Kodak nu mai fabrica de ieri aparate foto. Momente istorice, suprinse de KODAK
Kodak, emblema fotografiei secolului 20, este la un pas de colaps. Anuntul intrarii in faliment ne-a facut sa ne intoarcem cu gandul la miliardele de amintiri imortalizate de Kodak. Ce ar fi fost lumea fara Kodak?
Cu o istorie de peste 130 de ani, nimeni nu isi poate imagina secolul 20 fara gigantul Kodak, martorul tuturor evenimentelor importante din istorie sau din sport cat si pilonul dezvolatarii cinematografiei. Decizia de a renunta la productia de camere foto si video a aruncat o lume intreaga in nostalgia anilor '70-'80.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Producatorul primul aparat de fotografiat care putea fi operat fara trepied cat si a primei camere digitale din lume, practic Kodak ar fi putut fi Apple-ul fotografiei daca ar fi stiut sa se adapteze la conditiile pietei si sa isi fructifice inovatiile mai bine. Nu e de mirare ca recent, grupul american Eastman Kodak a solicitat protectie fata de creditori sub umbrela legii falimentului. Astfel a obtinut o linie de credit de 950 milioane de dolari pe 18 luni de la Citigroup pentru a-si finanta restructurarea. Protectia fata de creditori si imprumutul consistent de la Citigroup ar putea ajuta compania sa supravietuiasca pana va gasi un cumparator pentru portofoliul de aproximativ 1.100 de brevete de inventie, in prezent cel mai important activ pe care il poate monetiza.
Chiar si asa, lumea ar fi fost mult mai saraca fara Kodak. Cert este ca impactul pe care l-a avut in atat de multe domenii, il face nemuritor indiferent de contextul financiar.
Contributia in industria cinematografica
Kodak a fost fondata in 1880 de George Eastman cu 125 de dolari, ca producator de film fotografic. Dupa opt ani, Kodak era marca inregistrata si producea aparate de fotografiat si role de film, avand deja o pozitie dominanta pe piata. A avut o contributie esentiala la dezvoltarea filmului. Multe dintre peliculele de succes de la Hollywood au fost realizate cu ajutorul filmelor Kodak. Nu mai putin de 80 de pelicule imprimate pe diferite tipuri de film Kodak au castigat premiul Oscar. La randul sau, si compania fondata de Eastman a fost rasplatita cu noua premii Oscar pentru excelenta stiintifica si tehnica.
Aici gasiti un prim film realizat chiar de Eastman in 1928, la o petrecere in gradina casei sale, se afla alaturi de unul dintre pritenii sai, Thomas Edison, un alt cunoscut inventator.
Nu e de mirare ca majoritatea pozelor cu actori celebri din anii '40-'80 sunt realizate pe filme Kodak. De la fotografiile din anii '30 pana la celebrele poze ale lui Marilyn Monroe, toate au fost posibile gratie Kodak.
Alice Terry, vedeta feminina a filmelor mute, a trait intre 1899 - 1987, prima poza a fost facuta pe film Kodak.Clark Gable si Vivien Leigh in cunoscutul film "Pe aripile vantului", Ingrid Berman si Humphrey Bogart, poate cel mai iubit cuplu vazut vreodata pe marile ecrane dupa filmul Casablanca din 1942, Ava Gardner, Marlene Dietrich, Audrey Hepburn pana la actorii mari din zilele noastre, toti au un meritat loc in galeria nemuritoare lasata de Kodak.
Revista Vanity Fair a realizat un material special despre imaginile surprinse pe ultimul film Kodachrome. Il putem vedea si pe Robert De Niro, surprins in ipostaze mai putin cunoscute publicului.
Falimentul aduce si schimbari drastice pentru Kodak. Aflata intr-o situatie delicata din punct de vedere financiar, compania a fost pusa in situatia de a solicita incheierea contractului cu Kodak Theatre, amfiteatrul care gazduieste de mai bine de zece ani gala de decernare a premiilor Oscar. Decizia a fost luata pentru a economisi 4 milioane de dolari pe an. In urma cu zece ani, Kodak a platit 74 milioane de dolari pentru a amplasa numele si sigla companiei pe fatada amfiteatrului. Falimentul Kodak, declarat oficial pe 19 ianuarie, a facut valuri la Hollywood. Desi rolul companiei in industria filmului a decazut odata cu explozia tehnologiei digitale, Kodak este inca un nume important la Hollywood, cu datorii uriase catre marile studiouri de film. Printre principalii creditori ai companiei se regasesc mari studiouri de film, care au de incasat zeci de milioane de dolari. Dintre acestea, Sony are de recuperat 16,7 milioane de dolari de la Kodak, Warner Brothers are o creanta de 14,2 milioane de dolari, NBC Universal are de incasat 9,3 milioane de dolari, Paramount Studios 6,8 milioane de dolari, iar Walt Disney Studios 4,2 milioane de dolari.
Contributia in sport
Kodak a fost un nume important si pentru industria sportului. Incepand cu anii '70, compania a fost sponsorul oficial al olimpiadelor. A pierdut in fata rivalului Fuji in 1984, atunci cand a avut loc Olimpiada din Los Angeles. Astfel, momentul in care marea noastra sportiva Nadia Comaneci a dat de gandit pana si calculatorului odata cu afisarea primei note de zece din istoria gimnasticii a fost imortalizat pe un film Kodak. "Minunea" care ne-a facut celebri in toata lumea s-a intamplat la Olimpiada desfasurata la Montreal in 1976. De asemenea, si imaginile cu Ilie Nstase dezlantuit pe terenul de tenis de la Winbledon sau Roland Garros, sunt, de asemenea, amintiri din colectia Kodak pentru Romania. Printre alte poze cu impact in acest domeniu se numara si ultima poza cu alpinistul George Malloroy care a murit in timp ce escalada muntele Everest.Colaborarea cu NASA
Parteneriatul Kodak-NASA a durat mai bine de 40 de ani. Instrumentele de mare sensibilitate oferite de Kodak au fost folosite de NASA in proiectul de fotografiere si cartografiere a suprafetei lunare Amintim doua momente importante surprinse pe filme Kodak. Pozele din misiunea Apollo 11, atunci cand omul a pasit pe suprafata satelitului natural al Pamantului, Luna., au fost realizate pe un film Kodak Ektachrome. Lansata pe data de 16 iulie 1969, misiunea era formata din trei membri, Neil Aiden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comanda si Edwin Eugene "Buzz" Aldrin Jr., comandantul modulului lunar. Pe data de 20 iulie, Armstrong si Aldrin au devenit primii oameni care au pasit vreodata pe Luna, in timp ce Collins orbita deasupra lor. Momentul a fost capturat pe film Kodak. Un alt eveniment important imortalizat cu ajutorul Kodak tine de misiunea NASA din 1997, atunci cand o platforma si un microver numit Sojourner au explorat Marte. Imaginile de pe planeta rosie au fost inregistrate cu ajutorul tehnologiei Kodak.Kodak – "martorul" istoriei
De la comunism, la democratie, de la razboi, la pace. Kodak a fost "martorul" tuturor acestor schimbari din istorie. Pe diferite tipuri de film Kodak gasim imortalizate numerose personaje istorice, de la Hitler pana la presedintele american John F. Kennedy, in ziua in care acesta a fost asasinat si nu numai. Colectia Kodak are dovezi pentru fiecare etapa istorica a secolului 20."Tu apesi pe buton, noi facem restul", sloganul si in acelasi timp promisiunea Kodak timp de 130 de ani. Ramane de vazut daca brandul va reusi sa invie din propria cenusa. Daca nostalgia resimtita de o lume intreaga ar putea sterge datoriile companiei, atunci, cu siguranta, nu s-ar vorbi despre faliment in acest moment.
Principalele momente Kodak
1880 - George Eastman incepe produtţia de placi uscate pentru fotografie, intr-un atelier inchiriat din Rochester, New York.
1888 - Se naste numele"Kodak" si sloganul "You press the button, we do the rest".
1889 - Ia nastere compania Eastman, prin preluarea activelor companiilor "Placute Uscate Eastman" si "Film Company".
1892 - Numele companiei este schimbat in "Eastman Kodak Company" din New York
1900 - Pe piata apare prima camera Brownie, ce se vinde la pretul de un dolar si care necesita film la pretul de 15 centi.
1929 - Compania introduce primul sau film foto.
1935 - Apare filmul foto Kodachrome.
1962 - Vanzarile companiei americane depasesc un miliard dolari, pentru prima data. Kodak numara 75.000 de angajti.
1963 - Kodak introduce camerele Instamatic, la un pret mic si usor de folosit
1975 - Kodak inventeaza primul aparat de fotografiat digital din lume. Aparatul, de marimea unui prajitor de paine, captura imagini alb-negru, la o rezolutie de 10.000 de pixeli.
1984 - Kodak intra pe piata video cu Kodavision Seria 2000
1988 - La nivel global, Kodak ajunge la 145.300 de angajtţi
1992 - Kodak lanseaza Photo CD
1996 - Vanzarile ating 16 miliarde de dolari, iar profitul 2,2 miliarde dolari
1997 - Actiunile Kodak atingeau un varf de 94 de dolari (dupa aparitia zvonurilor de faliment, pe 30 septembrie, ele au atins un minim de 78 de centi/actiune)
2003 - Lansarea imprimantei Kodak Easyshare 6000
2004 - Kodak incepe sa aduca schimbari la aparatele digitale. Dupa ce timp de 70 de ani a figurat in grupul celor 30 de valori care compun indicele Dow Jones, in acest an actiunile Kodak nu au mai fost incluse in indicele Dow Jones. Tot in 2004, zeci de mii de angajati raman fara locuri de munca, dupa inchiderea mai multor fabrici Kodak.
2010 - Eastman Kodak da in judecată Apple si compania Research in Motion pe motiv ca tehnologia pe care au folosit-o in camerele digitale ale telefoanelor iPhone si BlackBerry a fost patentata de Kodak. Compania mai ramane cu 18.800 de angajati la nivel mondial.
Iulie 2011: Kodak isi scoate la vanzare cele 1.100 de brevete digitale pe care le detine
Septembrie 2011: Kodak angajeaza firma de avocatura Jones Day, specializata in consultanta pentru restructurarea afacerilor
Ianuarie 2012 - Kodak demareaza procedura de insolventa