Top 5 descoperiri intamplatoare care au schimbat lumea
Uneori e mai bine sa fii norocos decat foarte bun. O stiu foarte bine inventatorii urmatoarelor produse. Au reusit sa ne schimbe radical viata, fara sa-si banuiasca macar capacitatile.
5. Cuptorul cu microunde
Au incercat sa creeze noi arme, dar au inventat cuptorul cu microunde. Percy Le Baron Spencer era unul dintre inginerii care lucra de zor la tehnologia radar, in anii care au urmat celui de-Al Doilea Razboi Mondial. El incerca sa produca o masinarie cu o capacitate mare de distrugere.
Intr-o zi, cand lucra in laborator, a observat ca ciocolata pe care o avea in buzunarul de la pantaloni s-a topit. Orice om normal s-ar fi oprit in momentul in care ar fi realizat ca inventia lui ar fi putut sa-i afecteze iremediabil integritatea testiculelor. Nu si Spencer! Initial, acesta si-a folosit inventia ca sa produca popcorn. Versiunea initiala a cuptorului cu microunde era gigantica si trebuia neaparat sa fie racita cu apa. Treptat, l-au mai micsorat, iar azi il folosim ca sa distrugem ocazional diverse obiecte. Apoi, cum este si normal, punem filmarea pe You Tube.
4. Superglue
In 1942, doctorul Harry Coover lucra pentru Kodak. Menirea lui era sa descopere un material plastic care sa poata fi folosit ca obiectiv la armele de foc. Cea mai mare dezamagire a lui Coover era insa ca materialul pe care il obtinuse el era foarte lipicios, nici gand de descoperirea unei lentile minune. Totusi, el nu si-a dat seama ca ceea ce descoperise era cel mai bun adeziv inventat vreodata, asa ca l-a aruncat, reluandu-si cercetarea.
Peste ani, Coover si-a redescoperit invetia: recipientul in care pastrase substanta lipicioasa nu se mai desprindea nici chip de podea. Kodak a lansat atunci lipiciul „Eastman 910”. O minte luminata de la marketing a realizat atunci ca nu se va vinde in veci sub o asemenea titulatura, decat daca face ceva cu adevarat remarcabil. Asa ca au „lipit” o masina de o macara, sustinand ca este suspendata doar cu ajutorul super-lipiciului 910. Superglue este si azi unul din cele mai bine vandute produse ale tuturor timpurilor.
3. Cauciucul vulcanizat
Inventatorul cauciucului este Charles Goodyear. Nu a fost usor sa inventeze o forma de cauciuc indeajuns de tare incat sa reziste in timpul curselor de masini. In 1830, dupa o munca de doi ani, Goodyear face o mare descoperire: foloseste acid pentru a inmuia si apoi pentru a intari cauciucul. Guvernul cumpara de la el 150 de saci postali. Din nefericire, toti erau defecti. Goodyear era ruinat. Familia sa a fost nevoita sa traiasca intr-o fabrica abandonata si sa pescuiasca zi de zi pentru a supravietui. Noua ani mai tarziu, Goodyear a prezentat o noua formula dezastruoasa intr-un magazin universal, in vazul cumparatorilor. Nervos ca nu a reusit nici de aceasta data, a aruncat pe foc o bucata de cauciuc. Atunci si-a dat seama ca a descoperit o cale de a face cauciucul mai durabil.
2. Geamul securizat
Este sticla folosita in special in constructia de masini. Ideea este sa nu se sparga in bucati mari, care ar putea sa raneasca persoanele aflate in jur. Francezul Edward Benedictus era compozitor, pictor, scriitor si chiar chimist. Intr-o zi, aflandu-se la el acasa, i-a cazut o etajera de pe perete. Desi a facut un zgomot foarte puternic, nu s-a spart. Si-a dat seama ca etajera continea nitrat de celuloza, care actiona ca un adeziv, pastrand bucatile unite. S-a pus pe treaba si a dezvoltat Triplex-ul. Curand, chiar si mastile de gaze din Al Doilea Razboi Mondial erau construite din acest material.
1. Penicilina
Sir Alexander Fleming este unul din cei mai mari inventatori ai tuturor timpurilor. Putini stiu insa ca a descoperit penicilina din intamplare. Acesta facea experimente cu microbii din mucozitatile nazale. O perioada, nu a mai dat prin laborator. Cand s-a intors, a descoperit ca vasul in care lasase mucozitatile facuse mucegai. Nu mica i-a fost mirarea cand a observat ca mucegaiul ucisese toti microbii. Asa a facut Fleming cea mai mare descoperire din istoria medicinei. Milioane de vieti au fost salvate in urma acestui experiment.