Examenul pe care Romania se chinuie sa-l treaca de 3 ani. Explicatiile unui dezastru "tehnic" la BAC
De departe, scolile tehnologice sunt o rusine pentru educatie. Doar 33,9 % dintre elevii acestor unitati de invatamant au luat, cu chiu cu vai, note de trecere - desi au avut subiecte mai usoare decat cei din invatamantul teoretic.
Oricat ar suna de trist, sunt foarte multe licee cu rata de promovabilitate zero, semn ca in ultimii 4 ani absolventii au avut cu totul alte preocupari. Am putea spune, totusi, ca cei de la scolile tehnice macar au invatat o meserie. Dar si asta ... ramane de vazut.
A fost un dezastru cand s-au afisat rezultatele la scolile tehnologice. De exemplu, numai in Maramures, in 7 astfel de unitati de invatamant, niciun elev nu a luat bacalaureatul. In schimb la liceul cu profil agricol Band din Mures, putem vorbi despre un real progres. Anul acesta, o eleva a izbandit!
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Gheorghe Cret, directorul Liceului Tehnologic Band: "S-au inscris la bac 10 absolventi si, dupa cum vedeti si dumneavoastra, 1 din cei 10 a luat. Speranta a fost ea, restul …"
Notele de 2 si 3 au incarcat listele. Constienti probabil de asta, multi nici macar nu s-au sinchisit sa vada rezultatele. Si-au trimis parintii ca sa se faca de rusine in locul lor.
Candidata picata: "…am picat la biologie, cu 4.65. Problema e ca am invatat la toate."
Uluitor este ca, desi n-au niciun viitor, absolventii fara drag de carte sunt relaxati si abia asteapta sa plece intr-o binemeritata vacanta. Altii vin in schimb cu promisiuni ferme.
Danut Ieremciuc, absolvent picat la biologie: "Nu ma mai duc la munca, la distractie. Invat, stau cu burta pe carte toata vara, iau bacalaureatul, ma angajez si gata...."
Chiar daca nu au diploma, acesti elevi se pot angaja si maine, pentru ca liceele tehnologice pregatesc cel putin in teorie, viitori meseriasi.
Marilena Marcu, directoare Colegiului Tehnic "Transilvania" Brasov: "Se poate manifesta in meserie. Sigur ca trebuie sa dovedeasca ca acel certificat de competente nu e gratuit luat. Poate merge la o scoala postliceala in profilul pe care l-a absolvit. Deci iata ca are posibilitati. Iar daca vrea facultate, pune mana, mai invata."
Certificatul de competenta se acorda in functie de profil: industrial, agriocol, tehnic sau textil.
"Eroii" bacalaureatului din 2013 - colectionarii de nota 10
In 2013, ne mandrim pe buna dreptate, si cu 122 de elevi care au reusit sa obtina nota 10 la bacalaureat. Unul singur este din Capitala si cei mai multi din Buzau si Iasi. Cu totii sunt copii straluciti care au invatat enorm in cei 4 ani de liceu, dar care din pacate se pregatesc sa isi construiasca o cariera in strainatate, unde cunostintele sunt apreciate si rasplatite financiar.
Negrea Alina este singura adolescenta din Bucuresti de 10 pe linie: "Am invatat, dar nu pentru ca a trebuit, ci pentru ca mi-a placut si nu am vazut in asta niciun sacrificiu", marturiseste fosta eleva a Liceului Sfanta Sava. Ea spune deschis ca nu ii place in club, dar nici nu a stat numai in casa.
Alina Negrea: "As descrie programul meu ca al oricarui adolescent. Ies la plimbare in parc, la terase. Pentru mine urmeaza o facultate in Anglia la chimie. Am primit oferta, conditia era sa iau bacul cu 9."
Si Tabitha din Cluj le-a dat parintilor si profesorilor motive de mandrie. Isi doreste o cariera in domeniul biologiei si spune ca, daca in tara nu i se va oferi un post bun, nu va ezita sa plece.
Tabitha Popan, eleva: "Mai mult am invatat pe parcursul anilor, am invatat destul de constant si asta m-a ajutat. Pentru viitor, daca am sa devin cercetator…cred ca ar fi mult mai bine daca reusesc sa ma duc in strainatate si sa lucrez acolo."
Prietena ei, Ioana, a luat de asemenea nota maxima. Ea viseaza sa devina medic, la fel ca mama sa. Tanara spune ca subiectele i s-au parut usoare, insa recunoaste ca a muncit in ultimii 4 ani.
Ioana Bechet: "As opta pentru Tarile Nordice, pentru ca nivelul de trai este ridicat, iar in ceea ce priveste domeniul in care vreau sa lucrez, respectiv medicina, ma poate ajuta sa devin o persoana mult mai complexa pe plan profesional."O poveste de succes are si Adriana, fata din Nasaud care a ramas in grija bunicilor ei pentru ca parintii au plecat la munca in Spania.
Adriana Dedea: "Tata a plecat cand aveam eu 5 ani. Fugeam in spatele trenului. Nu este usor, dar totusi parintii mei fac sacrificii si eu la fel".
Fata a suferit enorm dar a strins din dinti, iar astazi a reusit. Adriana isi doreste sa se devina medic stomatolog.
Adriana: "A fost foarte bine, sunt multumita, nu mi s-a parut greu.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, educație, scoala, liceu, invatamant, elevi, rezultate,
Dată publicare:
09-07-2013 12:50