Kommersant: Putin vrea sa reinfiinteze KGB, sub un alt nume. Cum vor fi "reformate" in urmatorii doi ani serviciile rusesti

Ultimul update: Joi 22 Septembrie 2016 06:58
Data publicarii: Luni 19 Septembrie 2016 12:16
Categorie: Special

Kremlinul pregateste, dupa alegerile legislative de duminica, o ampla transformare a serviciilor si agentiilor de aplicare a legii din Federatia Rusa.

Potrivit editiei de luni a cotidianului Kommersant, Vladimir Putin pregateste reformarea sistemului de securitate al Rusiei – echivaland, potrivit jurnalistilor, cu revenirea la fostul KGB, sub un alt nume. Mai precis, se va infiinta un Minister al Securitatii Statului – MGB - structura ce va comasa FSB (actualul serviciu de informatii interne si contraspionaj al Rusiei), Serviciul Federal de Paza a Granitelor si SVR (serviciul de informatii externe).

Singura structura care va ramane independenta va fi FSO (Serviciul de Securitate al Presedintelui), care va primi si atributii in domeniul comunicatiilor speciale si al supravegherii deplasarilor inaltilor demnitari.

Titulatura MGB nu a mai fost folosita de la moartea lui Stalin, cand structura cu acest nume a fost inlocuita de KGB. Un astfel de minister va pune cele trei servicii sub comanda unica, „pentru o gestionare mai buna a sigurantei” si „eliminarea coruptiei din aceste institutii” - care isi vor face singure "curatenie" in interior, eliminand practic orice imixtiune a Justitiei sau Internelor.

Rasturnare de situatie. Ce spun membrii trupei Carla's Dreams dupa desconspirarea identitatilor de catre rusi

Sursele Kommersant sustin ca e vorba, practic, despre o revenire la modul de functionare al KGB din perioada sovietica (foto jos - fostul sediu KGB, in prezent FSB, din piata Lubianka). Agentii serviciilor vor putea fi implicati in cazurile de mare amploare, in primul rand cele de coruptie, in toate etapele acestora, in vreme ce atributiile Parchetului vor fi reduse.

Cea mai afectata institutie va Comitetul Investigativ, „Sledkom" – agentia anti-coruptie infiintata in 2011, similara DNA din Romania. Aceasta structura civila, desprinsa din Parchetul General al Rusiei, ar putea capata un rol pur simbolic iar actualul sau sef, Alexander Bastrikin (foto jos), va fi cel mai probabil inlocuit in urmatoarele luni sau chiar saptamani, in urma unor scandaluri de coruptie in interiorul Sledkom dezvaluite recent de o ancheta FSB.

Si Ministerul Apararii va beneficia de pe urma reformei, fiind trecute in subordinea sa diversele unitati de protectie civila. Reforma ar urma sa fie complet implementata pana la alegerile prezidentiale din 2018.

Radu Pirca

"Sa nu fiti surprinsi daca Rusia declanseaza o criza falsa in Moldova!" Avertismentul WSJ despre urmatoarea tinta a lui Putin

Laura Codruta Kovesi

Financial Times: Luptele anticorupţie din România arată limitele influenţei Uniunii Europene. Kovesi, sub presiune

Doi jurnaliști Reuters au fost arestați după ce au făcut dezvăluiri despre execuțiile în masă din Myanmar

Cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, mai ieftină decât metroul din Drumul Taberei

Imagini apocaliptice din Mosul, orașul distrus de războiul cu Statul Islamic

O profesoară de limba română este lăudată de gigantul IT Microsoft pentru metodele moderne de predare

Povestea lui Dacian. A fost abandonat de părinți, iar acum lucrează pentru Google

copil

Mărturiile emoționante ale unor copii bolnavi în fază terminală. Ce și-ar fi dorit să facă mai mult în viață

Scandal în Germania. S-a descoperit că Turcia folosește tancuri germane ca să ucidă kurzi

Copiatul, boala veche la romani. De la Eminescu la Ponta, tot romanul e acuzat de plagiat

Raport al Senatului SUA: Rusia atacă democraţiile şi "exportă corupţie în Europa". Rolul României

Povestea incredibilă a unui supraviețuitor de la Auschwitz. A ținut acest secret 50 de ani

Analiză BBC News. De ce au ieșit în stradă zeci de mii de oameni în Iran, să protesteze