Unul dintre suspectii in atentatele din Boston petrecuse sase luni in Cecenia si Daghestan in 2012

21-04-2013 15:27


Tamerlan Tarnaev

Tanarul suspectat de comiterea atentatelor din Boston ucis de politie petrecuse sase luni, in 2012, in Cecenia si Daghestan, afirma surse din cadrul comisiei de ancheta, citate de editia online a ziarului The New York Times.

Tamerlan Tarnaev, impuscat mortal vineri de politie, a petrecut sase luni, in 2012, in Daghestan si Cecenia, iar analistii cred ca aceasta deplasare a jucat un rol esential in decizia tanarului de a comite atentatele.

FBI il interogase pe Tamerlan Tarnaev, in varsta de 26 de ani, in 2011, la solicitarea Rusiei. "Interogatoriul nu a produs informatii clare, astfel ca dosarul a fost clasat", a explicat o sursa din cadrul Biroului Federal de Investigatii.

Insa membri ai Congresului si-au exprimat preocuparea in legatura cu modul in care FBI a gestionat acest dosar, in contextul in care Rusia, probabil, ceruse verificarea legaturilor cu medii islamiste separatiste inaintea deplasarii tanarului in Daghestan.

Cecenia si Daghestanul sunt republici ruse unde exista o puternica insurgenta separatista islamista impotriva Rusiei.

Cei doi tineri provin dintr-o familie rusa oroginara din Cecenia. Ei au fost scolarizati in Daghestan, inainte de a se muta in Statele Unite.

Jokar Tarnaev, fratele mai mic al lui Tamerlan Tarnaev, a fost arestat in cursul noptii de vineri spre sambata si este in stare grava. Anchetatorii FBI spera sa il interogheze cat mai curand.

Parintii celor doi suspecti sunt sceptici in legatura cu implicarea lor in acest act terorist, considerand ca este posibil sa fie o inscenare. Atentatele la maratonul din Boston au fost comise pe 15 aprilie, soldandu-se cu trei morti si peste 180 de raniti.

Sursa: Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO