NY Times, despre cum ar fi ajuns de fapt Dragnea să dea mâna cu Trump. Liderul PSD: "N-are nicio legătură"

Dragnea, Grindeanu, Trump
Liviu Dragnea / Facebook

Cel mai citit cotidian american a publicat o anchetă despre un controversat lobby-ist din SUA care l-ar fi ajutat şi pe Liviu Dragnea să ajungă la Donald Trump. Liderul PSD respinge ideea unui contract de apărare dat în schimbul accesului la Trump.

Potrivit New York Times, Liviu Dragnea, preşedintele Republicii Congo Denis Sassou-Nguesso şi mai mulţi politicieni din Angola ar fi apelat la serviciile lobby-istului Elliott Broidy pentru a ajunge în prezenţa lui Trump la evenimentele VIP prilejuite de învestirea acestuia ca preşedinte. Broidy, implicat în 2009 într-un scandal de corupţie legat de un fond de pensii, ar fi contribuit substanţial la finanţarea campaniei electorale lui Trump.

Răspunsul lui Liviu Dragnea la afirmaţiile din New York Times

Ulterior, a folosit influenţa dobândită astfel pentru a-şi oferi serviciile ca intermediar pentru diverşi politicieni străini care voiau să aibă acces direct la preşedintele SUA. Printre aceştia, scrie New York Times, s-ar fi numărat şi Liviu Dragnea, pentru care Broidy ar fi aranjat o invitaţie la o cină în format restrâns desfăşurată la hotelul lui Trump din Washington. Serviciile de lobby nu ar fi fost însă gratuite, ci facturate prin compania lui Broidy, Circinus, care are în general contracte în domeniul apărării.

Doi oficiali din România, o altă ţară pe lista potenţialilor clienţi Circinus, s-au întâlnit cu Trump la o petrecere privată în săptămâna inaugurării acestuia ca preşedinte”, scrie New York Times (al doilea oficial era premierul de atunci, Sorin Grindeanu). „Liviu Dragnea, un şef de cameră parlamentară care conduce Partidul Social-Democrat, a invocat strângerea relaţiilor între România şi SUA, făcându-l pe Trumps să declare ‚ “We will make it happen! Romania is important for us!’, potrivit postării lui Dragnea pe Facebook’. La momentul respectiv, Dragnea se confrunta cu acuzaţii de corupţie, pe care continuă să le combată. Dar la luni de zile după inaugurare, Circinus a continuat să propună guvernului său acces la Trump, potrivit unui oficial guvernamental din România informat pe acest subiect.

Citește și
DRAGNEA TRUMP
Liviu Dragnea a anuntat ca a luat cina cu Donald Trump: "We will make it happen! Romania is important for us!". FOTO
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Circinus nu a primit încă contracte din România, afirmă apropiaţii lui Broidy. Compania a semnat luna trecută un acord de principiu cu o firmă din domeniul apărării deținută de statul român, care pare să deschidă calea unor contracte evaluate la peste 200 de milioane de dolari, potrivit presei din România și unor persoane informate despre aceste contracte”, continuă New York Times.

Deplasarea lui Dragnea şi Grindeanu în SUA, care a avut loc în ianuarie 2017, a fost platită din bugetul PSD, nu din cel al Guvernului sau Camerei Deputaţilor, anunţa atunci partidul, Oficial, însă, la investire România a fost reprezentată doar de ambasadorul George Maior.

Legat de presupusul acord încheiat de Circinus cu o companie de stat din România, HotNews.ro publica în februarie anul acesta un punct de vedere al firmei americane, în care se preciza că e vorba de un acord de parteneriat cu Romarm pentru dezvoltarea unor „tehnologii militare de vârf”.

Iar Ministerul Economiei a confirmat, pentru Ziare.com, că există o înţelegere prealabilă Circinus-Romarm, care nu conţine clauze financiare, dar care ţine de securitatea naţională, astfel că detaliile nu pot fi făcute publice. Ar fi vorba de un acord privind „colaborarea industrială pentru dezvoltarea unor produse şi soluţii în domeniul informaţiilor şi tehnologiilor de securitate, atât pentru beneficiari interni, cât şi externi”.

Cum răspunde Liviu Dragnea la aceste afirmaţii

Liviu Dragnea a răspuns marţi la întrebările jurnaliştilor pe acest subiect. Referitor la semnarea înţelegerii între Circinus şi Romarm, liderul PSD a declarat: „Eu n-am fost la acele două ministere cu domnul Broidy. Altcineva a fost. Întrebați miniștrii”. El nu a dat numele ministrului la care se referă, iar când a fost întrebat dacă este vorba de Mihai Fifor de la Apărare a ridicat din umeri

Am aflat din presă”, a precizat apoi Dragnea. „N-are nicio legătură, n-are nicio legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați. Şi o să ajungeți la adevăr”, le-a răspuns Dragnea reporterilor.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
PSD ar fi plătit 100.000 de $ pentru întâlniri la nivel înalt în SUA. Reacția lui Dragnea
PSD ar fi plătit 100.000 de $ pentru întâlniri la nivel înalt în SUA. Reacția lui Dragnea

PSD ar fi achitat 100.000 de dolari unei firme de lobby din SUA, Madison & Co, pentru a facilita întâlniri ale liderului social-democrat Liviu Dragnea cu vicepreşedintele Mike Pence, dar și cu alți oficiali americani.

Liviu Dragnea a anuntat ca a luat cina cu Donald Trump:
Liviu Dragnea a anuntat ca a luat cina cu Donald Trump: "We will make it happen! Romania is important for us!". FOTO

Liviu Dragnea a anuntat ca a participat impreuna cu premierul Sorin Grindeanu la o cina in format restrans alaturi de Donald Trump, caruia i-au transmis dorinta de a duce parteneriatul strategic dintre Romania si SUA la un alt nivel.

Dragnea, intalniri cu consilieri ai lui Trump, in SUA. Reactiile internautilor la mesajul postat de liderul PSD
Dragnea, intalniri cu consilieri ai lui Trump, in SUA. Reactiile internautilor la mesajul postat de liderul PSD

 Liviu Dragnea a precizat miercuri ca a avut in Statele Unite "o discutie informala foarte buna" cu Michael Flynn, viitorul consilier pentru securitate nationala in noua administratie Trump.

Cum l-a lasat SUA pe Dragnea fara
Cum l-a lasat SUA pe Dragnea fara "Legea Defaimarii". Liderul PSD a anuntat ca proiectul va fi schimbat radical

Washington-ul a transmis prin intermediul ambasadorului american la Bucuresti o pozitie transanta in privinta asa-numitei legi a defaimarii, promovata de Liviu Dragnea.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.