Experiment Stirile ProTV: Diferenta de pret intre un meniu Bio si unul obisnuit pentru masa de Paste
Dupa calculele facute de comercianti, 80% dintre romani cumpara produse ieftine, chiar si de sarbatori, ca sa se incadreze intr-o suma omeneasca.
Insa, daca vrem sa mancam cat mai sanatos, trebuie sa ne pregatim pentru preturi sensibil mai mari practicate in magazinele bio. Din pacate este greu sa ii spui celui in nevoie ca asa e bine, cand el abia strange cativa lei pentru o bucatica de friptura.
Doamna Ana are de gatit, cu venituri modeste, pentru sotul ei si cei doi copii. Vrea de toate pe masa de Pasti, dar nu-si permite nimic extravagant. Carne de miel, maruntisurile gen branzeturi, legume de la piata si paine rotunjesc suma la un final de 323 de lei.
Teodora, in schimb, desi gateste si ea tot pentru patru persoane, alege sa-si faca toate cumparaturile dintr-un magazin bio. Are cam aceeasi tinta, dar calitatea difera simtitor. Si, nu numai.
A preferat, de exemplu, sa ia ulei de floarea soarelui, dar presat la rece, cu 21 de lei litrul. Iar orice moft care nu intra in lista de baza depaseste aici, cu minimum o treime, pretul din supermarket.
In final, Teodora da 280 de lei, dar nu si-a luat de aici carnea de miel, pentru ca prefera sa o ia direct de la ciobani.
Asadar, daca alegem produse bio, ramanem garantat fara 580 de lei. Nutritionistii, si nu numai ei, pledeaza in primul rand pentru cumpatare si ne dau cateva ponturi. Iar cu un meniu bazat pe verdeturi de primavara si branzeturi, si mai putin pe carne grea sau dulciuri, nu avem cum sa gresim.