Lovitura de teatru in istoria zborurilor. Discovery: "Recordul lui Gagarin a fost falsificat"

Iuri Gagarin

Pe 12 aprilie 1961, lumea intreaga facea cunostinta cu Iuri Garagin, fost pilot al aviatiei ruse. Dintr-un simplu necunoscut, el a ajuns un star international, datorita performantei de a efectua un zbor complet pe orbita Pamantului.

Insa datele inregistrate de Uniunea Sovietica pentru a-i da lui Gagarin statutul de "primul pilot care a zburat in spatiu" se refera la o alta misiune, scriu cei de la Discovery News, care nu a fost indeplinita 100%. Mai mult decat atat, aterizarea sa a fost falsificata in mod deliberat.

Imaginile care te vor face sa-ti doresti sa locuiesti in spatiu! Uite cum arata planeta Pamant filmata din Statia Spatiala Internationala

In cursul acestui an, zvonurile despre sistemul de aterizare al navei Vostok 1 au provocat o dezbatere despre faptul daca aceasta misiune merita renumele de primul zbor spatial din istorie.

In 1905 s-au pus bazele Federatiei Aeronautice Internationale, organizatie care urma sa se ocupe de recordurile aviatice. Pana in 1950, FAI s-a dezvoltat si a inclus sub umbrela sa si zborurile aeronautice si spatiale. Avand in fata o perspectiva generoasa a zborurilor, Federatia a fost prevazatoare si a stabilit un set clar de reguli cu privire la zborurile spatiale, inclusiv pentru situatiile in care doua natiuni ar fi ajuns in situatia in care sa se certe pentru inregistrarea unui record.

Citește și
Iisus
Povestea incredibila a lui Gabriel, tanarul care timp de 15 ani a crezut ca este Iisus
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Astfel, pentru ca un zbor sa fie luat in considerare, pilotul-astronaut sau pilotul-cosmonaut trebuie sa aterizeze cu nava sa. Pentru ca, pana la urma, daca orice pilot de pe lumea asta nu poate face asa ceva, inseamna ca ceva nu este in regula iar zborul a fost un esec, scriu cei de la Discovery. "Si atunci, de ce ar trebui sa fie diferit in cazul unui zbor spatial?"

In declaratia Uniunii Sovietice care a fost prezentata Federatiei Aeronautice Internationale se arata ca respectivul cosmonaut a aterizat cu ajutorul navei Vostok 1, conform prevederilor organizatiei din domeniul zborurilor spatiale. Documentul a fost semnat de un comisar al URSS si sustine ca "la ora 10.55, ora Moscovei, pe 12 aprilie 1961.... pilotul cosmonaut Iuri Alexeievici Gagarin a aterizat cu nava spatiala Vostok 1".

"Nu a fost asa. Nu ar fi putut sa o faca nici daca ar fi vrut!", sustine Discovery in pagina electronica, "deoarece naveta era una rudimentara, fara tehnologie sofisticata si cu mari lipsuri in sistemul de franare. Gagarin a facut doar ceea ce fusese antrenat sa faca: a fost catapultat in timpul fazei finale al coborarii navetei. El si naveta Vostok 1 au atins solul separat, cu ajutorul unor parasute." - sustin jurnalistii de la Discovery.

Gagarin a ajuns pe pamant la 10 minute dupa caderea vehiculului spatial, in regiunea Saratova, in apropiere de granita cu Kazahstan din prezent. Fermierii care l-au vazut aparand din cer au ramas cu gurile cascate, nestiind ce sa faca cu omul imbracat in costum portocaliu si casca. O femeie si fiica sa sustin ca sunt primii care l-au vazut pe Gagarin. Ea l-a intrebat daca vine din spatiu si, dupa ce i-a raspuns afirmativ, Gagarin i-a cerut voie sa foloseasca telefonul, pentru a suna la Agentia Spatiala Sovietica.

Apoi, FAI a acceptat anuntul oficial al rusilor, pana cand Gherman Titov l-a urmat pe Gagarin in spatiu, patru luni mai tarziu. Titov a fost omul de rezerva al rusilor pentru Gagarin si a petrecut peste 25 de ore pe orbita Terrei, inainte sa se intoarca pe Terra, pe 7 august 1961.

Aterizarea sa a fost similara cu a colegului, insa de aceasta data pilotul nu a mai facut niciun secret in privinta detaliilor tehnice ale aterizarii. El a aterizat cu naveta Vostok 2 si a recunoscut public faptul ca s-a catapultat si a atins pamantul cu o parasuta.

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Experiment Stirile ProTV: Diferenta de pret intre un meniu Bio si unul obisnuit pentru masa de Paste
Experiment Stirile ProTV: Diferenta de pret intre un meniu Bio si unul obisnuit pentru masa de Paste

Dupa calculele facute de comercianti, 80% dintre romani cumpara produse ieftine, chiar si de sarbatori, ca sa se incadreze intr-o suma omeneasca.

Povestea incredibila a lui Gabriel, tanarul care timp de 15 ani a crezut ca este Iisus
Povestea incredibila a lui Gabriel, tanarul care timp de 15 ani a crezut ca este Iisus

Un copil pe care mama sa nu voia sa-l trimita la scoala pentru ca era convinsa ca este Iisus a reusit, cu ajutorul autoritatilor, sa aiba o viata normala. Acum, la 17 ani, are multi prieteni si viseaza sa invete o meserie.

Dorintele angajatilor romani. Ce vor oamenii de la patronii lor, de Paste - studiu
Dorintele angajatilor romani. Ce vor oamenii de la patronii lor, de Paste - studiu

Banii, cadourile, tichetele speciale sau vacantele sunt pe locurile de jos ale clasamentului cand vine vorba despre dorintele angajatilor de Paste.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.