Istoria sangeroasa a Ceceniei. Care este legatura dintre Rusia si atentatele teroriste din Boston
Nu este usor sa fii cecen. Familia lui Tamerlan si Jokar Tarnaev, cei care sunt suspectati pentru atacurile din Boston, au avut - la fel ca toti cei din etnia lor - vietile marcate de violenta si deportare.
Nota: Aceasta analiza a fost realizata pentru CNN de catre Thomas de Waal, senior asociat in cadrul programului Rusia si Euroasia derulat de Carnegie Endowment for International Peace. De asemenea, este co-autor, alaturi de Carlotta Gall, al cartii "Cecenia: Calamitate in Caucaz" (1998).
Cecenia este o republica din sud-vestul Rusiei, din regiunea Caucaz, cu o populatie cuprinsa intre 600.000 si 800.000 de persoane. Majoritatea locuitorilor acestei republici sunt musulmani sunniti si crestini ortodocsi rusi. In februarie 1944, Iosif Stalin i-a adugat pe acestia pe lista sa "de pedeapsa", iar toate grupurile etniei care nu au fost loiale regimului au fost deportate. Fiecare cecen - barbat, femeie si copil - a fost bagat in masini si transportat in stepa inghetata a Asiei Centrale Sovietice. Republica Cecenia a fost stearsa de pe harta lumii si aproximativ un sfert din cei 400.000 de ceceni deportati a murit in timpul acestor evenimente tragice.
15 ani mai tarziu, in 1994, adica la un an dupa nasterea lui Jokar, guvernul rus a declansat un nou val de violente, trimitand armata sa puna capat miscarii de independenta din Cecenia. Ministrul rus al Apararii din acea vreme a "prezis" atunci ca interventia militara nu va dura mai mult de 24 de ore. Zece ani mai tarziu, dupa doua razboaie sangeroase, capitala cecena Groznii era in ruine, iar zeci de mii de ceceni erau morti. De asemenea, multi dintre ei au ales sa plece din nou in exil.
Din 2002, cecenii extremisti au inceput sa organizeze atacuri teroriste impotriva civililor rusi, cel mai sangeros si ingrozitoar fiind la o scoala din Beslan, in 2004, unde au murit aproximativ 300 de oameni. O femeie cecena a ucis in august 2004 noua persoane si a ranit alte 51 in cadrul unui atac sinucigas comis in apropierea unei statii de metrou din nord-estul Moscovei. In februarie 2004, un atentator sinucigas a detonat o bomba in metroul din Moscova provocand moartea a 40 de persoane si ranirea altor 100, iar in 2003, alte 15 persoane au fost ucise in cadrul unui atac sinucigas comis in timpul unui concert din Moscova.
Teroristii ceceni au fost suspectati si de detonarea a doua avioane in 2004, intr-un atac soldat cu moartea a 89 de persoane. Regiunea este acum mult mai linistita, insa exista un curent moderat al extremismului musulman in Cecenia si in jurul acesteia, care ucide zeci de oameni in fiecare an.
Al doilea aspect este cultura macho agresiva. Cecenia are o traditie razboinica, iar multi dintre barbatii acestei etnii impreuna cu cei de religie musulmana cauta sa razbune discriminarea la care sunt supusi prin invatarea artelor martiale. Tamerlan si Jokar s-au antrenat la box si, respectiv, wrestling.
Al treilea aspect este acela ca, in calitate de refugiati dintr-un grup minoritar etnic neinteles, asociat cu "terorismul", au gasit probabil consolare in islamismul de pe internet si curentul jihadist. Ce-i face diferiti pe acesti doi frati este ca, spre deosebire de ceilalti ceceni imigranti, ei au ajuns la capat de drum in Statele Unite. Multi dintre refugiati care ajung in aceasta tara o vad ca pe un rai pe pamant, insa in acest caz se pare ca au fost contaminati de o viziune anti-occidentala pe care au capatat-o ori in exil..ori chiar acolo, in America.
Insurgentii separatisti din Caucazul rus neaga orice implicare in atentatele din SUA
Insurgentii separatisti din Caucazul rus neaga orice implicare in atentatele din Boston, in contextul in care principalii suspecti sunt doi frati de origine cecena, conform unui comunicat postat pe site-ul Kavkazcenter.com. "Insurgentii din Caucaz nu efectueaza operatiuni militare impotriva Statelor Unite. Noi luptam doar impotriva Rusiei", a anuntat comandantul rebeliunii din Daghestan in comunicatul citat de AFP.Potrivit presei americane, agentii FBI verifica eventuale legaturi intre principalii suspecti in atentatele din Boston - fratii Tarnaev - si rebeliunea islamista din Caucaz condusa de cecenul Doku Umarov. Anchetatorii americani sunt interesati de o celula islamista numita "Vilayat Daghestan", afiliata organizatiei teroriste Emiratul Caucaz.
Unul dintre suspectii in cazul atentatelor din Boston ucis de politie petrecuse sase luni, in 2012, in Cecenia si Daghestan, doua republici ruse unde exista o insurgenta separatista islamista, afirma surse din cadrul comisiei de ancheta. Tamerlan Tarnaev, impuscat mortal vineri de politie, a petrecut sase luni, in 2012, in Daghestan si Cecenia, iar analistii cred ca aceasta deplasare a jucat un rol esential in decizia tanarului de a comite atentatele. FBI il interogase pe Tamerlan Tarnaev, in varsta de 26 de ani, in 2011, la solicitarea Rusiei.
Cecenia si Daghestanul sunt republici ruse unde exista o puternica insurgenta separatista islamista indreptata impotriva Rusiei. Cei doi suspecti provin dintr-o familie rusa originara din Cecenia. Ei au fost scolarizati in Daghestan inainte de a se muta in Statele Unite.
Jokar Tarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan Tarnaev, a fost arestat in cursul noptii de vineri spre sambata si este in stare grava. Anchetatorii FBI spera sa il interogheze cat mai curand.
Parintii celor doi suspecti sunt sceptici in legatura cu implicarea lor in acest act terorist, considerand ca este posibil sa fie o inscenare. Atentatele la maratonul din Boston au fost comise pe 15 aprilie, soldandu-se cu trei morti si peste 180 de raniti.
Sursa: CNN
Etichete: terorism, cecenia, teroristi, boston, Jokar Tarnaev, Tamerlan Tarnaev,
Dată publicare:
22-04-2013 09:03