani este de 6.2, una dintre cele mai scazute din UE. Iar in vreme ce in tarile civilizate cetatenii peste 64 de ani se declara mai multumiti de viata lor chiar si decat tinerii de 20 de ani, la noi e exact invers: tinerii isi noteaza viata cu 7.1, aproape cu un punct peste varstnici.

Nici nu e de mirare. O ancheta “Romania, te iubesc!” a aratat de curand ca in tara noastra ar putea fi un milion de batrani lasati sa se descurce singuri de copiii si nepotii care au plecat la munca peste hotare, batranii de care statul isi bate practic joc. In vreme ce in tarile occidentale varsta a III-a e o lunga vacanta, azilurile de batrani de la noi sunt mai degraba lagare.

Cum a ajuns batranetea un lux in Romania

Ne-am ocupat de copii, someri, locuri de munca, pe batrani i-am cam uitat”, recunostea fostul ministru de resort, Mariana Campeanu, care promitea sa aiba grija si sa elaboreze o lege a persoanelor varstnice. Dar, pana cand a iesit din Guvern, ministrul a apucat sa aiba grija doar de o singura persoana varstnica: sotul sau, cel trimis acasa cu o pensie de invaliditate suspecta.

Alatura-te si tu campaniei "Tu stii ce mai fac parintii tai?"

De ce sunt triste romancele
Iar batranii nu sunt singurii care nu prea se bucura de Ziua Internationala a Fericirii. In Romania, spre deosebire de restul Europei, femeile sunt mai nefericite decat barbatii. Ceea ce nu e deloc uluitor, dat fiind ca datele Institutului National de Statistica arata ca romancele au cu o ora mai putin timp liber decat sotii sau iubitii lor, stau mai mult la serviciu. Pana si de ingrijirea personala se ocupa mai putin decat barbatii, conform acelorasi date oficiale.

Exista insa si multe lucruri cu care suntem fericiti. De pilda, suntem pe primul loc in UE la satisfactia privind nivelul de educatie, pe care il notam cu 8.5, desi invatamantul romanesc nu e tocmai mandria Europei. De asemenea, suntem foarte multumiti cu locul de munca (nota 7.9, peste cea data de germani, francezi, britanici sau italieni), familia (nota 8.3, una din cele mai mari din Europa) si cu locuintele (nota 7.8). Nu si cu situatia economica a tarii, in schimb (nota 2.8).

Pe scurt, se pare ca romanii sunt de fapt usor de multumit. Si in general ar fi destul de satisfacuti de vietile lor daca batranii si femeile nu ar fi tratati ca niste cetateni de mana a doua. Nu e o cerinta chiar exagerata, nu?

Radu Pirca 

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Fericirii
Astazi sarbatorim Ziua Internationala a Fericirii

Ziua Internationala a Fericirii este celebrata in intreaga lume pe 20 martie. Data a fost aleasa de Adunarea Generala a ONU, pe 12 iulie 2012, asa ca acesta este abia al doilea an in care este sarbatorita.

Noul pachet de sanatate intra in vigoare din acest an. Ce analize vom face la medicul de familie
Noul pachet de sanatate intra in vigoare din acest an. Ce analize vom face la medicul de familie

Va fi mai sarac in servicii, pliat pe bugetul anului 2014, insa va pune ordine in haosul din sanatate. Este vorba despre pachetul de baza privind serviciile medicale pentru pacienti, care le va da mai mult de lucru doctorilor de familie.

Au muncit o viata, dar la batranete nu au ce manca
Au muncit o viata, dar la batranete nu au ce manca

In vreme ce noi ne pregatim de sarbatori, facem planuri si liste cu daruri, altii traiesc drame nestiute. Batrani singuri, cu pensii de mizerie, sau chiar fara niciun venit, se zbat intr-o saracie lucie si rabda de foame, zi de zi.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.