NATO promite ca ne va apara pe Internet. Cat de periculos poate fi un atac cibernetic declansat de rusi

mouse si gloante

Pentru prima data in istorie, Romania va fi aparata de aliatii sai, in frunte cu SUA, nu doar in lumea reala, ci si in spatiul cibernetic.

Decizia a fost luata la cel mai recent summit NATO, organizat in Tara Galilor. Cu toate ca a trecut aproape neobservata in afara catorva site-uri de tehnologie, este extrem de importanta in conditiile in care razboiul cibernetic este in acest moment una dintre principalele arme ale Rusiei.

Un atac la fel de devastator ca un uragan
Ce spune efectiv declaratia summit-ului NATO din Tara Galilor? Foarte pe lung, gasiti punctele cu pricina din declaratie la sfarsitul articolului. Pe scurt, NATO pune semnul de egalitate intre o agresiune militara si un atac cibernetic de mari proportii si le promite tarilor din Alianta ca le va apara si pe Internet in virtutea faimosului articol din Tratatul Atlanticului de Nord.

Citeste si: SUA se tem de atacurile cibernetice mai mult decat de teroristi

Cat de reala e o astfel de amenintare virtuala si cat de mult valoreaza promisiunea NATO? Amenintarea este foarte reala , potrivit analistilor geopolitici. Richard Clarke, fosul sef al operatiunilor contra-teroriste de la Washington, sustine ca, dupa SUA, Rusia e a doua mare putere mondiala in materie de razboi cibernetic si ca ar putea declansa oricand un atac informatic asupra Americii, dar si aliatilor acesteia. Ce consecinte ar avea un asemenea atac? Clarke l-a comparat cu efectele uraganului Sandy, care a lovit America de Nord acum doi ani, provocand pagube estimate la 68 de miliarde de dolari.

Citește și
Barack Obama
Barack Obama a vizitat Templul de la Stonehenge dupa summitul NATO. Reactia turistilor care l-au intalnit pe presedintele SUA
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

Al Treilea Razboi Mondial poate fi declansat de hackeri
Un scenariu si mai sumbru a fost conturat recent de fostul spion NSA Edward Snowden, refugiat in prezent in Rusia. Acesta sustine ca programele informatice defensive dezvoltate de NSA ar putea raspunde la agresiunile informatice ale altor tari sau chiar ale unor hackeri independenti provocand un razboi real intre cele doua superputeri cibernetice, SUA si Rusia – pe scurt, Al Treilea Razboi Mondial

Rusia are un cazier incarcat in materie de razboi cibernetic. In primavara anului 2007, chiar in ziua in care guvernul Estoniei a mutat Monumentul Soldatului Sovietic din centrul capitalei Tallinn, un atac informatic fara precedent s-a dezlantuit asupra site-urilor institutiilor publice, bancilor si mass-media din mica tara baltica. Gravitatea atacului, catalogat drept “razboi cibernetic”, i-a facut pe oficialii estonieni sa ceara ajutorul NATO, care a trimis specialisti IT. Vinovatii pentru atac nu au fost descoperiti nici azi, dar guvernul estonian a acuzat Rusia si a luat masuri pentru a-si intari securitatea informatica.

Citeste si: Estonia se pregateste sa treaca online in cazul unei invazii rusesti

Razboi cibernetic in Caucaz
Un an mai tarziu, in contextul invaziei rusesti in Georgia, republica din Caucaz a devenit tinta unui atac cibernetic de mari proportii. Toate site-urile importante din Georgia au fost blocate iar pe pagina web a Parlamentului, poza presedintelui Saakasvili a fost inlocuita cu una a lui Adolf Hitler. Moscova a negat orice implicare dand vina pe o organizatie specializata in criminalitatea cibernetica. Analistii independenti americani sustin insa ca atacul informatic a fost prea bine organizat pentru a nu fi opera serviciilor rusesti.

Mai aproape de zilele noastre, in martie 2014, mai multe site-uri NATO au fost blocate de un atac al hackerilor pro-rusi la scurt timp dupa referendumul in care s-a votat independenta Crimeei. Oficialii Aliantei nu au comentat asupra sursei atacurilor, dar analistii in materie de securitate informatica au dat din nou vina pe Rusia.

O campanie mai ieftina ca o senila noua de tanc
Aceiasi experti spun ca pentru Rusia, o tara care isi doreste sa isi pastreze statutul de superputere, dar nu are o economiei suficient de puternica pentru a o face, razboiul cibernetic e o solutie ideala. „Un atac informatic costa aproximativ 4 centi per calculator folosit”, spune Bill Woodcock de la Packet Clearing House, un institut specializat in supravegherea traficului pe Internet care lucreaza impreuna cu guvernul SUA. „Poti finanta o intreaga campanie de razboi cibernetic cu banii cu care ai inlocui o senila de tanc”.

Lucru pe care il recunosc si liderii militari de la Moscova. In 2013, generalul Vasili Gherasimov, seful Marelui Stat Major rus, a publicat un articol in care prezenta noua doctrina militara a Kremlinului. „Regulile razboiului s-au schimbat”, scria Gherasimov. „Rolul mijloacelor non-militare in atingerea scopurilor politice si strategice a crescut si adeseori au ajuns sa fie mai eficient decat fortele armate.”

Aliatii Romaniei se pregatesc pentru un razboi informatic
Tocmai datorita caracterului ascuns al razboiului cibernetic, Moscova nu a fost prinsa in flagrant niciodata pana acum, dar asta nu a impedicat NATO sa ia masuri impotriva acestui tip de agresiune. Dupa atacul informatic asupra Estoniei, la Tallinn s-a infiinta un Centru de Excelenta NATO pentru Cooperarea in Protectia Cibernetica (CCDCOE). Iar in 2013, Alianta a organizat si un exercitiu militar pentru protectia impotriva unui atac pe calea Internetului. Botezat Cyber Coalition 2013, exercitiul a implicat aproape 400 de specialisti in domeniu din peste 30 de tari.

Citeste si despre ransomware, noua generatie de amenintari informatice

In acel moment, securitatea cibernetica era considerata o responsabilitatea nationala: NATO nu avea nicio obligatie sa intervina in sprijinul unei tari membre atacate prin intermediul Internetului. Alianta si-a schimbat acum politica si declaratia Summit-ului din Tara Galilor spune acest lucru foarte clar:” “apararea cibernetica este parte a sarcinii de baza a NATO privind apararea colectiva”. Adica orice stat care e expus la un astfel de atac poate invoca Articolul 5, prin care cere ajutorul tuturor celorlalte state-membre NATO.

Cat de mult valoreaza promisiunea NATO
Rusia este principalul inamic impotriva caruia este gandita o asemenea masura. O arata un recent raport al Comisiei de Aparare din Parlamentul de la Londra, Marea Britanie fiind una din tarile care a militat in NATO pentru o politia de aparare cibernetica colectiva. „Din cauza slabiciunii sale in materie de forte miliotare conventionale, Rusia s-a concentrat pe tehnici noi si mai putin neconventionale”, se arata in raport, „iar acestea reprezinta principala amenintare la adresa NATO.” Atacurile cibernetice sunt mentionate in fruntea listei de amenintari, atat datorita potentialului lor de a paraliza activitatea unei tari, cat si pentru ca se afla „sub pragul de reactie al NATO”. Mai precis, se aflau, fiindca acum aliatii SUA sunt protejati si in spatiul online.

razboi cibernetic

Sau poate ca nu. Multi specialisti spun ca agresorii pot gasi noi metode de atac sub pragul de reactie al NATO, astfel ca promisiunea Aliantei ca va interveni in sprijinul statelor amenintate de o agresiune informatica are mai mult valoare declarativa. „Chiar daca faci o regula de genul Daca ne ataci un bancomat, invocam Articolul 5, ei tot vor gasi o cale de a opera exact sub acest prag”, spune Klara Tothova-Jordan, unul dintre expertii NATO in securitate informatica. Astfel ca valoarea promisiunii NATO ca vom fi aparati de un atac informatic depinde in primul rand de ingeniozitatea hackerilor rusi.

Radu Pirca


Articolele din Declaratia Summitului NATO din Tara Galilor referitoare la razboiul cibernetic:
Punctul 72. In timp ce Alianta priveste spre viitor, atacurile si amenintarile cibernetice vor continua sa devina din ce in ce mai frecvente, sofisticate si potential daunatoare. Pentru a face fata acestei provocari continue, am andosat documentul Politica intarita in domeniul apararii cibernetice, care contribuie la indeplinirea sarcinilor principale ale Aliantei. Documentul reafirma principiile indivizibilitatii securitatii Aliatilor, precum si ale preventiei, detectarii, rezistentei, recuperarii si apararii. Reaminteste faptul ca responsabilitatea fundamentala a NATO in domeniul apararii cibernetice este de a-si apara propriile retele, precum si faptul ca asistenta catre Aliati trebuie acordata in concordanta cu spiritul solidaritatii, cu sublinierea responsabilitatii Aliatilor de a-si dezvolta capacitatile relevante in vederea protejarii retelelor nationale. De asemenea, documentul mentioneaza faptul ca dreptul international, inclusiv dreptul international umanitar si Carta ONU, se aplica in domeniul cibernetic. Atacurile cibernetice pot atinge un nivel care sa ameninte prosperitatea, securitatea si stabilitatea nationala si euro-atlantica. Impactul acestora poate fi la fel de daunator pentru societatile moderne ca si un atac conventional. Prin urmare, consideram ca apararea cibernetica este parte a sarcinii de baza a NATO privind apararea colectiva. O decizie pentru stabilirea situatiei in care un atac cibernetic ar putea sa conduca la invocarea art. 5 va fi luata de Consiliul Nord-Atlantic de la caz la caz.

73. Suntem hotarati, determinati sa dezvoltam in continuare capacitatile noastre nationale in domeniul apararii cibernetice si vom intari securitatea cibernetica a retelelor nationale de care NATO depinde pentru indeplinirea sarcinilor principale, astfel incat sa ajutam la edificarea unei Aliante puternice si pe deplin protejata. Cooperarea stransa bilaterala si multilaterala joaca un rol-cheie in ceea ce priveste intarirea capacitatilor de aparare cibernetica ale Aliantei. Vom continua sa integram apararea cibernetica in cadrul operatiunilor NATO si a planurilor operationale si de contingenta, precum si intarirea schimburilor de informatii, inclusiv in ceea ce priveste constientizarea anumitor situatii, intre Aliati. Parteneriatele puternice joaca un rol-cheie in abordarea riscurilor si amenintarilor cibernetice. Prin urmare, vom continua sa ne angajam activ in chestiunile cibernetice impreuna cu natiunile partenere relevante, de la caz la caz, si cu alte organizatii internationale, inclusiv cu UE, dupa cum am agreat, si vom intensifica cooperarea cu operatorii economici prin intermediul Parteneriatului Cibernetic NATO - Operatori economici. Inovatiile si expertiza tehnologice din sectorul privat sunt cruciale pentru a da posibilitatea NATO si Aliatilor sa atinga obiectivele Politicii intarite in domeniul apararii cibernetice. Vom imbunatati nivelul activitatilor NATO de educatie, pregatire si exercitii in domeniul cibernetic. Vom dezvolta capacitatile cibernetice NATO construind, intr-o prima etapa, pe capacitatile cibernetice estoniene, luand in considerare, in acelasi timp, capacitatile si cerintele Scolii NATO privind Sistemele de Informatii si Comunicatii si alte entitati NATO de pregatire si educatie.
(traducerea apartine Departamentului de Comunicare Publica al Presedintiei Romaniei)

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
VIDEO 'Cea mai sexy femeie din lume' s-a dezbrăcat în fața camerei și a postat clipul pe internet: "Aș putea să mă uit în continuu"
Citește și...
Un avion de vanatoare al fortelor militare ruse a survolat o fregata NATO, aflata in Marea Neagra
Un avion de vanatoare al fortelor militare ruse a survolat o fregata NATO, aflata in Marea Neagra

O fregata canadiana aflata in misiune in Marea Neagra, sub comandamentul NATO, a fost survolata de un avion de vanatoare al fortelor armate ruse, o manevra denuntata luni de Guvernul canadian, relateaza Mediafax.

Barack Obama a vizitat Templul de la Stonehenge dupa summitul NATO. Reactia turistilor care l-au intalnit pe presedintele SUA
Barack Obama a vizitat Templul de la Stonehenge dupa summitul NATO. Reactia turistilor care l-au intalnit pe presedintele SUA

Dupa summitul NATO din Tara Galilor, presedintele american nu s-a grabit sa ia avionul spre Washington, ci a facut un scurt popas la ansamblul Stonehenge.

Recomandări
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit
Mișcare strategică făcută de Putin în Marea Neagră. Unde și-au mutat rușii navele și submarinele. Imagini din satelit

Rusia și-a întărit apărarea bazei navale a Flotei Mării Negre și "și-a retras în mare parte navele și submarinele din Sevastopol, spre est, la Novorossiysk", a anunțat Ministerul britanic al Apărării.

Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”
Război total pentru Primăria Capitalei. Răspuns ironic al lui Nicușor după ce Piedone a afișat mesajul „Și eu sunt interlop”

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat, sâmbătă, pe Facebook, o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: „#Ştim Toţi!”, ca răspuns la mesajul de pe tricoul lui Cristian Popescu Piedone.