NY Times, despre cum ar fi ajuns de fapt Dragnea să dea mâna cu Trump. Liderul PSD: "N-are nicio legătură"
Cel mai citit cotidian american a publicat o anchetă despre un controversat lobby-ist din SUA care l-ar fi ajutat şi pe Liviu Dragnea să ajungă la Donald Trump. Liderul PSD respinge ideea unui contract de apărare dat în schimbul accesului la Trump.
Potrivit New York Times, Liviu Dragnea, preşedintele Republicii Congo Denis Sassou-Nguesso şi mai mulţi politicieni din Angola ar fi apelat la serviciile lobby-istului Elliott Broidy pentru a ajunge în prezenţa lui Trump la evenimentele VIP prilejuite de învestirea acestuia ca preşedinte. Broidy, implicat în 2009 într-un scandal de corupţie legat de un fond de pensii, ar fi contribuit substanţial la finanţarea campaniei electorale lui Trump.
Răspunsul lui Liviu Dragnea la afirmaţiile din New York Times
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ulterior, a folosit influenţa dobândită astfel pentru a-şi oferi serviciile ca intermediar pentru diverşi politicieni străini care voiau să aibă acces direct la preşedintele SUA. Printre aceştia, scrie New York Times, s-ar fi numărat şi Liviu Dragnea, pentru care Broidy ar fi aranjat o invitaţie la o cină în format restrâns desfăşurată la hotelul lui Trump din Washington. Serviciile de lobby nu ar fi fost însă gratuite, ci facturate prin compania lui Broidy, Circinus, care are în general contracte în domeniul apărării.
„Doi oficiali din România, o altă ţară pe lista potenţialilor clienţi Circinus, s-au întâlnit cu Trump la o petrecere privată în săptămâna inaugurării acestuia ca preşedinte”, scrie New York Times (al doilea oficial era premierul de atunci, Sorin Grindeanu). „Liviu Dragnea, un şef de cameră parlamentară care conduce Partidul Social-Democrat, a invocat strângerea relaţiilor între România şi SUA, făcându-l pe Trumps să declare ‚ “We will make it happen! Romania is important for us!’, potrivit postării lui Dragnea pe Facebook’. La momentul respectiv, Dragnea se confrunta cu acuzaţii de corupţie, pe care continuă să le combată. Dar la luni de zile după inaugurare, Circinus a continuat să propună guvernului său acces la Trump, potrivit unui oficial guvernamental din România informat pe acest subiect.”
„Circinus nu a primit încă contracte din România, afirmă apropiaţii lui Broidy. Compania a semnat luna trecută un acord de principiu cu o firmă din domeniul apărării deținută de statul român, care pare să deschidă calea unor contracte evaluate la peste 200 de milioane de dolari, potrivit presei din România și unor persoane informate despre aceste contracte”, continuă New York Times.
Deplasarea lui Dragnea şi Grindeanu în SUA, care a avut loc în ianuarie 2017, a fost platită din bugetul PSD, nu din cel al Guvernului sau Camerei Deputaţilor, anunţa atunci partidul, Oficial, însă, la investire România a fost reprezentată doar de ambasadorul George Maior.
Legat de presupusul acord încheiat de Circinus cu o companie de stat din România, HotNews.ro publica în februarie anul acesta un punct de vedere al firmei americane, în care se preciza că e vorba de un acord de parteneriat cu Romarm pentru dezvoltarea unor „tehnologii militare de vârf”.
Iar Ministerul Economiei a confirmat, pentru Ziare.com, că există o înţelegere prealabilă Circinus-Romarm, care nu conţine clauze financiare, dar care ţine de securitatea naţională, astfel că detaliile nu pot fi făcute publice. Ar fi vorba de un acord privind „colaborarea industrială pentru dezvoltarea unor produse şi soluţii în domeniul informaţiilor şi tehnologiilor de securitate, atât pentru beneficiari interni, cât şi externi”.
Cum răspunde Liviu Dragnea la aceste afirmaţii
Liviu Dragnea a răspuns marţi la întrebările jurnaliştilor pe acest subiect. Referitor la semnarea înţelegerii între Circinus şi Romarm, liderul PSD a declarat: „Eu n-am fost la acele două ministere cu domnul Broidy. Altcineva a fost. Întrebați miniștrii”. El nu a dat numele ministrului la care se referă, iar când a fost întrebat dacă este vorba de Mihai Fifor de la Apărare a ridicat din umeri
„Am aflat din presă”, a precizat apoi Dragnea. „N-are nicio legătură, n-are nicio legătură deplasarea mea în Statele Unite cu acele contracte. Eu zic că sunteți televiziuni serioase și investigați. Şi o să ajungeți la adevăr”, le-a răspuns Dragnea reporterilor.