Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: In total, 318 elevi au fost eliminati la BACALAUREAT 2013
Promovabilitatea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2013, este de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, inaintea contestatiilor, anuntate luni de ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
In ciuda scandalurilor fara precedent, autoritatile se declara satisfacute de modul in care a decurs examenul de bacalaureat.
In timp ce premierul Victor Ponta i-a felicitat pe absolventii de liceu pentru rezultatele obtinute, ministrul Educatiei le-a multumit in mod special organizatorilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Nu toti elevii si profesorii din Romania sunt fraudatori", iar cazurile de coruptie, care au iesit la iveala, arata ca neregulile au fost izolate, au tinut sa precizeze cei doi.
Ministrul Educatiei a precizat ca au promovat bacalaureatul 62 % dintre absolventii de clasa a XII-a din promotia 2012 - 2013 si 30,6 % din absolventii promotiilor anterioare.
Pricopie a spus ca in continuare exista diferente mari in promovabilitatea la bacalaureat intre mediul urban si cel rural. Astfel, potrivit lui Pricopie, promovabilitatea in mediul rural este mai mare decat in urban si sunt inca rate destul de mici la liceele tehnologice.
Ministrul a mai spus ca, probabil, exista o crestere, statistic vorbind, fata de anul trecut, pe de o parte pentru ca subiectele au fost diferentiate si, pe de alta parte, pentru ca au fost mai putini inscrisi. Pricopie a precizat ca daca anul trecut au fost 200.187 de inscrisi, in acest an au fost 188.842.
Sinteza declaratiilor ministrului Educatiei, Remus Pricopie:
- Ne aflam la sfarsitul primei sesiuni de bacalaureat in acest an scolar. Procentele finale pe care le avem dupa centralizarea tutturor datelor - 62% promovabilitate.
- Promovabilitate pe aceasta sesiune 55,4%.
- Eu cred ca deocamdata ar trebui sa analizam nu doar datele globale, ci si pe cele specifice pe fiecare filiera. La o prima vedere probabil ca avem aceasta crestere statistic vorbind fata de anul trecut.
- E momentul in care putem discuta despre principalele etape ale bacalaureatului. A fost o discutie intensa daca se mentin sau nu camerele de luat vederi. Dupa cum stiti s-au mentinut. O alta discutie a fost de transmiterea subiectelor si desecretizarea lor. Din fericire nu s-a intamplat asa ceva.
- A fost respectata metodologia, nu au fost probleme legate de barem. Ii felicitam pe cei care s-au ocupat de aceasta componenta. Cu toate acestea, in afara lucrurilor bune, sunt si lucruri mai putin bune, chiar grave.
- Avem pana in acest moment, nu este exclus sa apara si alte situatii, avem 6 cazuri in care a intervenit procuratura. Avem cazul de la Bolintineanu pe care il stiti foarte bine. Avem cazul de la Gusti, avem cazul de la Sibiu, unde un presedinte de comsiie este audiat de DNA si avem alte 3 cazuri la Constanta.
- Au mai fost si alte plangeri, uenele venite chiar pe telefonul verde, pe care le-am orientat catre politie.
- Totusi, dincolo de ce s-a vazut in spatiul public, sa facem un inventar al problemelor. 15 cazuri de potentiale fraude. 318 elevi eliminati pe parcursul probelor scrise.
- In cele 4 zile au fost eliminati 318 elevi.
- In maxim 20 de minute din momentul in care am fost informati ca la Liceul Bolintineanu avem o problema comisia a fost eliberata din functie.
- Am fost intrebat de ce nu am eliberat Comisia de la Gusti. Nu am avut si nu avem date care sa faca legatura intre declaratia unei eleve si comisia de la Gusti.
- Vorbim de cazuri de coruptie in scoala.
- Avem 0,16 % din numarul total al persoanelor implicate in bacalaureat cu suspiciune de frauda. Au fost implicate peste 20.000 de persoane, cadre didactice. Nu trebuie sa aruncam o pata peste celalalte persoane.
-In continuare avem diferente mari intre rural si urban. in continuare avem rata de promovabilitate mici la liceele tehnologice.
- Prioritatea noastra nr 1 a fost sa finalizam acest examen. Nu s-a cerut nicio recorectare a lucrarilor. Este o procedura standard, nu a fost nimic special, prin sondaj.
- Ceea ce s-a intamplat la Iasi. Din fericire nu avem victime, e cel mai important lucru. Pe masura ce apar date suplimentare vi le vom pune la dispozitie.
Sursa: Pro TV
Etichete: bacalaureat, rezultate bacalaureat, remus pricopie,
Dată publicare:
08-07-2013 10:56