ANAF a blocat conturile televiziunii publice. SRTV: "Poate aduce prejudicii procesului democratic"

TVR

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat conturile SRTV pentru obligatii catre stat in valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenta fiind reprezentata de penalitati.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) transmite ca masura dispusa de ANAF, care a blocat luni conturile operationale ale Televiziunii Romane, duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

SRTv anunta, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a blocat luni in totalitate conturile operationale ale Televiziunii Romane, din cauza datoriilor acumulate - din 2005 pana la finalul lui 2011 - catre bugetul de stat. Acestea sunt in valoare de 272.699.000 lei, potrivit comunicatului TVR.

"In aceste conditii, conducerea televiziunii publice atrage atentia opiniei publice ca masura dispusa duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic", se spune in comunicat.

In perioada urmatoare, conducerea TVR va identifica solutii pentru deblocarea situatiei, conform aceluiasi comunicat.

Citește și
ANAF - lux
Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

"Actuala administratie a facut publica situatia financiara a TVR inca de la inceputul mandatului, in 2010, si a atras atentia asupra necesitatii indexarii taxei TV, principala sursa de venituri a televiziunii publice. Taxa TV din Romania nu a fost indexata la inflatie in ultimii zece ani si este cea mai mica din Europa", se mai spune in comunicatul SRTv.

Fiscul a pus sechestru si va executa sumele din toate conturile SRTV. De asemenea, au fost puse sub sechestru si unele bunuri apartinand televiziunii publice. Potrivit surselor citate, datoriile se apropiau de prescriptie.

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) a incheiat anul 2011 cu un deficit de 160,8 milioane de lei, in conditiile in care Televiziunea Publica a avut, anul trecut, venituri totale de circa 583 de milioane de lei, potrivit raportului de activitate al SRTv.

Potrivit raportului, TVR a avut anul trecut venituri totale de 583.033.757 de lei si cheltuieli totale de 743.841.666 de lei. Totodata, cifra de afaceri neta a SRTv a fost, anul trecut, de 544.416.845 de lei.

Activitatea economica in anul 2011 s-a incheiat cu un deficit brut de 160.807.909 lei, cu 0,71% mai mic decat in anul 2010 (cand deficitul TVR a fost de 161.923.883 de lei), se mai spune in raport. In acelasi document se precizeaza ca preluarea mandatului de catre noul Consiliu de Administratie a avut loc, la data de 30 iunie 2010, in contextul unei pierderi fiscale cumulate de 243.500.000 lei, echivalent a circa 61 milioane euro (la data de 30 iunie 2010).

Alexandru Lazescu, seful TVR, declara, la jumatatea lunii aprilie, ca deficitul Televiziunii Romane pe 2011 (160,8 milioane de lei) este rezultatul pierderilor pe care le avea Televiziunea publica la preluarea mandatului de actuala echipa de management (61 milioane euro) si a contractelor in derulare ale institutiei.

"Pe de o parte, au fost pierderi acumulate din 2005. Televiziunea a fost permanent in pierdere din 2005. Dinamica acestor pierderi a crescut dramatic, pentru ca, pe langa pierderile generale, a aparut acel efort enorm din perspectiva unor contracte care fie au fost semnate oarecum la sfarsitul mandatului anterior si au avut descarcare in principal pe aceasta perioada, fie sunt contracte mai vechi care au crescut in timp si au ajuns la valori semnificative (...) Principalul repros care poate fi adus este «Ce ai facut ca sa poti sa gestionezi situatia?». Problema este ca, din nefericire, parghiile pe care le-am avut au fost extraordinar de limitate, pentru ca, pe de o parte, aveam o datorie de la care am plecat (61 milioane de euro, in urma mandatului lui Alexandru Sassu, n.r.), pe de alta parte aveam niste contracte in curs. Eu nu aveam cum sa actionez asupra lor, astea sunt contractele, nu puteam sa renunt la ele, pentru ca erau pierderi si mai mari. Sigur ca asta nu e o formula foarte fericita in care sa incerci sa cresti calitatea programelor, sa regandesti niste lucruri. Am facut ce am putut sa facem in conditiile date", a declarat, pentru Mediafax, Alexandru Lazescu, presedintele-director general al Societatii Romane de Televiziune (SRTv).

In aceste conditii, Societatea Romana de Televiziune transmite ca masura dispusa de ANAF, duce la blocarea activitatii TVR in timpul campaniei electorale, ceea ce poate aduce prejudicii procesului democratic.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Scrisoarea ANAF catre 400 dintre cei mai bogati romani. Vor fi verificate veniturile din strainatate
Scrisoarea ANAF catre 400 dintre cei mai bogati romani. Vor fi verificate veniturile din strainatate

ANAF a transmis in aceasta perioada circa 400 de notificari unor persoane fizice care au venituri mari. Toti sunt avertizati "sa nu uite" de obligatia, conform legii, de a depune declaratii fiscale pentru castigurile obtinute in strainatate.

Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea
Romanii care traiesc in lux, monitorizati de ANAF. Ce risca cei care nu isi pot justifica averea

Aveti masini scumpe, vile impunatoare si va petreceti vacantele in insule sau la Monte Carlo? Atunci s-ar putea sa aveti o problema. Curand, ati putea intra in vizorul fiscului.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.