Kommersant: Putin vrea sa reinfiinteze KGB, sub un alt nume. Cum vor fi "reformate" in urmatorii doi ani serviciile rusesti
Kremlinul pregateste, dupa alegerile legislative de duminica, o ampla transformare a serviciilor si agentiilor de aplicare a legii din Federatia Rusa.
Potrivit editiei de luni a cotidianului Kommersant, Vladimir Putin pregateste reformarea sistemului de securitate al Rusiei – echivaland, potrivit jurnalistilor, cu revenirea la fostul KGB, sub un alt nume. Mai precis, se va infiinta un Minister al Securitatii Statului – MGB - structura ce va comasa FSB (actualul serviciu de informatii interne si contraspionaj al Rusiei), Serviciul Federal de Paza a Granitelor si SVR (serviciul de informatii externe).
Singura structura care va ramane independenta va fi FSO (Serviciul de Securitate al Presedintelui), care va primi si atributii in domeniul comunicatiilor speciale si al supravegherii deplasarilor inaltilor demnitari.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Titulatura MGB nu a mai fost folosita de la moartea lui Stalin, cand structura cu acest nume a fost inlocuita de KGB. Un astfel de minister va pune cele trei servicii sub comanda unica, „pentru o gestionare mai buna a sigurantei” si „eliminarea coruptiei din aceste institutii” - care isi vor face singure "curatenie" in interior, eliminand practic orice imixtiune a Justitiei sau Internelor.
Sursele Kommersant sustin ca e vorba, practic, despre o revenire la modul de functionare al KGB din perioada sovietica (foto jos - fostul sediu KGB, in prezent FSB, din piata Lubianka). Agentii serviciilor vor putea fi implicati in cazurile de mare amploare, in primul rand cele de coruptie, in toate etapele acestora, in vreme ce atributiile Parchetului vor fi reduse.
Cea mai afectata institutie va Comitetul Investigativ, „Sledkom" – agentia anti-coruptie infiintata in 2011, similara DNA din Romania. Aceasta structura civila, desprinsa din Parchetul General al Rusiei, ar putea capata un rol pur simbolic iar actualul sau sef, Alexander Bastrikin (foto jos), va fi cel mai probabil inlocuit in urmatoarele luni sau chiar saptamani, in urma unor scandaluri de coruptie in interiorul Sledkom dezvaluite recent de o ancheta FSB.
Si Ministerul Apararii va beneficia de pe urma reformei, fiind trecute in subordinea sa diversele unitati de protectie civila. Reforma ar urma sa fie complet implementata pana la alegerile prezidentiale din 2018.
Radu Pirca
Sursa: Kommersant
Etichete: Rusia, vladimir putin, coruptie, fsb, servicii, kgb, spioni,
Dată publicare:
19-09-2016 12:16